Cold brew coffee

Je hebt vast wel eens gehoord van cold brew coffee, het verschijnt in steeds meer supermarkten en in koffiezaken. Wat het precies is en hoe eenvoudig je het maakt lees je in dit artikel!

Wat is cold brew coffee?

Cold brew coffee is een methode om koffie te zetten zonder koffiezetapparaat en het wordt gebrouwen met koud water. Dat proces duurt maar liefst zo’n 12 tot 24 uur lang en het resultaat is een sterke koffie die geen zure smaak heeft, wat koffiezetten op andere manieren wel kan hebben. Door de sterke en intense smaak is deze koffie ideaal om ijskoffie mee te maken en dat is precies waar ik het zelf voor gebruik. Ik vind het handig om er een pot vol in de koelkast te hebben staan waaraan ik alleen wat ijsklontjes, zoetmiddel en plantaardige melk hoef toe te voegen voor een lekkere ijskoffie!

Wat heb je nodig?

Het voordeel van deze methode is dat je geen koffiezetapparaat nodig hebt. Je maakt in één keer een hele batch waar je meerdere keren van kunt genieten. Dit is wat ik gebruik om mijn cold brew coffee te maken:

Een koffiemolen

Tenzij je gemalen koffie gebruikt natuurlijk. Ik gebruik koffiebonen die ik zelf maal in mijn koffiemolen.

Een glazen pot met deksel

Hier kun je iedere pot voor gebruiken zolang het deksel maar goed sluit. Ik gebruik een mason ball jar, maar een lege grote conservenpot met deksel werkt ook prima.

Een koffie drip filter

Ik vind het zelf fijn om dit koffiefilter te gebruiken. Ik zet ‘m op een grote drinkbeker, doe er een papieren filter in en giet vervolgens beetje bij beetje het koffie brouwsel er door heen.

Koffie filters

Ik gebruik de eenvoudige filters uit de supermarkt. Je kunt ook kaasdoek gebruiken.

Afdrukken

Cold brew coffee

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
 • 30 gram (1/2 cup) gemalen koffie
 • 500 ml. kraanwater op kamertemperatuur

Bereidingswijze

 • Doe de koffie met het water in een goed afsluitbare glazen pot.
 • Zet 12 uur op het aanrecht bij kamertemperatuur.
 • Giet beetje bij beetje door een koffiefilter.
 • Bewaar de koffie tot maximaal 2 weken in een goed afgesloten pot in de koelkast.
 • Meng de koffie met een gelijk deel water of plantaardige melk en ijs, Bijvoorbeeld 120 ml. koffie met 120 ml. havermelk, een scheutje agave siroop of zoetmiddel naar keuze en ijsblokjes voor ijskoffie.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij via de link iets koopt (of iets anders op de website van Bol.com) ik daar een klein percentage over krijg. Dat gebruik ik vervolgens weer voor van alles wat komt kijken bij wateetjedanwel.nl zoals de hosting en het onderhoud van de website en de boodschappen die ik doe om de lekkere recepten te ontwikkelen!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

 • Reply Anne

  Helemaal geweldig!
  Gister alles opgehaald en zit nu aan de cold brew! En mijn 2e pot staat al klaar!
  Super bedankt voor de uitleg.

  9 december 2020 at 11:00
 • reageer

  Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star