Empty the Fridge

Onlangs is Empty the Fridge verschenen: een bijzonder origineel kookboek van de hand van blogger Jennifer Schleber van het gelijknamige blog Empty the Fridge. Ik heb het boek gelezen en vertel je in dit artikel wat ik er van vond én jij kunt meedoen aan de winactie waarbij je kans maakt op een exemplaar! [ Deze winactie is gesloten. De winnaar is Giulia en zij heeft inmiddels persoonlijk bericht gekregen. Iedereen bedankt voor het meedoen! ]

Voedselverspilling
Het boek begint na een voorwoord van de auteur met keiharde feiten: per persoon verspilt men in Vlaanderen 18 – 26 kilo voedsel per jaar per persoon. Dat kost per jaar zo’n € 209 per gezin! Dat geld kan wel aan leukere dingen besteed worden en dit boek helpt je daarbij een handje.

Herkenbaar
Herkenbaar, dat voedsel verspillen? Eh, ja. Soms ben ik iets te enthousiast met verse producten inslaan en gaat een gedeelte ervan de vuilnisbak in omdat het niet meer eetbaar is. Toch probeer ik er steeds meer op te letten en meer gebruik te maken van de vriezer.

Handige lijstjes
Al meteen voorin het boek kun je handige lijstjes vinden met do’s and don’ts voor wat betreft dat invriezen, hoe lang wat dan precies houdbaar is en wat je beter maar niet kunt invriezen. Ook staat er een uitgebreide lijst met producten die handig zijn om in de voorraadkast te hebben staan. In combinatie met etenswaren die over zijn maak je hiermee makkelijk een goede nieuwe maaltijd.

Mooie opmaak en goede foto’s
Het valt me meteen op dat het boek mooi vormgegeven is. Heldere, mooie foto’s, frisse illustraties en duidelijke weergave van de teksten en ingrediënten bij recepten.

Lekkere recepten
De meeste recepten zijn vega, maar ook een aantal zijn er met vlees en vis. Geen probleem: deze zijn makkelijk te veganizen. De Griekse soep met kip en rijst bijvoorbeeld, daarbij vervang je de kippenbouillon gewoon door groentenbouillon en de kipfilet door vega kipstukjes of Quorn. De recepten zijn niet te ingewikkeld en te maken met weinig ingrediënten, iets waar ik sowieso erg van ben!

Oordeel
Dit is een mooi en origineel kookboek, dat helder geschreven is en mooi inhoud heeft. Een leuk cadeau voor jezelf óf voor een ander!

Informatie
Empty the Fridge is verkrijgbaar in de boekhandel en online zoals hier bij bol.com*
180 pagina’s
ISBN10: 9461316143
ISBN13: 9789461316141
Adviesprijs: € 19,99

* dit is een affiliate link: bestel je via deze link dan krijg ik daar een klein percentage over. Daarmee help je wateetjedanwel.nl om nog beter te worden!

Wil jij kans maken op een exemplaar van Empty the Fridge? Doe dan mee met de winactie! Doorloop de volgende stappen om mee te doen:

♥ Laat in een reactie hieronder achter wat jouw beste besparingstip is.
♥ Zorg dat je een geldig emailadres invult in het formulier waarop ik je kan bereiken mocht je de winnaar zijn. Heb je na 1 week niet gereageerd, dan kies ik een andere winnaar.
♥ De winactie loopt tot en met zondag 12 maart 2017 om 20.00 uur. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en wordt via dit artikel bekend gemaakt.
♥ Wateetjedanwel volgen op Facebook en Instagram is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.

Succes!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

17 reacties

  • Reply Suus

    Hoi!
    Het lijkt mij een heel leuk boek, ik probeer er ook steeds op te letten om zo weinig mogelijk weg te gooien.
    Hoe ik dit doe? mijn vriezer is mijn grootste vriend. Rijpe bananen (heerlijk voor smootiebowls), kliekjes, spinazie (waarom toch altijd van die grote zakken), alles gaat de diepvries in. Om ook nog een beetje milieu bewust te zijn, probeer ik dit zoveel mogelijk in bakjes te doen of in een katoenen zak, scheelt weer veel plastic.
    Maar wat misschien nog het beste werkt, is om op vrijdag geen eetplanning te maken, maar zowel voor het ontbijt, de lunch als het avondeten de koelkast ‘leeg te koken’, met alles wat er nog is. Hierdoor krijg je weer leuke combinaties en zorg je ervoor dat je niets weg hoeft te gooien.
    Ben benieuwd of het boek mij nog meer tips kan geven, zou graag winnen 🙂

    7 maart 2017 at 10:55
  • Reply Hanneke de Jonge

    Ik eet ‘s middag heel vaak een salade of een soepje. Kijk wat er dan in de koelkast ligt en stel daar een salade van samen of maak van restjes groenten een lekkere gepureerde soep boordevol met verse groenten.

    7 maart 2017 at 11:08
  • Reply Hilde

    Dit lijkt me een perfect boek om bij de hand te hebben als je niet weet waar je met je restjes heen moet! Ik koop soms ook teveel verse groentes en moet er dan echt tegen werken om ze op te krijgen voordat ze niet goed meer zijn.
    Mijn tips: Wanneer je van een bepaalde groente, zoals bloemkool of sperziebonen, niet alles in één gerecht verwerkt dan kun je ze heel goed blancheren. Een paar minuutjes in kokend water, goed koud afspoelen en dan in porties invriezen. Dan gooi je niks weg en kun je zo een portie pakken als je het nodig hebt.
    Ook paprika is heel erg goed in te vriezen. Ik gebruik het vaak in roerbakgerechten dus dan snijd ik de paprika’s alvast in reepjes en vries ze in. Als je het nodig hebt, kun je er zo een (bevroren) handje van in je wok gooien.

    7 maart 2017 at 11:20
  • Reply Anita H.

    Ik doe veel boodschappen in Duitsland. Beter assortiment bij Aldi en Lidl en over het algemeen goedkoper. Helaas alleen interessant als je dicht bij de grens woont. (Ik kan er met de fiets naartoe.)

    7 maart 2017 at 12:10
  • Reply AnnaB

    zoveel mogelijk precies op gewicht kopen wat je moet gebruiken,en verder een dag in de week restjes opmaken in een gerecht a Weggooien vind ik echt zonde

    7 maart 2017 at 12:44
  • Reply Lieke

    Om voedselverspilling tegen te gaan maak ik bij voorbaat al lijstje met wat ik nodig heb. Op deze manier houdt ik zelden eten over wat ik weg moet gooien. Houd ik toch eten over, dan gebruik ik dat de volgende dag voor lunch. Dan kan ik er meteen twee keer van genieten!

    7 maart 2017 at 12:45
  • Reply Sandra

    Ik heb al een paar goede recensies over dit boek gelezen en hij zit reeds in mijn winkelwagentje bij Bol maar ik doe graag mee 😉
    Mijn beste bespaartip is: ik maak wekelijks op dinsdag mijn weekplanning qua eten en maak gelijktijdig een boodschappenlijstje (woensdag = boodschappendag), ik zorg ervoor dat ik alle producten die ik inplan zoveel mogelijk opmaak in diverse recepten (halve courgette bijv gebruiken bij ontbijtmuffins maken, andere helft in de soep) en als het niet anders kan dan gaat het pas de vriezer in. Vervolgens hangt er op de vriezer een lijst met alles wat er in de vriezer zit (dit houd ik trouw bij) zo hoeft de deur niet onnodig open en dicht en is het voor mij gelijk een leidraad/inspiratie voor mijn wekelijkse planning.

    7 maart 2017 at 14:13
  • Reply Debora Buutveld

    Wat een super leuke prijs, zou ik graag winnen! Mijn bespaartips: ik maak altijd de dag voor we boodschappen gaan doen een weekmenu, zodat we niet teveel inkopen. Bovendien laat ik mijn man boodschappen doen, hij houdt zich strikt aan het lijstje en doet geen impulsinkopen zoals ik! Verder maak ik soepjes van overgebleven groentes, appels die zacht zijn gaan in de appelmoes, bananen die rijp zijn en niet gegeten worden gaan in de vriezer voor smoothies.

    7 maart 2017 at 15:28
  • Reply Marlies

    Verse kruiden die over zijn, op een keukenpapiertje uitspreiden en dan 30 sec in de magnetron, in een potje en kan zo in een volgend gerecht. Vaak kan je het ook invriezen voor later in de soep.

    7 maart 2017 at 19:20
  • Reply christien

    Ik vries vaak de overgebleven groente ed in maar raak dan ook vervolgens het overzicht kwijt van alle zakjes ingevroren restjes. Daarom heb ik ook een overzicht per vriezerlade in de keuken liggen van de inhoud: gebruik ik wat, dan streep ik het door op de lijst etc

    7 maart 2017 at 19:48
  • Reply Giulia

    Wat een superleuk boek! Lijkt me ideaal om cadeau te geven of om telkens aan andere mensen uit te lenen zodat iedereen er tips uit kan opdoen 🙂 Echt ultieme tips tegen voedselverspilling heb ik niet, maar ik koop wel altijd voor maar 6 dagen per week boodschappen zodat ik op de 7e dag alle restjes uit de koelkast kan opmaken 🙂

    8 maart 2017 at 11:43
  • Reply sandra

    Mijn beste besparingstip is heel simpel: grote porties. Het scheelt zo veel om groot in te kopen en voor meerdere dagen te koken en dan delen in te vriezen. Het bespaart ook nog eens een hoop tijd. Je zorgt er zo ook voor dat je geen halve porties hoef weg te gooien.

    8 maart 2017 at 20:22
  • Reply Caroline

    Oh wat een leuk boek lijkt me dat! Met drie kids met allemaal hun eigen smaken en wensen wat betreft eten blijven er hier nogal eens restjes van het e.e.a. over ? Ben heel benieuwd naar de recepten! Zelf verwerk ik restjes groenten etc. in wraps, soepjes of smoothies. Ik geef ook geregeld restjes van het avondeten mee in de bento/lunchboxen van de kids zoals gehaktballetjes of sojaboontjes of rolletjes pannenkoek. Vinden ze helemaal geen probleem ☺

    8 maart 2017 at 22:42
  • Reply San

    Frittata’s! Overgebleven groentes lekker kruiden en hop, ei eroverheen. Altijd goed! Lijkt me een superleuk boek. Ik doe graag mee!

    11 maart 2017 at 14:16
  • Reply anneke plat

    citroenen helemaal uitpersen en in blokjes invriezen,altijd handig.Of de rest in plakjes snijden en invriezen.zomers lekker bevroren in een glas limo….Geraspte kaas verdwijnt bij mij ook in de vriezer.Hartige taarten kan je ook veel in kwijt evenals in een pan macaroni.Ik kijk per week wat ik wil eten en koop dan alleen dat wat nodig is.

    11 maart 2017 at 16:48
  • Reply Laura

    Mijn beste besparingstip.. Hmm, hamsteren haha. Als student moet ik sowieso wat op de centjes letten, en zo kijk ik iedere zondag naar de aanbiedingen voor de komende week. Vaak beslis ik dan wat ik ga eten op basis van de dingen die in de aanbieding zijn! Als er vleesvervangers in de aanbieding zijn haal ik vaak een aantal pakken en die doe ik in de vriezer, dat scheelt gelijk al een hoop geld. Daarnaast bezoek ik de markt vaak voor een stukje (vegetarische) kaas en veel groenten en fruit. 🙂

    11 maart 2017 at 17:20
  • Reply Eveline Broekhuizen

    Dat lijkt me een heel leuk boek om te winnen! Ik bespaar meestal door voor een aantal dagen in één keer boodschappen te doen en de ingrediënten in meerdere gerechten te gebruiken. Bijvoorbeeld champignons op een plaattaart en door de pasta. En als ik iets over heb, zoek ik daar een recept bij. Ik ben benieuwd welke recepten ‘Empty the Fridge’ zal bevatten!

    11 maart 2017 at 17:25
  • reageer