Review SodaStream + missie minder plastic

Vorig jaar op 1 januari had ik een goed voornemen: ik wilde stoppen met het drinken van cola light. Stoppen met roken lukte in 1 keer, stoppen met cola light ging in 2 pogingen: voor 1 januari was ik al eens succesvol gestopt, maar toch weer begonnen. Gelukkig kan ik nu bijna een jaar later met trots zeggen dat ik én niet meer rook (sinds 2010) én geen cola light meer drink. Toch bleef ik wel trek in drankjes met bubbels houden. Plat water vind ik zó saai! Ik drink sindsdien veel bruisend water. In flessen ja, en vaak ook in kleine plastic flesjes. Zat me ook niet helemaal lekker, want echt milieuvriendelijk is het niet te noemen, om nog maar te zwijgen over de enge weekmakers die in plastic flessen vaak zitten. Ik heb nu een manier gevonden waarbij ik toch bruisend water kan drinken zónder al die plastic flessen erbij te kopen! 

Lege flessen sjouwen en terugbrengen
Meet: de SodaStream! Met dit apparaat tover je met een letterlijke druk op de knop plat water om in bruisend water. En wil je het met een smaakje kan dat ook, met limonadesiropen. Ik kreeg een apparaat om te proberen en ben erg enthousiast. Maar eerst: dat plastic. Niet alleen die bergen plastic flesjes waar ik me jaarlijks schuldig aan maak begonnen me te ergeren. Ook het sjouwen van de zware flessen en het verzamelen van de lege flessen die ook weer teruggebracht moeten worden naar de supermarkt: ik was er klaar mee. Ik maak me ook op andere gebieden schuldig aan het veel gebruiken van plastic. Tijdens het boodschappen doen valt het me steeds vaker op dat er zo ontzettend veel verpakt is, wat helemaal niet noodzakelijk is.

Alternatief voor plastic zakjes
Plastic om komkommers, om aubergines… Maar soms ook weer niet, ik vraag me wel eens af waarom dat is. Hoe dan ook, er kleeft altijd een licht schuldgevoel wanneer ik een plastic zakje afscheur op de groente afdeling om mijn tomaatjes of witlof in te stoppen. Ik besloot op zoek te gaan naar een duurzaam alternatief en vond die: zakjes van biologisch katoen die je zelf steeds meeneemt naar de super(markt). No more plastic zakjes!

Bewustwording
Ik wilde eigenlijk ook wel eens voor mezelf in kaart brengen hoeveel plastic nou eigenlijk in de prullenbak gooi in een week. In de gemeente waar ik woon wordt het afval niet gescheiden: alles verdwijnt samen in ondergrondse containers. Mocht de optie er wel zijn, zou ik het wel willen scheiden. Glas hou ik in elk geval wel apart en natuurlijk klein chemisch afval. Maar plastic, nee. Ik hield een week lang alle plastic verpakkingen apart. Eerlijk gezegd had ik een grotere berg verwacht. Toch kan het zeker minder! Ik merk dat ik er na de afgelopen week echt meer bij stil sta, ook in de winkel. Al kun je gewoonweg soms niets doen aan verpakkingen, ze zijn zoals ze zijn. Ook ik blijf die in plastic verpakte komkommers en aubergines maar dubieus vinden.

SodaStream
De SodaStream dus. Ik mocht het apparaat proberen en dat leek me wel wat. De enige maar die ik had was: we hebben een heel beperkt aantal stopcontacten bij het aanrecht. Hoe ga ik dat dan weer oplossen? Groot was mijn verbazing toen ik het apparaat uitpakte. Geen stekker! Wat fijn! De SodaStream wordt geleverd met een CO2 cilinder, die je heel eenvoudig in het apparaat plaatst. Eenmaal geplaatst tovert deze maar liefst 60 liter water om van plat naar bruisend. De karaffen die ik er bij kreeg zijn van glas en hebben een afsluitbare dop. Handig!

Installeren
Ai, gas: ik vond dat best een beetje eng. Maar wat viel het mee. Dopje er af, er in plaatsen, klik: klaar! Vervolgens is het bruisen van water ook zo gedaan. Je vult de karaf tot de aangegeven rand met kraanwater. Plaats de fles in de houder, duw ‘m weer in positie, je klikt het apparaat dicht en dan is het alleen een kwestie van op de knop bovenop drukken. Eén keer of meerdere keren, afhankelijk van de sterkte van de bubbels die je wenst. Ik hou van veel prik in mijn drankje.

Wat een uitkomst! Ik ben hier echt heel blij mee. Dit gaat me veel gesjouw en ruimte voor lege flessen in huis schelen. Qua kosten ontloopt het elkaar niet zo naar wat ik er online over las, dus het is wat mij betreft vooral qua gemak een enorm pluspunt.

Het perfecte cadeau voor deze feestmaand
De SodaStream is heel geschikt voor onder de boom als cadeau aan een geliefde. Een mooie timing: bruisend het nieuwe jaar in met als goede voornemen om minder plastic te gebruiken! Kijk op de website voor verkooppunten en meer informatie over de verschillende modellen die beschikbaar zijn. Het model SodaStream die ik je in dit artikel laat zien heet de Crystal Black en is gekozen tot product van het jaar 2017!

Dit artikel is in samenwerking met SodaStream geschreven.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply Kim

  Het lijkt me een heel ideaal ding, alleen drink ik juist niet graag prik! Hier scheiden we alles, dus ook het plastic wel, en inderdaad, altijd zit die container tot de nok vol. Papier valt echt wel mee en groen afval ook. Ik heb wel een dopper om geen plastic flesjes water meer te kopen. Verder probeer ik zo veel mogelijk groente en fruit gewoon los te wegen en los in een boodschappen tas te stoppen.

  14 december 2017 at 22:54
 • Reply Tanja

  Nog nooit van gehoord, maar als spa eood verslaafde klinkt dit als muziek in kijn oren ? Waar koop je de co2 cilinders? Ik kan alleen de refill versie vinden. Daarbij staat in de reviews ook dat het retourneren omslachtig is. Op de site vind ik hier niets over ?

  15 december 2017 at 00:53
 • reageer