De Eerlijke Verzekeringswijzer – zo kies je een zorgverzekeraar met oog voor dierenwelzijn

Het jaar nadert zijn einde en de feestdagen komen in zicht. Maar het is ook de periode waarin zorgverzekeraars hun premies bekend maken. Het is natuurlijk verstandig om hierbij stil te staan en te vergelijken, maar wist je dat naast kosten ook diervriendelijkheid een factor is om rekening mee te houden? In dit artikel vertel ik je er meer over.

De Eerlijke Verzekeringswijzer

Voor de achtste opeenvolgende keer heeft De Eerlijke Verzekeringswijzer, onderdeel van De Eerlijke Geldwijzer, het beleggingsbeleid van verzekeraars beoordeeld. World Animal Protection heeft binnen De Eerlijke Verzekeringswijzer de grootste verzekeraars beoordeeld op dierenwelzijn. Voor De Eerlijke Verzekeringswijzer is daarbij ook gekeken naar andere thema’s zoals klimaatverandering en gendergelijkheid. Zo kun je als consument precies zien waar jij indirect aan mee investeert!

Bont en exotisch leer

Anno 2022 kunnen we het er toch wel over eens zijn dat dit echt niet kan. Helaas blijken Nederlandse verzekeraars nog steeds te beleggen in modehuizen die materialen als bont en exotisch leer gebruiken voor kleding, tassen en schoenen. Dit bleek uit een onderzoek dat De Eerlijke Verzekeringswijzer in samenwerking met Bont voor Dieren liet uitvoeren. Verzekeraar CZ is trouwens de enige die hier niet in belegt. Bij de productie van deze materialen komt veel dierenleed kijken en het is toch ronduit schokkend om je te beseffen dat jouw verzekeraar dat financiert? Daarom is het zo belangrijk om je verzekeraar op te roepen om te stoppen met deze investeringen. Dit kan heel gemakkelijk met één klik via De Eerlijke Geldwijzer.

Pluim

Aan de andere kant zijn er ook goede kanten te melden over de verzekeraars en dat mag natuurlijk ook benoemd worden. Dit kan ook door één klik op de knop ‘stuur een compliment naar mijn verzekeraar’.

Kijk, vergelijk en maak je keuze met oog voor dierenwelzijn en milieu

Op de website van De Eerlijke Geldwijzer kun je per verzekeraar alle beoordeelde factoren bekijken.

Mijn eigen keuze

Ik ben blij met deze Eerlijke Verzekeringswijzer: ik heb me hiervoor nooit zo verdiept in de verschillende aanbieders en waar zij in investeren. Ik vind het een eye opener en ben echt verbaasd om te zien dat er maar liefst 10 verzekeraars een 1 scoren op het gebied van dierenwelzijn zoals je hier kunt zien. VGZ springt er met een 9 als enige echt bovenuit met A.S.R. als tweede met de score 7. Ik ben op dit moment bij VGZ verzekerd en ben blij om te zien dat deze partij zo hoog scoort op het gebied van dierenwelzijn! Ook op andere gebieden zoals arbeidsrechten, natuur en mensenrechten scoort VGZ trouwens hoog. Dat het een voorbeeld mag zijn voor de andere verzekeraars!

En jij?

Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat. Let jij, nu je weet van De Eerlijke Verzekeringswijzer op bepaalde thema’s? Wat vind jij hier belangrijk bij?

Meer informatie

Voor meer informatie over De Eerlijke Verzekeringswijzer kun je op deze website terecht. Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dit formulier.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply Jolanda

  Goed dat je aandacht besteed aan deze site! Een paar jaar terug op basis van deze met mijn verzekeringen over gegaan naar de ASR. De zorgverzekering had ik ook al over gezet naar een andere verzekeraar.
  Maar dat onderzoek van de Bont voor dieren is nieuw voor mij, dus ik ga toch weer met ‘n nieuwe kritische blik mijn verzekeringen bekijken. Dus dankjewel!

  25 november 2022 at 16:58
 • Reply Ina van Brakel

  Dag Suzanne, ik ben me er ook in aan het verdiepen. VGZ investeert nog steeds 0,05 miljoen in bont en exotisch leer, terwijl CZ daar helemaal niet in investeert. Wat zijn jouw overwegingen om toch voor VGZ te kiezen? Ik hoor het graag, dank je alvast!

  29 december 2022 at 17:16
 • reageer