Vegan recept: Leftover groenten stoofpot

Het overkomt iedereen dat je restjes groenten of andere etenswaren in de vriezer hebt liggen. Je weet op het gegeven moment niet meer wat je ermee moet doen, terwijl het natuurlijk heel zonde is om weg te gooien. Gelukkig kun je er op een hele makkelijke manier alsnog wat lekkers van maken. Met dit recept zet je namelijk binnen een handomdraai een makkelijke en snelle maaltijd op tafel. Maak een heerlijke vegan stoofpot die gezond is en voedzaam. Je kunt hiermee eindeloos variëren, want je maakt het met de groenten die je in huis hebt. Wees dus niet bang een aantal groenten te vervangen, voor dingen die je wel in de vriezer of koelkast hebt liggen.

Ingrediënten:

Kies de producten die jij in huis hebt. Denk aan restjes linzen in de horecavriezer of groenten in de koelkast.

– Verschillende groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortels, paprika, courgette, champignons, ui, knoflook, aardappelen)
– 1 blikje tomatenblokjes, dit mogen fijngesneden of grove stukken zijn. Verse tomaten kan ook.
– 200 gram linzen (uit blik of gekookt)
– 1 eetlepel olijfolie
– Verse kruiden naar smaak (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, oregano)
– Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Voordat je begint aan het recept snijd je de groenten die je hebt liggen in grove stukken. Je kunt eigenlijk alle groenten gebruiken die je lekker vindt en die je nog in de koelkast hebt liggen. Na het snijden ga je verder met het bakken van de groenten: Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens de rest van de groenten toe en bak deze een paar minuten mee tot ze zacht beginnen te worden. Zorg dat ze nog wel knapperig blijven. Na het bakken is het tijd om de tomatenblokjes toe te voegen aan het mengsel. Laat dit even pruttelen, voor ongeveer tien minuten. Zorg dat het niet te hard gaat. Nadat het even heeft gestaan mogen de linzen erbij. Spoel deze eerst af onder de kraan en voeg dan toe aan de stoofpot. Laat wederom even pruttelen tot alles lekker zacht is gegaard en de smaken goed zijn ingetrokken.

Breng op smaak

Breng de stoofpot vervolgens op smaak met zout, peper en kruiden naar keuze. Proef even of de smaken goed in balans zijn en voeg indien nodig nog wat extra kruiden toe. Je kunt ervoor kiezen om ook wat verse kruiden toe te voegen, zoals peterselie of basilicum. Kijk hiervoor wederom in de koelkast voor wat je in huis hebt. Serveer de stoofpot in diepe borden. Je kunt de stoofpot bedienen met een stuk vers brood of iets van rijst voor een complete maaltijd.

Variatietips:

Voor wat variatie op dit gerecht kun je van alles doen. Zo is het lekker om wat kokosmelk toe te voegen voor een lekkere romige stoofpot. Ook wat pittige kruiden zoals chilipoeder of paprikapoeder voor wat extra pit is aan te raden. Dien de stoofpot op met verse avocado voor een dosis gezonde vetten. Met dit heerlijke vegan recept zet je in een handomdraai een voedzame maaltijd op tafel, gemaakt van leftover groenten uit de vriezer en koelkast. Eet smakelijk!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer