Wayback when: VHS videobanden

Een nieuwe serie op wateetjedanwel: wayback when. Ik trap deze rubriek af met iets dat ik, geboren in 1978 heel bewust heb meegemaakt: VHS banden. Voor lezers die dit niets zegt: VHS is de afkorting voor Video Home System. Op deze cassettes konden video’s opgenomen worden en afgespeeld. Deze maakten later in 1995 plaats voor de vervanger: de DVD. VHS recorders worden niet meer geproduceerd: het laatste exemplaar rolde van de band in de fabiek van Funai in juli 2016. Ik heb nog een aardig grote stap VHS banden met dierbare beelden van vakanties, bruiloften, kerstmissen en andere feestelijkheden, personeelsfeesten van het bedrijf van mijn ouders en opgenomen tv programma’s en films. Leuk om even stil te staan en terug te kijken.

Want dat was handig hoor, vroeger. Ver voor de tijd waarin je op de afstandsbediening van de tv een pauze knop had, laat staan het aanbod via Netflix en aanbieders als Videoland. Je had Nederland 1, 2 en 3 en dat was het. Kwam Grease vrijdagavond op tv en was je niet thuis, had je dikke vette pech. De enige optie was iemand te vragen het voor je op te nemen. En dan was het heel goed opletten welke band je daarvoor gebruikte, want je kon over opnames heen opnemen. Bij elke videoband die je leeg kocht in de winkel zat standaard een setje stickers, die je er op kon plakken waar op je kon schrijven wat er op de band stond. Ik heb van huis uit nog een aantal banden liggen zonder sticker er op: waarschijnlijk staan hier stukjes GTST, the Bold & the Beautiful en wie weet nog wat verder terug Zeg n’s AAA op. Het komt er steeds maar niet van om ze aan te sluiten op mijn computer via een speciaal apparaatje. Dat wordt zeker vervolgd, inclusief de stappen die je moet uitvoeren om VHS op DVD of je computer te krijgen. Want ik ben vast niet de enige met zo’n stapel VHS!

Eens kijken naar wat we hier hebben op dit stapeltje. Van onderaf beginnen:

Oostenrijk 1985
Een uit een serie zeer dierbare videobanden, waarvan ik de beelden jaren geleden al eens overgezet had op DVD. Beelden van mijn opa, oma en moeder die er niet meer zijn. Om stemmen te horen van hen, om mezelf als kind te zien: priceless. Deze banden bevat beelden van onze jaarlijkse vakantiereis naar Oostenrijk. Een plek die me ook zeer dierbaar is en die ik absoluut ooit nog eens hoop te bezoeken.

Disneyworld januari 2002
Ook al zulke dierbare en fijne herinneringen: aan de vakanties met familie die later volgden. We kregen het Disney virus allemaal te pakken in het ongelofelijk mooie Walt Disney World in Orlando Florida. Ook daar hoop ik nog eens naar terug te gaan.

Samen met mijn moeder. Deze foto werd van ons gemaakt in het park Epcot. Heel vernieuwend voor die tijd: deze foto werd dan naar je emailadres gestuurd (waarschijnlijk was dat in die tijd iets van [email protected]) zodat je die wanneer je thuis kwam op je computer kon bekijken.

Desperate Housewives
Ergens rond 2005 raakte ik in de ban van deze serie, waarvan de eerste aflevering uitgezonden werd in 2003. Ik ontdekte het pas zo rond seizoen twee al in volle gang was, dus dompelde ik me in de levens van de wanhopige Amerikaanse huisvrouwen al bingewatched vanachter mijn computer en keek ik twee seizoenen in één ruk. Want internet op je tv, dat had je nog niet zo makkelijk als nu. Daarna was het aftellen tot de week erna, wanneer je de nieuwe aflevering (uiteraard op niet geheel legale wijze) kon binnenhalen op je computer. En dat duurde. En dat duurde. Maar dan: een uur in trance. Blijkbaar had ik toen nog een videorecorder! Benieuwd wat voor aflevering hier op staat.

Hierboven de intro van de allereerste aflevering van deze Amerikaanse serie. Ik krijg meteen zin om het weer te bekijken!

Videoclip Als niet Als & Watje interviews TMF 2000
Als kind kreeg ik de muziek al volop mee doordat het vaak uit de kamers hoorde komen van mijn oudere broers en zus: Doe Maar. Een fan kon je me niet noemen, ik vond het leuk, meer niet. De band ging in 1984 uit elkaar maar maakten een comeback in 2000 en ik ging met mijn broers, zus en nog wat anderen mee naar Ahoy. Wow. Ik was betoverd. Fantastisch. Ik wilde meer. En dat kreeg ik: uiteindelijk ben ik naar 7 concerten geweest in die periode, steeds met mijn jongste broer die ook groot fan was. Natuurlijk volgde ik alles op de voet op tv en zo nam ik dus kennelijk ook de videoclip en interviews op het (helaas vergane) TMF op.

Kinderen voor Kinderen 2
Het handschrift van mijn vader, die zo vermoed ik destijds dit programma voor mij op had genomen. Op een onbewoond ei-hei-hei-land…

Beverly Hills 90210
Deze serie was een enorme hit in Nederland in de periode waarop ik op de middelbare school was. In de hevige puberteit en ontzettend in de knoop met mezelf, altijd heimelijk verliefd: een echte puber in wording. Wat keek ik op naar de actrices in deze serie: zo wilde ik ook zijn! Ik droomde weg bij de posters van Brandon Walsh en Dylan McKay en wilde het liefst zoals Brenda Walsh zijn. De serie werd van 1990 tot 2000 uitgezonden.

Nightmare on Elmstreet
Ooh, wat heeft deze serie films indruk op mij gemaakt als kind. Ik zag het voor het eerst bij een vriendinnetje thuis, waarbij ik begreep dat dit een Extreem Enge film was en zij zelf ook stond te kijken dat haar ouders het goed vonden dat ze het mocht zien. Daarna werd de film meerdere malen uitgezonden op tv en iedere keer weer greep het me aan, maar vond ik het ook te gek. Ik meen ook echt nachtmerries van Freddy Krueger gehad te hebben.

The Outsiders
Sorry pa, de Held van Scotland Yard (zwart wit) moest zo te zien plaats maken voor the Outsiders!

Heb jij ook nog VHS banden liggen? En oh ja, zin gekregen in popcorn door de foto? Klik hier om te zien hoe bijzonder makkelijk je dat zelf kunt maken.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

 • Reply André

  Hoi!
  heb je die tmf awards banden nog steeds?

  4 december 2020 at 11:36
  • Reply Suzanne

   Was niet de awards maar een optreden van Blof volgens mij!

   10 december 2020 at 11:39

  reageer