Dagje Rotterdam? Hier moet je zijn!

Als geboren en getogen Rotterdamse ken ik de stad op mijn duimpje. Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog leuke tips heb voor mensen die een dagje in de stad zijn. Hierbij een aantal leuke hotspots die de moeite waard zijn! 

Rotterdam: ik merk dat steeds meer mensen deze stad omarmen. En dat mag ook wel, er is de laatste jaren veel ten goede veranderd. Rotterdam blijft zich ontwikkelen en er wordt op veel plekken gebouwd aan mooie dingen. Ik heb zo mijn favorieten die ik graag met je deel. Laat ook vooral jouw favoriete plekken achter in de reacties hieronder!

Parkeren en openbaar vervoer

Kom je met de auto naar de stad, dan kun je de forse parkeerkosten in het centrum vermijden door gebruik te maken van het P + R systeem: je parkeert je auto bij één van de geselecteerde metrostations waar je gratis of een klein bedrag (meestal 2 euro) betaalt mits je aan kunt tonen dat je daarna hebt gereisd met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld bij:

  • Alexander hier kun je op de trein, metro en bus stappen maar ook winkelen in het grote overdekte winkelcentrum Alexandrium. Met de metro reis je in ongeveer 17 minuten naar het centrum.
  • Capelsebrug hier kun je je auto gratis parkeren, maar de parkeerplekken zijn wel beperkt. Vanaf hier ben je in ongeveer 10 minuten met de metro in het centrum.
  • Kralingse Zoom hier kun je je auto parkeren, er zijn bijna 700 parkeerplaatsen. Vanaf hier brengt de metro je in ongeveer 8 minuten naar het centrum.
  • Bekijk hier het overzicht van alle Rotterdamse P+R Transferium plekken.

Wanneer je met de trein komt, kun je uitstappen bij Blaak of Rotterdam Centraal.

Winkelen

Rotterdam heeft verschillende winkelstraten en winkelcentra die leuk zijn om te bezoeken.

Koopgoot

Dit is de bijnaam van de Beurstraverse die zich in hartje Rotterdam bevindt. Je kunt deze bereiken door uit te stappen bij metrostation Beurs. Hier vind je vooral winkels van de bekende winkelketens zoals HEMA, Lush, the Body Shop, H&M en Holland & Barrett. Ook vind je er de warenhuizen de Bijenkorf en Hudson Bay. In het filiaal van Hudson Bay vind je in de kelder koopjes: Saks OFF 5th is er gevestigd. Je vindt hier echte koopjes op het gebied van merkkleding, schoenen en accessoires voor in huis.

Hoogstraat

Aan de Hoogstraat zitten vooral bekende winkels zoals Kruidvat, Only en So Low. Ik kom zelf graag en regelmatig bij het filiaal van Søstrene Grene, waar je zulke leuke spulletjes kunt kopen tegen fijne prijzen.

Markthal

En je kunt de overdekte Markthal bezoeken, waar je terecht kunt voor allerlei soorten delicatessen, restaurants en winkels.

Favoriet van mij is hier Wah Nam Hong, een Aziatische supermarkt. En hou je van kokos, dan zijn de vegan kokosbollen bij de kraam van Madame Cocos een aanrader, in 3 soorten te krijgen!

Botersloot

Vlakbij de Markthal ter hoogte van de Bibliotheek (te herkennen aan het grote opvallende gebouw met gele buizen aan de buitenkant) is de straat Botersloot. Hier vind je een aantal leuke tentjes op een rij:

Boguette

Boguette is de eerste bánh mì shop in Nederland. Bánh mì zijn gevulde Vietnamese broodjes en er is ook een vegan variant verkrijgbaar en ze verkopen bubble tea.

Pho Hanoi

Bij Pho Hanoi staan een aantal vegan gerechten op de kaart. Ik probeerde de banh my chay, een broodje gevuld met gemarineerde tofu en groenten en die is erg lekker!

Sajoer

Bij Sajoer kun je heerlijk ontbijten met allerlei smoothie en acai bowls. Ook staan er lunchgerechten op de kaart, allerlei theesoorten en koffie en zoete lekkernijen. Ook hebben ze vegan donuts en in het weekend vegan tompoucen!

Nine Bar Espresso

Nine Bar Espresso is zoals de naam al doet vermoeden een koffiebar waar je ook heerlijk kunt lunchen. Ik nam er de toast met zoete aardappel, olijven-hummus, sla en geroosterde paprika op zuurdesembrood. Vermeld bij het bestellen wel dat je de feta wil weglaten zodat het vegan is.

De Groene Passage

Vlakbij de Markthal zit de Groene Passage. Dit is het grootste groene overdekte winkelcentrum van Nederland. Je vindt hier onder andere het restaurant Spirit, biologische supermarkt Gimsel en een wereldwinkel onder één dak. Bij Spirit kun je heerlijk ontbijten, lunchen en genieten van diner tot maar liefst 23.00 uur ‘s avonds.

Heb je trek in iets snels tussendoor, dan is een bezoekje aan Gimsel een aanrader. Deze supermarkt heeft een eigen bakkerij waar ze heerlijke vegan taartjes, bars en broodjes verkopen die je mee kunt nemen voor onderweg. Buiten zijn er bankjes bij een aantal bomen waar je rustig kunt zitten. En Spirit heeft daar ook bij mooi weer een terras.

De zelfschepafdeling bij Gimsel in Rotterdam

Zwaanshals

Deze winkelstraat is gelegen in Rotterdam Noord en het beste te bereiken te voet of per tram: neem tram 8 richting Kleiweg of Spangen en stap uit bij halte Zwaanshals. Hier vindt je van alles. Van Turkse groenteboer tot kunstgalerie en van delicatessenwinkel tot vintage kledingwinkel. Ook zijn er veel leuke horecagelegenheden gevestigd met vegan opties zoals Lof der Zoetheid.

SuperBra

Eén van mijn favoriete winkels aan de Zwaanshals is SuperBra. Dit is een winkel waar je terecht kunt voor lingerie met grote cupmaat. Zelf ben ik er super geholpen: geheel discreet in een ruime paskamer met prettig licht wordt je deskundig advies gegeven over de bh maat die jou past. Zoveel vrouwen dagen een verkeerde cupmaat, en zeker met een grotere cup kan dit gevolgen hebben zoals schouder- en nekklachten. Ik bleek er ook naast te zitten: ik ben blij dat ik over de drempel ben gegaan (angst was nergens voor nodig, ze zijn er super aardig!) en kan het je dus van harte aanraden.

Witte de Withstraat

In de Witte de Withstraat vind je een enorme variatie aan winkels, horeca- en uitgaansgelegenheden. Hier moet je zijn wanneer je iets anders wil zien dan de standaard winkels en restaurants!

Mystiek

Ben je geïnteresseerd in zaken als edelstenen en tarotkaarten en vind je het spirituele interessant? Dan is een bezoek aan Mystiek op de hoek van de Witte de Withstraat aan de Schiedamse Vest 79 een must. De winkel heeft een groot assortiment, vriendelijke medewerkers en je kunt er ook een kopje koffie of thee drinken met wat lekkers, vegan opties zijn er ook aanwezig! Leuk zijn ook de consulten en readings met onder andere tarotisten, mediums en handlezers. Kijk op de website voor meer informatie.

Nieuw Rotterdams Café (NRC)

Bij NRC in de Witte de Withstraat kun je naast een avondje stappen ook heel goed eten. Op het menu staan allerlei vegan opties zoals een portobello burger en Gado Gado. Kijk voor alle opties onderaan de kaart onder het kopje Viva Las Vegan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nieuw Rotterdams Café (@nieuwrotterdamscafe) op

Collectiv. by Swan

Deze conceptstore aan de Witte de Withstraat 30 is echt een aanrader wanneer je op zoek bent naar een origineel cadeautje of mooie accessoire voor in huis. Je vindt hier producten van ontwerpers waarvan de meeste deelnemers zijn geweest van de Swan Market.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Swan. COLLECTIV (@collectivbyswan) op

Winkelcentra

Zuidplein

Bij slecht weer loop je overdekt in winkelcentrum Zuidplein. Deze is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, heeft veel parkeergelegenheid en er zijn zo’n 160 winkels. Veelal grote winkelketens als H&M, HEMA, Action en Wibra, maar ook een aantal speciale winkels. Aanrader vind ik zelf TK Maxx, het warenhuis waar het aanbod wekelijks verschilt.

Alexandrium I, II en III

Ook hier loop je bij regen grotendeels droog: Alexandrium I met de meeste winkels is overdekt. Alexandrium II is niet overdekt en bevat de zogenaamde megastores zoals Mediamarkt en Blokker. Alexandrium III is wel overdekt en daar vind je woonwinkels. Alexandrium I is te bereiken via metrostation Oosterflank en stap een halte verder uit bij Alexander om Alexandrium II en III te bezoeken. Ook kun je er je auto kwijt in de overdekte parkeergarages.

Kringloop en tweedehands

  • Ben je op zoek naar tweedehands kleding, loop dan zeker even bij Episode binnen aan de Witte de Withstraat 19 A.
  • Ook Cheap Fashion aan de Meent 25 is een aanrader, hier vind je ook veel kleding voor themafeestjes!
  • Voor een leuke kringloopwinkel kun je terecht bij Piekfijn aan de Mariniersweg 255, vlakbij metrostation Blaak. Deze kringloop bestaat uit een kelder, begane grond en 1 etage erboven. Je moet geluk hebben, maar je kunt er af en toe leuke koopjes vinden!

  • Bij Jouw Marktkraam aan de Zaagmolenkade 177 kun je terecht voor werkelijk van alles. Ik heb er twee keer een kraam gehad om spulletjes te verkopen, lees hier meer.
  • Op dinsdag en zaterdag kun je op de markt aan de Binnenrotte ook allerlei tweedehands spullen en antiek vinden op het tweedehands gedeelte achteraan richting de Meent.

Markten

  • Op dinsdag en zaterdag is er markt aan de Binnenrotte met ruim 250 kramen met verse groenten en fruit, kleding en meer. Deze markt is te bereiken via metrostation Blaak en ligt naast de Markthal.
  • Aan het Eendrachtsplein bij de gelijknamige metrohalte is er op dinsdag een kleine biologische markt.
  • Op woensdag en zaterdag is er aan het Afrikaanderplein markt in Rotterdam-Zuid de Afrikaandermarkt met zo’n 200 kramen. De markt op het Afrikaanderplein staat op de derde plaats van de grootste markten van Nederland. Deze markt is te bereiken via metrohalte Maashaven.
  • Op zaterdag is er aan het Noordplein de Rotterdamse Oogstmarkt. Dit is een aanrader: je kunt hier terecht voor allerlei voedingsmiddelen van regionale komaf maar ook stands met eten en drinken. Lees hier meer informatie.

Eten & drinken (vegan uiteraard)

Lees in het artikel mijn 6 favoriete eetgelegenheden met vegan opties in Rotterdam mijn favorieten, maar ook de hotspots hieronder kan ik je uit eigen ervaring aanraden wanneer je op zoek bent naar een leuke plek om een (vegan) hapje te eten in de stad!

Lof der Zoetheid

Noordplein 1
website

Heavenly Cupcakes

Vlietlaan 42
website

Leaf Vegetarian

Oostmolenwerf 19
website

De Kade

West-Kruiskade 17B
website

Vegan pizza bij SUGO

SUGO pizza

Westblaak 87
en
Aert van Nesstraat 20
website

Veggie

Frits Ruysstraat 16A
website

Kunst & musea

  • Rotterdam is rijk aan musea waarvan er een aantal dicht bij elkaar gelegen zijn in het Museumpark. Je kunt ze apart bezoeken of kiezen voor een Museumparkticket waarbij je Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum en het Natuurhistorisch Museum kunt bezoeken voor 1 bedrag.
  • Museum Rotterdam aan de Rodezand 26 laat de geschiedenis van de stad en haar inwoners zien. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen zoals momenteel Party People en Chinese Rotterdammers.
  • In het Maritiem Museum Rotterdam aan de Leuvehaven 1 (stap uit bij de gelijknamige metrohalte) kun je van alles over de Rotterdamse haven en marine bekijken.
  • In het Museum Rotterdam ’40-’45 NU aan de Coolhaven 375 (stap uit bij de gelijknamige metrohalte) is er een indrukwekkende permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Het is gelegen aan het water op een prachtige plek en zeker de moeite om te bezoeken.

Film & theater

  • In Rotterdam zijn er 2 vestigingen van de bioscoop Pathe. Op het Schouwburgplein, wat als voordeel heeft dat het midden in het centrum is. De vestiging Pathe de Kuip ligt buiten het centrum en is te bereiken met de tram 23 richting Beverwaard of Marconiplein halte Feyenoord. Ook kun je er parkeren op het parkeerterrein, check van te voren wel of er een voetbalwedstrijd is in de nabij gelegen Kuip want dan kan het heel druk zijn.
  • Hou je meer van een wat kleinere bioscoop met bijzondere arthouse films, dan is LantarenVenster meer wat voor jou, gelegen aan Otto Reuchlinweg 996. Ook bij Kino aan de Gouvernestraat 129-133 worden andere films dan het standaard aanbod gedraaid.
  • Bij Cinerama aan de Westblaak 18 in het centrum worden de laatste nieuwe films vertoond maar ook oudere en arthouse films. Bekijk het aanbod op de website.
  • Wil je naar het theater? Neem dan een kijkje in het aanbod van de voorstellingen in het Oude Luxor en het Nieuwe Luxor.

Attracties en sightseeing

De Euromast

Ben je voor het eerst in Rotterdam? Dan is een bezoek aan de Euromast een must.

Mits je geen ernstige hoogtevrees hebt, want je gaat (met de lift) maar liefst 185 de hoogte in. Boven aangekomen kun je genieten van een spectaculair uitzicht over Rotterdam. Ook kun je er eten of een drankje drinken. Kijk op de website voor meer informatie!

Spido

Vanaf de Maasboulevard (stap uit bij metrostation Leuvehaven) kun je aan boord van de Spido. Met deze boot kun je een rondvaart door de havens doen en zie je veel van de stad vanaf het water. De toch duurt ongeveer 75 minuten en is echt de moeite waard!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply Robin Huijsman

    Ik hou van Rotterdam! Komend weekend ben ik er weer, en 16 maart een tof feest van Herr Zimmermann in de Now & Wow in de Maassilo. Als ik zin heb in big city life dan is Rotterdam mijn 1e keus, nog voor Amsterdam.

    Ohja, misschien nog leuk om te vermelden, ik ben superfan van de vegan pizza’s bij Sugo aan de Westblaak!

    26 februari 2019 at 19:06
    • Reply Suzanne

      De pizza’s van SUGO staan er tussen hoor, kijk maar goed! 🙂 Alvast veel plezier in Rotterdam!

      26 februari 2019 at 20:07
  • Reply Mevrouw Marloes

    Ik heb er ook meer dan 21 jaar gewoond (een half jaar geleden gaan samenwonen in Brabant). Wat ik leuk vond om te doen, was hardlopen over de Maasboulevard. Als je die dan helemaal hebt uitgelopen en bij dat ene tankstation staat, heb je zulk mooi uitzicht over de stad. Verder ben ik geen fan van de Markthal, omdat alles er overdreven prijzig is. Op de Spido ben ik trouwens nog nooit geweest, maar ik heb wel meer dan 1,5 jaar op de Pannenkoekenboot gewerkt, telt dat ook? 😉

    Spirit is echt mijn favoriete restaurant. Alles gewoon kunnen opscheppen, zonder mij zorgen hoeven te maken of er ergens vlees of vis in is verwerkt. Heel fijn!

    Liefs,
    Marloes

    26 februari 2019 at 20:10
  • Reply Mariëlle

    Wow wat een heerlijk uitgebreid artikel! Ik ga er binnenkort heen, leuk 😀

    27 februari 2019 at 08:06
  • Reply Hélène

    Hoi wat gaaf moet een leuke dag Rotterdam organiseren voor 10 mensen en jouw site is perfect. Ga hem zeker gebruiken. Heb jij een mening over de SS Rotterdam? Omdat er 5 mannen bij zijn leek het mij leuk om daar een rondleiding te doen in de machine kamers en zo. fijne dag.

    27 februari 2019 at 11:28
    • Reply Suzanne

      Hi Hélène, leuk om te horen dank je wel! Ik ben zelf nog niet op de SS Rotterdam geweest maar ik hoor er veel goede verhalen over. Ik denk dat je er zeker veel plezier aan zult beleven om daar een bezoek aan te brengen!

      27 februari 2019 at 11:31
  • Reply Naomi

    Wat een fijn artikel! Ben het helemaal met je eens!
    Zelf vind ik Aloha in het oude Tropicana ook erg vet en de Fenix Food Factory op Katendrecht is ook een aanrader, daar vlak bij zit het walhala theaher waar ze ook leuke voorstellingen geven.
    Groetjes!

    27 februari 2019 at 13:46
  • reageer