Vegan Challenge update #1

Afgelopen zaterdag ging de Vegan Challenge van start: een landelijk initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Deze challenge wordt twee maal per jaar georganiseerd en je kunt aan beiden gratis deelnemen: een maand lang vegan eten en drinken. Ik ben nu voor het eerst de uitdaging aangegaan en vertel je in deze reeks updates hoe dat verloopt!

vegan-challenge-update-1

Natuurlijk is vegan eten en drinken geen onbekend terrein voor mij: ik maak regelmatig vegan baksels en eet al regelmatig zonder dierlijke producten, bewust of onbewust. Maar nu ik ineens niets dierlijks meer ‘mag’, is dat heel andere koek! Ik ben me heel bewust van wat ik in de supermarkt in mijn wagentje gooi en wat ik thuis klaarmaak. So far, geen probleem. Maar buitenshuis: daar ligt voor mij vooral de uitdaging! Oke, van start: ik ga terugkijken naar de afgelopen dagen.

Zaterdag 1 oktober 2016 – Dag 1
Vandaag begint de Vegan Challenge! Spannend! Ik heb er zin in! Ik heb al wat spulletjes in huis gehaald en heb me ingelezen over vegan opties in de supermarkt voor basiszaken als brood en beleg.

vegan-challenge-update-1-1

Vandaag gaan mijn vriend en ik op pad: eerst naar een tuincentrum. Tegen een eind van de ochtend krijgen we trek: automatisch lopen we richting het restaurant in het tuincentrum waar we zijn. Maar omdat ze niet meer dan een broodje kaas bieden als ‘vega’ optie, slaan we dat over. Zo lief: mijn vriend (vleeseter) steunt me enorm, leest verpakkingen van A tot Z met boodschappen doen en doet zo veel mogelijk vegan met me mee. Dit helpt enorm, kan ik zeggen!

Na het tuincentrum rijden we door naar winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam. Onderweg in de auto zoek ik op mijn telefoon naar vegan opties om daar ergens te lunchen. Helaas: niks snels of makkelijks wat ook nog eens vegan is, zo te zien.

Dan maar naar Bram Ladage, waar de patat gebakken wordt in plantaardige olie, apart van de andere snacks. Ik vertrouw er op dat dit vegan is. Later realiseer ik me alleen dat de pindasaus die ik er bij at, dat waarschijnlijk niet is. Dit zal wel vaker gaan gebeuren deze maand. Beginnersfout, niet te lang bij stil staan.

Na het winkelcentrum rijden we door naar een groothandel: hier kun je grootverpakkingen kopen van levensmiddelen en drank, het is een groothandel voor voornamelijk horeca ondernemingen. Ik loop tegen sojamelk van Alpro aan waar ik al goede dingen over had gehoord: de zogenaamde professional versie. Ik besluit een tray te kopen en probeerde het thuis meteen uit.

alpro-soya-professionals-1

Wow. Het schuimt als een malle en smaakt fantastisch: geen enkele nasmaak. Perfect stevig schuim! Waarom verkopen ze dit niet gewoon in de supermarkt?

Serieus, dat schuim! Het druipt niet meteen van je lepeltje maar blijft gewoon ‘liggen’. Echt een super product. Gooi dit toch in de gewone winkels, please Alpro!

‘s Avonds thuis eten we gebakken aardappeltjes met vegan chili mayonaise, sperzieboontjes en een zigeunerschnitzel van Vivera, die vegan is!

Mijn vriend zei dat als hij niet had geweten dat dit een vegan schnitzel was, hij het ook had geloofd wanneer ik had gezegd dat het vlees was.

Inderdaad: de structuur lijkt enorm op ‘the real thing’. Of dit een goed iets is, daar verschillen de meningen over. Ik ben van mening dat dit een fantastische vooruitgang is: hoe meer vega opties op vlees lijken, hoe minder hoog de drempel wordt voor vleeseters om eens een vega(n) uitstapje te maken!

vegan-challenge-update-1-2

Zondag 2 oktober 2016
‘s Ochtends ontbijt ik met een kom havermout. Dit doe ik vaker: nu vervang ik de gewone melk door sojamelk. Ik zal eerlijk zijn: het is wennen aan de zoetige sojasmaak, die sterk is, zelfs bij de ongezoete sojamelk die ik gebruik.

vegan-challenge-update-1-3

‘s Middags hebben we een verjaardag van mijn neefje die over is uit Indonesië, bij mijn vader thuis. Ik sla alles af, had me er al op ingesteld niets te eten waarvan ik niet zeker weet of er zuivel in zit. Ik wil deze challenge voor de 100% goed proberen te doen.

Ik let trouwens deze dagen er extra op dat ik mijn vitamines slik. Ik vergeet deze nogal eens. Ik slik dagelijks een vitamine B12 pil, dit is belangrijk voor mensen die geen dierlijke producten eten. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Nu ik dit allemaal niet eet, is het bijslikken van deze vitamine dus extra belangrijk. Verder slik ik dagelijks een vitamine C tablet. Ik ben vatbaar voor blaasontstekingen en deze vitamine zou bijdragen aan het voorkomen daarvan. Het teveel plas je uit, dus mijn stelling is: liever het zekere voor het onzekere! Daarnaast slik ik dagelijks een capsule Omega-3 van Testa, daarover kun je hier meer lezen.

‘s Avonds eten we een pita met falafel, cherrytomaatjes, komkommer en vegan chili mayonaise en daarbij zoete aardappel patat. Lekker!

Maandag 3 oktober 2016
‘s Ochtends eet ik twee beschuitjes met chocoladepasta. ‘s Middags ben ik in de stad en besluit voor ik naar huis ga een lunch bij Poké Bowl mee te nemen: de onlangs geopende Hawaiiaanse saladebar tegenover de bibliotheek in het centrum. Het concept is daar dat je een type bowl neemt (met rijst, of rijst en sla bijvoorbeeld) en daar dan weer de rest bij kiest, zoals tofu en allerlei soorten groenten en toppings. Ik bestelde een vegan bowl en liet de dame achter de counter voor me kiezen: verras me maar!

pokebowl-1

Ik kocht er een drankje bij dat er lekker uit zag en ook zo smaakte: met mandarijn. De bowl was ontzettend lekker en ik heb er thuis van gesmuld. Kijk hier voor meer informatie over Poké Bowl.

pokebowl-2

‘s Avonds eet ik alleen en eet ik vegan erwtensoep van de Kleinste Soepfabriek. Normaal doe ik daar vegetarische rookworst in, maar die is niet vegan helaas. Ik mis daardoor wel een bite in de soep. Ik eet er geroosterd brood bij met hummus en avocado. Superlekker!

vegan-challenge-update-1-4

Dinsdag 4 oktober 2016
Dierendag! Wakker dier heeft deze dag uitgeroepen tot EetGeenDierenDag. Daar doe ik dus al volop aan mee!

‘s Ochtends eet ik weer twee beschuitjes met chocoladepasta. In de middag heb ik een afspraak bij Tattoo Bob: daar laat ik sinds afgelopen voorjaar in fases de tattoo op mijn rechter bovenarm verwijderen. Dit wordt de vierde sessie. Het verwijderen wordt met laser gedaan, nadat de tattoo heel koud is gemaakt met een soort blazer. Dit zorgt voor minder pijn, maar dan nog zijn de eerste stralen echt ontzettend pijnlijk. Ik zie er tegenop, hoewel ik weet dat het niet langer dan een minuutje zal duren. Op weg er naar toe voel ik me een beetje zwak en koop bij AH to Go op het station een oppeppertje. Ik kies voor een Nakd bar: ik weet dat die lekker zijn én vegan!

vegan-challenge-update-1-5

Het deed weer zeer, maar gelukkig heb ik geen napijn en wandel weer terug naar het metro station. Daar neem ik de metro naar huis en doe boodschappen: we eten vanavond mie met wokgroenten, woksaus en tofureepjes. Tijdens de boodschappen zie ik de nieuwe gehacktballetjes van de Vegetarische Slager staan die ze samen met Unox hebben gemaakt: yes!

vegan-challenge-update-1-6

Ook weer een voorbeeld van een ontwikkeling die ik toejuig: zet het maar lekker tussen de ‘gewone’ gehaktballetjes, want daar stond het. Right there naast de knakworsten, de blikken ragout en de borrelworstjes. Zo wordt vega niet meer een geitenwollensokkending maar toegankelijk en een heel gangbare optie voor iedereen: vega, flexitariër of als afwisseling voor de biefstuklover!

Helaas blijken deze balletjes in satésaus niet vegan te zijn, ik had bedacht deze te eten bij de mie. In plaats van de balletjes maak ik zelf satésaus. Normaal doe ik dat met pindakaas, melk, wat sojasaus en honing: nu vervang ik de melk door sojamelk en de honing door dadelstroop. Het is pinda achtig maar mweh, niet echt super. Het is te doen, dus ik eet het bij de mie. Note to self: op zoek naar een goed vegan pindasaus recept!

Tot zo ver de update tot en met de vierde dag. Op naar de rest van de Vegan Challenge! Doe jij ook mee?

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

 • Reply Sandra

  Wat goed dat je meedoet! Ik doe voor het eerst in jaren niet mee, maar herken een hoop van wat je schrijft. Die horeca Sojamelk wordt bij ons verkocht bij de Turkse supermarkt, ik heb het in meerdere Turkse supermarkten zien staan, wellicht dat ze dit bij jou ook hebben?
  Pindasaus is een lekkere instinker he, ik baalde toen als een stekker bij Febo (nadat ik het op had) 🙁 Verder had (en heb) ik altijd eten en snacks bij mij voor het geval ik niets kan kopen of kan vinden. Die kleine zakjes met nootjes van Lidl (die bij de kassa liggen) en sommige wasa crackers zijn handig voor onderweg in noodgevallen (cupjes jam van de Ruyter zijn vegan volgens mij). Succes, ben benieuwd naar je 2e week!!

  5 oktober 2016 at 15:39
  • Reply Suzanne

   Ik ga mijn ogen open houden ervoor bij de Turkse supermarkten! Zou te gek zijn, want het is echt fantastisch spul. En thanks voor je tips!

   5 oktober 2016 at 16:58
 • Reply Suzanne

  Kleine tip voor kant en klare satésaus: die van ah basic is vegan! Bij de appie hebben ze ook vegan balletjes, dus kun je alsnog je mie maken 😉

  5 oktober 2016 at 16:33
  • Reply Suzanne

   Wat een supertip, thanks! 😀

   5 oktober 2016 at 16:57
 • Reply Marieke

  Goed bezig, en leuk om te lezen! Ik ga ook op zoek naar die pro-sojamelk, zo’n cappucino wil ik ook kunnen maken!!
  Pindasaus maak ik met kokosmelk, dat is súperlekker romig! Honing doe ik er nooit door, misschien ook niet meer nodig omdat kokosmelk wel een beetje zoet is?
  En nog een tip: havermout met water is ook lekker, en ongezoete amandelmelk is neutraler dan sojamelk, als je wel iets anders dan water wilt 🙂

  6 oktober 2016 at 12:34
  • Reply Suzanne

   Ah wat tof deze tips, thanks! 🙂

   6 oktober 2016 at 13:09
 • Reply Anne

  Hey! Snap wel dat alleen soep een beetje saai is en dat je die “bite” mist. Wat ik lekker vindt zijn kidneybonen of kikkererwten door mn soep :). Super dat je meedoet, leuk om te lezen hoe je weekje verloopt!? Succes!

  14 oktober 2016 at 08:35
 • reageer