10 dingen uit de early days of Internet

Internet: we’ve come a long way. Was het eerst nog iets vaags, waar je je maar lastig iets bij voor kon stellen voor je het zelf had ervaren (ja, dat heb ik dus heel bewust meegemaakt) is het nu niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het was rond 1999 dat ik mijn eerste computer kreeg. Ik was 19 en woonde net op mezelf. Mijn zus had eventjes daarvoor internet geprobeerd bij haar thuis en was razend enthousiast. ‘Wat moet ik daar nou mee’, vond ik. ‘Dingen opzoeken? Wat moet ik nou opzoeken?’ Tot mijn zus internet op mijn computer installeerde en me liet zien wat er allemaal kon. Hek van de dam, het leven werd nooit meer hetzelfde! Ik was in die tijd een enorme fan van Friends en kon m’n ogen niet geloven: je kon gewoon transcripts lezen van de afleveringen én korte geluidsfragmentjes downloaden naar je computer! Could this bé any more exciting?

Er is in al die jaren heel wat veranderd! In deze reeks kijk ik terug naar het begin van het internet as we know it.

1 – Inbellen
Nu hebben we wifi. In de woonkamer, op de wc, in de slaapkamer en zelfs op straat, in de supermarkt en onderweg. Wifi is overal om ons heen en een modem zoals die er was back in the day is er niet meer. Het was een heel gedoe met een kabel en het internetten zelf ging via de telefoonlijn waar je vervolgens per tik voor betaalde. Dat tikte letterlijk aan, want je moest ook nog eens de minuten dat je ‘surfde’ (noemen we dat nog zo?) aan je provider betalen. Providers zoals die nu niet meer bestaan: World Online, Planet Internet en de mijne: CompuServe.

Dat inbellen ging via een schermpje op je computer en dan maar hopen dat het in één keer lukte. Als het lukte, dan hoorde je dit:

Soms waren mijn minuten zo extreem opgelopen bij CompuServe dat ik een cd’tje van een andere provider installeerde en gebruik maakte van de gratis internet periode die je daarbij kreeg. Die cd’tjes zaten als extra in de televisiegids, lagen op de balie bij benzinestations en vond je ook wel eens op de deurmat.

2 – In gesprek
Was je online, dan was je in gesprek: mobieltjes waren er nog niet zoals nu. De meeste huishoudens hadden een vaste lijn met een telefoontoestel, waarover het internet liep. En dus was je óf op internet óf aan de telefoon.

3 – Zoeken
Google was er nog niet: zoeken deed je in het Nederlands met Ilse en in het Engels met Altavista of AskJeeves.

4 – Pre social media
Facebook was er ook nog niet, eerst kwam Hyves. Daarvoor werd socializen vooral gedaan via ICQ en wat later via MSN.

En dat MSN’en, dat klonk dan zo:

5 – Cartoon doll makers
Dollz waren het helemaal: kleine pixelated figuurtjes die je zelf ontwierp door allerlei outfits te slepen met je muis naar de doll van jouw keuze. Jongen, meisje, blond, donker, de variaties waren eindeloos. Je kon er niks mee, maar tof was het wel.

De muizen van toen zaten trouwens anders in elkaar dan nu: ze hadden een balletje aan de binnenkant die je er af en toe uit moest halen, omdat er stof en ander viezigheid aan kleefde. Nasty!

6 – Dancing Baby
Deze dansende baby werd een internet sensatie in 1996. Lees hier het hele verhaal!

De originele Dancing Baby is hier te bekijken.

7 – Geduldig downloaden
Om een groot bestand zoals een liedje of videoclip te downloaden, had je meestal wel een flinke portie geduld nodig!

8 – Illegaal downloaden
Tja, iedereen deed het: via Napster bijvoorbeeld en later Limewire.

9 – Muziek beluisteren
Om die gedownloaden liedjes af te spelen had je een mediaspeler nodig. Een heel populaire was Winamp.

10 – Wayback machine
Wist je dat je sommige websites van ‘back in the day’ weer kunt bekijken via de Wayback Machine? Het is heel simpel: type het adres in in de zoekbalk bovenaan op deze website. Mochten er resultaten zijn, dan worden deze weergegeven per datum. Klik op de gewenste datum en de website wordt geladen. Hieronder een voorbeeld van mijn allereerste website die ik zelf had gebouwd in 2001 (!) genaamd Pure Cuteness en dan is onderstaande een screenshot van hoe het er uit zag in 2006. Those were the days!

De enige website die er na al die jaren nog precies zo uit ziet die ik ben tegengekomen, inclusief muziekje bij het betreden van de website: iSketch. Hier heb ik echt uren gespeeld: het is een superleuk spel waarbij er om beurten iemand een woord tekent dat alleen zichtbaar is voor die persoon. Het is aan de anderen om het als eerste te proberen te raden.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

 • Reply Naomi

  Ik kan me dit allemaal bijna niet meer inbeelden. Het is zo snel gegaan! Leuk geschreven.

  1 mei 2017 at 13:32
 • Reply Linda

  Wat een leuk artikel! Heb het met plezier gelezen en kan alles me nog zo goed herinneren. Waar blijft de tijd! ???

  20 april 2018 at 23:17
 • Reply Gertien

  Leuk om te lezen, ik kan het me ook allemaal nog wel herinneren. ?

  24 april 2018 at 07:50
 • Reply Kim

  Haha, heel erg herkenbaar allemaal! Al woonde ik nog wel thuis, stukje jonger. Soms mis ik die goede oude msn tijd, het was gewoon heel gezellig!

  25 april 2018 at 07:49
 • reageer