De Groener Doener Tag

Sytse van het toffe blog Het Groene Broertje tagde me afgelopen week in De Groener Doener Tag, die hij samen met een aantal andere leuke groene bloggers heeft samengesteld. Daar zeg ik geen nee tegen, want ik vind én Het Groene Broertje ontzettend tof (check ook zijn mooie Instagram account!) en het zijn heel leuke vragen die ik met plezier ga beantwoorden. Doe je ook mee? 

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – Sara van MevrouwMiauw.nl

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – Sanne van OmdatIkDatWil.nl

Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van Plantaardiger.nl

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van Kouwekleren.nl

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? – Sytse van Het Groene Broertje

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van Renmeisje.nl

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van DeGroeneZus.nl

Daar gaat ‘ie!

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?
Mijn ecologische voetafdruk is best bescheiden. En daar doe ik ook bescheiden over, want het is niet echt een keuze die ik heel bewust maak: ik eet geen vlees en ik heb geen rijbewijs en dus geen auto. Het is gewoon zo, vlees krijg ik niet weg en autorijden durf ik niet. Ik doe alles lopend of met het openbaar vervoer, op dagjes weg en dergelijke met mijn vriend in de auto na natuurlijk. Maar zelf heb ik dus geen auto en dat is niet uit milieubewust oogpunt: ik ben er gewoon doodsbang voor. Op mijn achttiende kreeg ik rijlessen cadeau van mijn ouders (pa, dat wil ik niet. / Of je nou wil of niet, je krijgt ze, dat hoort bij je opvoeding! / Oké, pa.). Uiteindelijk regelde een vriendin een eerste rijles voor me, die werd afgebeld op de bewuste ochtend: de rij instructeur had een ongeluk gehad. Dat zag ik als zie-je-wel-dit-is-een-teken en daarna is er nooit meer een poging ondernomen om mij achter het stuur te krijgen. Wat ik niet ken, mis ik ook niet en ik woon in een grote stad met volop goede verbindingen in het openbaar vervoer. Gaat prima dus! Hoe dan ook: ik rij dus niet in een milieuvervuilende auto en ik pak werkelijk zelden het vliegtuig: ik kan me niet herinneren wanneer dat voor het laatst was. Dus ja, ik ben onbewust al heel groen bezig. Bewust ben ik in alle eerlijkheid helemaal niet zo groen als ik zou willen zijn. Ik gebruik nog veel te veel plastic, scheid niet altijd netjes mijn afval (is ook niet verplicht in de gemeente waar ik woon), ik koop bij de grote slechte boze winkelketens en ik kies zelden voor biologische groente en fruit, simpelweg omdat ik daar het geld niet voor (over) heb. There, I said it.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?
Oh, lastig. De dingen die mij als eerste te binnen schieten kosten geld, veel geld. Ik kom dan toch uit op het bijvoorbeeld het opnieuw laten groeien van groenten en kruiden zodat je die niet hoeft te kopen in de winkel, met alle bijkomende milieubelastende gevolgen zoals vervoer naar de winkel en verpakkingsmateriaal. En het is hartstikke simpel, het gaat bijna vanzelf, zoals ik hier liet zien:

Hoe verspil jij minder voedsel?
Dit is echt een vlak waarop ik mezelf wil verbeteren. Ik doe van alles in bakjes en zet dat netjes in de koelkast en vriezer, maar uiteindelijk beland er toch nog veel van in de vuilnisbak. Ik ben best ‘miepig’ als het op voeding aan komt, ruikt het een beetje gek of zitten er kristalletjes op van ijs dan vertrouw ik het al niet meer. Ik zou beter moeten plannen wat weekmenu’s betreft. Ik denk dat je daar heel goed verspilling mee tegen kunt gaan.

Wat zou jij groen doen met een miljoen?
Dat zou ik geweldig vinden. Geld maakt niet gelukkig, yadayadayada, maar kom op: het helpt wel! Hoe mooi zou het zijn als ik met een miljoen dieren kan helpen? Niets raakt mij meer dan dierenleed. Er zijn zoveel dieren in nood, ook in dit land. Mishandelde dieren, gehandicapte dieren, zieke dieren: ik wil ze allemaal redden. Dat combineren met iets dat een groene insteek heeft: ja, kom maar door met dat geld!

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?
Door de groene stappen die ik zet, zoals het aanschaffen van katoenen zakjes voor mijn groenten en fruit in de winkel te laten zien hier op wateetjedanwel.nl. Als is er maar één lezer die denkt hee! Da’s verrekt handig, ik ga dat ook doen! Dan heb ik al iets bereikt, toch?

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?
Ik vind het heel lastig om te kiezen voor groene kleding. En dan bedoel ik niet de kleur, he. 😀 Ik merk dat veel ketens in een heel slecht licht staan. Ik vind het lastig. Ik heb het geld (er) niet (voor over) om superdure ecologisch verantwoorde kledingstukken te kopen. En vaak is het ook niet bepaald mijn smaak. Wat dat betreft zondig ik ja: ik koop veel bij ketens als H&M en Pull & Bear, vast niet heel groen. Dat is dus wel absoluut de lastigste stap om te zetten qua groenheid.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?
Het is niet echt een beslissing geweest, maar wel een groene stap die gewoon gebeurde: voordat ik mijn vriend Fabien leerde kennen was ik nog nooit in een kringloopwinkel geweest. Ik had er een stoffig, beetje viezig beeld bij. Tot hij me meenam en me liet zien dat er echt wel hele toffe dingetjes tussen kunnen zitten. En sindsdien… doe ik weinig liever dan kringlopen afstruinen. Veel van de bordjes, glazen, kopjes en andere spulletjes die je op de foto’s voorbij ziet komen op wateetjedanwel.nl heb ik in de kringloop gekocht. Groene bijkomstigheid: regelmatig room ik mijn spullen af en breng ik ook weer veel terug naar de kringloop. Vroeger gooide ik spulletjes makkelijker weg, nu voelt het gewoon goed om het daar naar toe te brengen. Ik hoop dat dan iemand anders net zo blij word van mijn ingeleverde spulletjes als ik zelf soms word van mooie vondsten daar!

Wil jij deze tag ook overnemen op jouw blog? Leuk! Laat het me weten hieronder, dan kom ik zeker even een kijkje nemen!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

6 reacties

 • Reply Sytse - Het Groene Broertje

  Wauw, ik vind dat je de vragen heel mooi hebt beantwoord. Het laat echt zien wie je bent. Heel bescheiden, net als je ecologische voetafdruk 😉 x Sytse

  19 januari 2018 at 12:49
  • Reply Suzanne

   Dank je wel, mooi compliment! x

   19 januari 2018 at 13:18
 • Reply Marianne - Groene stapjes

  Ja, leuke antwoorden! Mijn antwoorden komen morgen online ?

  19 januari 2018 at 13:53
  • Reply Suzanne

   Dank je Marianne! En ik ben benieuwd naar jouw antwoorden op de tag! 🙂

   19 januari 2018 at 14:31
 • Reply Natascha

  Wat een leuke antwoorden geef je. Suopr leuk om te lezen. Je bent eerlijk en ik heb gelachen.

  19 januari 2018 at 21:27
 • reageer