Podcasts for dummies + mijn favorieten

Podcasts, wat zijn dat nou eigenlijk precies? In dit artikel leg ik het je uit. Allereerst: podcasts zijn superleuk en voor mij persoonlijk heeft het saaie klusjes in het huishouden een stuk dragelijker gemaakt! Podcasts luisteren begon bij mij met het terugluisteren van mijn favoriete radio programma Nachtzuster van Radio 1. Dit programma wordt op een voor mij nogal onmogelijk tijdstip uitgezonden, namelijk op donderdagnacht van 1 tot 6 uur. Gelukkig wordt het programma vervolgens online gezet zodat ik het op een geschikt moment alsnog kan luisteren!

Wat is een podcast?
Een podcast is een aflevering van een programma op internet. Dat kan een radio uitzending zijn of een door een persoon opgenomen audio of videobestand.

Wat kost het?
Zelf heb ik nog nooit betaald voor een podcast. Ik download vrijwel alles via de iTunes Store en daar zijn ze gratis.

Wat heb ik ervoor nodig?
Ik ben een iPhone gebruiker en niet bekend met Android, dus weet niet hoe het daar gaat. Voor de iPhone is het simpel: download podcasts via iTunes. Zo komen ze op je telefoon. Je kunt ze dan overigens ook via je computer luisteren!

Maar…maar…ik snap het nog steeds niet!
Dat snap ik. Kijk gewoon maar even hoe Paulien Cornelisse een podcast download. En download dan ook meteen die van haar: De Verwarde Cavia. Aanrader sowieso!

Podcast aanbevelingen
Hieronder geef ik je een aantal podcasts, die ik je van harte kan aanbevelen. Ik heb ze opgedeeld in het Nederlands en Engels.

NEDERLANDSTALIG

Nachtzuster
Dit radio programma bestaat al vele jaren en is dus mijn favoriet. Het wordt gepresenteerd door Nachtzuster Astrid. Het programma draait om vragen en antwoorden van de luisteraars: alle vragen mogen. Waar komt bijvoorbeeld het begrip komkommertijd vandaan? Waar zitten je kladden? Hoe weet een aspirientje waar hij naartoe moet om de pijn te stillen? Astrid noemt zichzelf een doorgeefluik en geeft de vragen door aan de andere luisteraars, die op hun beurt mogen bellen met een antwoord of om een nieuwe vraag te stellen.

Nachtzuster podcastlink

Met het oog op morgen
Dit radio programma is er al een tijdje: sinds januari 1976. Het is een programma van de NOS, dat elke dag tussen 23.00 uur en 00.00 uur wordt uitgezonden op NPO Radio 1. Het programma heeft een vaste formule, wat ik persoonlijk erg fijn vind: het begint met het nieuws van de afgelopen dag. Daarna wordt er kort belicht wat er in de ochtendkranten van de ochtend erna komt te staan en dan wordt er dieper op een aantal nieuwsitems in gegaan. Een fijne manier om bij te blijven met wat er allemaal in de wereld gebeurd.

Met het oog op morgen podcastlink

Nooit meer slapen
Een radioprogramma dat elke werkdag wordt uitgezonden door de VPRO. Interessante gasten uit de wereld van cultuur, actualiteit, kunst, theater en film.

Nooit meer slapen podcastlink

Nieuwsshow
Een levendig zaterdagochtend programma met studiogasten. Er komt van alles aan bod: nieuws uit binnen- en buitenland, wetenschappelijke ontwikkelingen worden toegelicht en er is aandacht voor kunst en cultuur.

Nieuwsshow podcastlink

podcasts

ENGELSTALIG

Girlboss Radio
#Girlboss staat symbool voor meisjes die, door hard te werken en hun hart te volgen en anders durven te zijn dan anderen, succes kunnen hebben. Sophia Amorusa is de bedenkster en schrijfster van de gelijknamige bestseller. Deze powervrouw verzorgt ook de succesvolle podcasts op Girlboss Radio, waar ze andere Girl bosses spreekt over hun succes en meer. Inspirerend!

Girlboss Radio podcastlink

Happier with Gretchen Ruben
Nog een auteur van een bestseller die nu een succesvolle podcast runt: Gretchen Rubin. Zij schreef het boek The Happiness Project en geeft nu via deze uitzendingen tips over hoe je gelukkiger kunt zijn en jezelf goede gewoontes kunt aanleren.

Happier with Gretchen Ruben podcastlink

10% Happier with Dan Harris
Dan Harris is een nieuwspresentator bij ABC en kwam zelf in het nieuws: hij kreeg in 2004 een paniekaanval tijdens een live uitzending van Good Morning America. Dat resulteerde in dat Dan meditatie ging proberen, iets waar hij skeptisch over was. Hij schreef de bestseller “10% Happier” en praat nu met allerlei gasten in zijn radio programma over het onderwerp emotionele gezondheid en alles wat daarbij komt kijken.

10% Happier podcastlink

The Lively Show
Dit wekelijkse programma wordt gerund door Jess Lively en is een must voor bloggers, creatieve ondernemers en schrijvers om naar te luisteren. Een fijne inspiratie bron!

The Lively Show podcastlink

What should I read next?
In deze wekelijkse podcast interviewt Anne Bogel een gast over van alles. Op basis daarvan raadt zij die persoon een boek aan. Een podcast over boeken dus!

What should I read next? podcastlink

WDW Radio Radio Show
Sinds ik er in 1997 met mijn familie een onvergetelijke vakantie heb beleefd (en daarvoor al op jongere leeftijd in the 80’s) ben ik een groot fan van: Walt Disney World in Orlando, Florida in Amerika. Ik ben er sindsdien aardig wat keren terug geweest. Helaas is de laatste keer al wel weer veel te lang geleden, maar ik hoop er snel weer heen te kunnen. Het is er zo gaaf, zo bijzonder, zo mooi. Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en gewoon in een heerlijke Disney mood te raken luister ik af en toe naar Disney podcast, waaronder deze.

WDW Radio Radio Show podcastlink

The Chalene Show
Motiviatie nodig? Zit je in een dip? Luister naar één van de vele podcasts van Chelene Johnson. Een powerwijf met een prettige overtuigende stem!

The Chalene Show podcastlink

Let it out with Katie Dalebout
“I’m not an expert in anything, but I am an enthusiast of a bunch of things!” zegt Katie als eerste op haar about pagina op haar website. Geen expert dus, maar ik vind haar leuk: een fijne stem en ze heeft interessante gasten. Toffe podcasts om naar te luisteren! Ik ben niet de enige: ze is populair en is ook opgemerkt voor bladen zoals onder andere Woman’s Health, Teen Vogue en Glamour!

Let it out with Katie Dalebout podcastlink

Food Blogger Pro Podcast
Heb je, net als ik, een foodblog? Dan is dit kanaal een must. Veel tips over zaken als food fotografie, hoe je het beste uit je blog kunt halen, struikelblokken en kijkjes achter de schermen van andere bloggers.

Food Blogger Pro Podcastlink

Nog meer podcasts ontdekken? Kijk dan eens op de podcast chart. Oneindig veel podcasts per thema. Er is nog zoveel te ontdekken! Wat zijn jouw favoriete podcasts?

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer