Tienduizend stappen per dag met de Fitbit Versa

Mijn routine om dagelijks minimaal tienduizend stappen te zetten was het afgelopen jaar aardig in het slop geraakt. En dat terwijl ik me er zo goed bij voelde! Ik had me daarom voorgenomen om dit weer op te pakken zodra het wat koeler werd. En dat werd het gelukkig een week of drie geleden. Rond die tijd kwam er een mooie samenwerking met Coolblue op mijn pad om de smartwatch Versa van Fitbit te proberen. Mooie timing! Ik vertel je in dit artikel hoe de Fitbit Versa bevalt. 

Tienduizend stappen

Mij krijg je met geen mogelijkheid de sportschool in. Ik ben ontzettend a-sportief en heb gewoon ronduit een hekel aan sporten. Altijd al gehad ook. Toch ontdekte ik een paar jaar geleden een manier om aan mijn conditie te werken die wel bij mij past en dat is wandelen. En wel zo dat ik minimaal 10,000 stappen per dag zet! Het principe van 10,000 stappen per dag is ontstaan door de Japanse arts Yoshiro Hatano, die aantoonde dat mensen die dit aantal stappen per dag zetten een betere gezondheid hebben. Het is daarnaast ook nog eens een veilige manier van lichaamsbeweging.

Fitbit Versa Smartwatch

Om mijn stappen bij te houden gebruik ik nu de stappenteller op de Fitbit Versa. Deze smartwatch is hier heel geschikt voor!

Easy as 1 2 3

Het installeren van de Fitbit Versa gaat heel gemakkelijk. De smartwatch wordt geleverd met een oplader, een instructieboekje en een extra bandje. Ik vond al snel mijn weg door alle apps en mogelijkheden op de Fitbit, het is heel gebruiksvriendelijk!

Opladen gaat met de bijgeleverde oplader.

Motiverend

Het is sowieso motiverend om te zien wat je doet. Elke stap die je zet, wordt getoond op het scherm. Je kunt zelf je doel instellen, bij mij staat die dus dagelijks op 10,000 stappen. Wanneer je die bijna bereikt krijg je een berichtje, zo van ‘nog zo en zo veel stappen tot je doel is bereikt!’ en wanneer dat dan is, verschijnt er vuurwerk op het scherm en begint de smartwatch te trillen. Ik vind dat zo leuk!

Badges

Ook leuk zijn de badges die je kunt verdienen. Zo heb ik er al een aantal bij elkaar bewogen. Leuk toch? Je kunt ook mensen uitnodigen die ook een Fitbit hebben om elkaar uit te dagen. Niets voor mij, maar leuk dat het kan!

Veel meer dan alleen stappen tellen

Maar uiteraard kan deze smartwatch meer dan alleen je stappen tellen. Veel meer zelfs. Hij kan ook andere activiteiten vastleggen zoals hardlopen en diverse workouts. Ook houdt de Fitbit Versa je slaap nauwkeurig bij, daarvan kun je veel inzicht krijgen in de rapportages die je kunt zien in de app. Je ziet hoe lang je wakker hebt gelegen, de lengte van de REM slaap en de lichte en diepe slaap. Overigens merk ik zelf amper dat ik de smartwatch om heb, dus is het geen probleem om ‘m ook in bed te dragen. Je hoeft ook niets aan te zetten om je slaap te meten, dat gaat allemaal vanzelf! Zelfs een dutje op de bank in de middag pikte ‘ie ook op! Op woensdag hieronder zie je niets, maar toen lag de smartwatch aan de oplader in de nacht omdat de batterij leeg was.

De Versa meet voortdurend je hartslag. Ook hier wordt een gedetailleerd overzicht van bijgehouden die je in kunt zien in de app.

Wat ik nog wil proberen is de mogelijkheid om je vochtinname bij te houden. Je voert van te voren in hoeveel ml. je per dag wil drinken en ook dat werkt motiverend. Ik weet van mezelf dat ik eigenlijk meer water zou moeten drinken op een dag. Om het dan zo zwart op wit te zien staan én reminders te krijgen zal mij er vast bij op weg helpen om meer te drinken.

Een nieuwe feature op deze Fitbit is de zogenaamde female health tracking waarbij je zaken als je menstruatie cyclus bij kunt houden. Handig! Ook vind ik de app Relax prettig, waarbij je door een heuse ademhalingsoefening wordt geloodst.

Er zijn nog meer mogelijkheden en vele apps die je kunt downloaden om nog meer uit de smartwatch te halen, maar bovenstaande functies zijn voor mij momenteel de belangrijkste.

Dan zet ik nog even de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

 • de smartwatch ziet er erg mooi uit. Ik had hiervoor een veel grovere smartwatch en deze is zoveel vrouwelijker! Je kunt kiezen uit een zestal kleurencombinaties. Ik draag de rose gold/periwinkle versie.
 • de smartwatch is waterdicht, waardoor je er mee onder de douche kan en zelfs kunt zwemmen.
 • je kunt kiezen uit vele interfaces, oftewel de looks van wat je op het scherm van de smartwatch te zien krijgt.
 • je kunt de smartwatch koppelen aan Deezer waarmee je tot 300 liedjes kunt downloaden op de smartwatch. Deze kun je beluisteren via een draadloze koptelefoon. Voordeel is dat je muziek kunt luisteren zonder dat je per se je telefoon bij je hoeft te hebben.
 • je ziet wat je doet: door je arm te bewegen gaat het schermpje op de smartwatch aan waardoor je, afhankelijk van welke interface je hebt gekozen allerlei details in één oogopslag kunt zien zoals het gezette aantal stappen, je hartslag en de tijd.

Nadelen

 • de batterij is vrij snel leeg, hij gaat bij mij zo’n 3 dagen mee. Het weer opladen tot 100% gaat gelukkig wel heel snel.
 • je kunt alleen muziek luisteren via Deezer, (nog) niet via Spotify. Voor mij geen probleem omdat ik een abonnement heb bij Deezer trouwens.
 • de smartwatch heeft geen ingebouwde gps sensor, waardoor je het gps signaal van je smartphone nodig hebt om routes vast te  leggen.
 • er hoopt snel vuil op in de gaatjes van de horlogebandjes. Deze kun je wel makkelijk verwijderen trouwens door een kliksysteem.

Ook tienduizend stappen zetten per dag? Mijn tips!

 • schaf een smartwatch met een stappenteller aan. Ik kan je deze Fitbit Versa echt van harte aanraden. Je ziet wat je doet en dat werkt zo motiverend!
 • draag goede schoenen. Ik heb onlangs een paar mooie Skechers gekocht, waarop ik heel fijn loop. Schoenen zijn zo belangrijk.
 • loop eens een andere route. Ik loop zelf graag en regelmatig een rondje rond de Kralingse Plas, vlakbij waar ik woon.

  Dat is ongeveer 5 km. en daarmee haal ik meteen een groot gedeelte van mijn dagelijkse 10,000 stappen. Maar om dat rondje elke dag te lopen vind ik soms wat eentonig. Daarom wandel ik vaak heel andere routes. Zoals langs de mooie Maasboulevard, met prachtig uitzicht op de Rotterdam.Of een wandeling naar de stad, waarna ik de metro naar huis neem. Al blijft, eerlijk is eerlijk de Kralingse Plas toch wel favoriet. Het is zo mooi, zeker nu tijdens de herfst!
 • kies de juiste muziek die je een motiverend power gevoel geeft. Ik krijg dat van bepaalde liedjes met de juiste beat, die me aanzetten om in de maat van de muziek te lopen. See me go! Als voorbeeld: Billy Jean van Michael Jackson, Get Lucky van Pharell Williams en  Shape of You van Ed Sheeran. Ik heb een speciale playlist in Deezer hiervoor gemaakt. Deezer is een app waar je tegen een maandelijkse betaling onbeperkt naar muziek kunt luisteren. En vervolgens kun je de liedjes downloaden naar de smartwatch, zodat je je telefoon niet per se bij je hoeft te dragen. Je hebt dan wel een draadloze koptelefoon nodig. In de app van Deezer kun je zelf allerlei playlists samen stellen. Zo heb ik een playlist met 80’s muziek, een trip down memory lane met vooral 90’s hits (met guilty pleasures van Salt n Pepa, Colour me Badd en Vanilla Ice bijvoorbeeld) en die speciale lijst met liedjes die fijn zijn tijdens het lopen. Benieuwd naar deze lijst? Bekijk ‘m hier of hieronder!

Er zijn ook speciale playlists op Deezer met liedjes die ideaal zijn om je te motiveren tijdens het (snelle) wandelen, of welke sport dan ook. Zoek maar eens op cardio en je zult vele resultaten krijgen. Zoals deze:

Klik hier om meer lezen over de Fitbit Versa of ‘m direct te bestellen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Coolblue

Advertisement

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer