Mijn intakegesprek bij de diëtist

diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Veel mensen denken bij het bezoeken van een diëtist aan afvallen. Natuurlijk, daar kan een diëtist je bij helpen. Maar hij of zij kan je ook adviezen geven om je gezondheid te verbeteren en hulp te bieden bij een lifestyle die bij jou past. Ik ben sinds ik de switch naar veganisme maakte al een poosje van plan om een diëtist te bezoeken. Ik heb aardig wat kennis over gezond eten, maar was benieuwd of ik het wel goed deed en of ik genoeg voedingsstoffen binnen kreeg. Van Dieetditdieetdat.nl kreeg ik de kans om bij een diëtist een intakegesprek bij te wonen. Die greep ik uiteraard met beide handen aan. Mijn ervaring en de tips die ik mee kreeg lees je in dit artikel! 

Wat doet een diëtist?
Allereerst is het belangrijk stil te staan bij wat een diëtist precies doet. Zoals ik al schreef hoeft het niet per se te gaan om het verliezen (of aankomen) van lichaamsgewicht. Een diëtist kijkt naar jou als persoon, wat je leefomstandigheden zijn, wat voor werk je doet, hoe je eet en waar je zelf tegenaan loopt. Vervolgens geeft een diëtist jou passende adviezen en tips, om zo gezond mogelijk te worden en te blijven. Hij of zij kan onder andere ondersteunen bij de volgende punten:

 • Allergie
 • COPD
 • Diabetes
 • Hart en vaatziekten
 • Kanker
 • Maag en darmklachten
 • Sport
 • Voedselallergie en overgevoeligheid
 • Zwangerschap

Bekijk hier alle ziektebeelden waar een diëtist je mee kan helpen.

Eline van Burken
Mijn intakegesprek was met diëtist Eline van Burken uit Rotterdam. Ik wist van tevoren niet of Eline zelf vegan was of eigen ervaring had met veganisme. Dit bleek tijdens het gesprek niet zo te zijn, maar dit is gelukkig niet van belang om mij goed te kunnen adviseren. Na een korte introductie van Eline waarin ze zichzelf voorstelde en vertelde wat haar werk inhoudt, gingen we van start. Het intakegesprek duurde in totaal ongeveer een uur.

Intakegesprek
Bij een intakegesprek staat vooral inventarisering centraal en worden er een aantal metingen verricht zoals lichaamsgewicht en lengte. Eline vertelde dat ze die inderdaad meet, maar dat zij de informatie die ze krijgt door het stellen van vragen, veel belangrijker vindt. Ze stelde mij ook een aantal vragen en daarbij kun je denken aan vragen zoals:

 • Wat doe je voor werk, staand of zittend?
 • Slaap je goed?
 • Hoe is je stoelgang? Leuk om te weten: Dit kun je aangeven door middel van een zogenaamde poepkaart, waarop door middel van verschillende illustraties verschillende soorten ontlasting staan afgebeeld.
 • Slik je vitamines en supplementen?
 • Heb je lichamelijke klachten?

Lichamelijke klachten
Bij de diëtist bespraken we eerst een aantal factoren van mijn lifestyle. Zoals het werk dat ik doe en mijn switch van vega naar veganisme in het afgelopen jaar. Zo vroeg Eline of ik lichamelijke klachten ervaar. Jazeker, deze afspraak kwam voor mij dan ook op een goed moment. Ik sliep al een week of twee slecht. Voordat ik hiermee naar de huisarts wilde stappen, wilde ik het eerst tijdens dit gesprek voorleggen. Met het inslapen heb ik geen probleem, echter word ik al snel weer wakker en vervolgens kom ik nauwelijks meer in slaap. Mis ik misschien een voedingsstof?

Diëtist , Dieet dit dieet dat, Intakegesprek bij de diëtist

Slaapproblemen
Na het aanhoren van mijn slaapklachten vertelde Eline dat voeding invloed kan hebben op je slaapritme. Onder andere het aminozuur tryptofaan en magnesium kunnen hier invloed op hebben. Het aminozuur tryptofaan is een essentieel aminozuur. Je kunt het alleen via voeding binnenkrijgen omdat het niet door je eigen lichaam aangemaakt kan worden. Je kunt het ook verkrijgen in tabletvorm. Het is vooral belangrijk om voldoende eiwit te eten en te variëren.

Diëtist , Dieet dit dieet dat, Intakegesprek bij de diëtist

Geen beeldschermen meer in de avond
Maar ook blijken er andere factoren te zijn waardoor ik ‘s nachts veel wakker lig. Ik werk regelmatig wat uurtjes door in de avonden. Dat blauwe onnatuurlijke licht van het beeldscherm (evenals dat van iPads en telefoons), zorgt ervoor dat het bioritme van je lichaam verstoord wordt. Ik was me er niet van bewust dat dit zo’n grote invloed op je ritme kan hebben. Uit dus met de computer in de avond! In plaats daarvan probeer ik te ontspannen met een boek of tijdschrift en ik let erop dat ik op tijd naar bed ga.

Diëtist , Dieet dit dieet dat, Intakegesprek bij de diëtist

Vitamines en supplementen
Ondanks dat Eline zelf geen vegetariër of veganist is, is ze wel van mening dat het een gezonde leefwijze is, mits je zorgt dat je aan alle voedingsstoffen komt. Die ontbrekende voedingsstoffen kun je aanvullen door het slikken van vitamines en supplementen. Eline vroeg of ik daar zelf al gebruik van maak. Ik antwoordde dat ik vitamine B12, vegan visolie en vitamine D3 gebruik. Even in het kort waarom ik deze drie slik:

 • Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 is een belangrijk aandachtspunt voor vega’s en vegans. Het komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten, waardoor het belangrijk is om op een andere manier binnen te krijgen.
 • De visolie die ik slik komt van algen en ondersteunt de normale functie van de hersenen en gezichtsvermogen. Ook heeft het een gunstige invloed op het hart.
 • De vitamine D3 ben ik gaan slikken nadat ik er iets over had gelezen. Namelijk dat we, vooral tijdens de donkere wintermaanden waarin we minder daglicht tot ons nemen, het risico op een tekort aanzienlijk is. Niet alleen is het verstandig voor vega’s en vegans om deze vitamine bij te slikken, veel Nederlanders hebben er een tekort aan. Vitamine D is belangrijk voor de opbouw van sterke botten en tanden. Het lichaam maakt vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht. Het komt ook veel voor in vette vis zoals zalm en makreel en onder andere vlees en eieren. Maar ja, dat krijg je als vega(n) niet binnen en dus is het verstandig om bij te slikken.

Eline vond de keuze van mijn aanvullingen verstandig. De vitamine D3 uiteraard omdat ik veel achter mijn bureau binnen werk, net als veel andere Nederlanders. Deze vitamine wordt trouwens vooral aanbevolen om te slikken tijdens de donkere maanden. Ook door het slikken van de visolie was ik goed bezig wat haar betreft. Het is ook goed om extra vitamine B12 te slikken. Dit is een belangrijk aandachtspunt wanneer je veganistisch eet. Ik was dus al goed bezig omdat ik die al slik, erg fijn om te horen.

IJzer
Vega’s en vegans hoeven niet per se een tekort aan ijzer te hebben. De manier waarop het wordt opgenomen verschilt gewoon dan dat van vleeseters. IJzer komt in twee vormen voor in voeding. Namelijk in de haemvorm (in vlees) en de non-haemvorm (in plantaardige producten). Omdat de haemvorm beter in het lichaam wordt opgenomen, ligt de aanbevolen hoeveelheid voor vega’s hoger dan bij vleeseters. Het advies is dan ook om een vitamine C rijke bron in te nemen, want die versterkt de opname van ijzer. Eline raadt het slikken van een ijzersupplement aan, wanneer uit bloedonderzoek blijkt dat het ijzer te laag is. Belangrijk is om dit niet te combineren met een melkproduct. Het calcium in het melkproducten zorgt er namelijk voor dat het ijzer minder makkelijk wordt opgenomen.

Eiwitten
Ik krijg regelmatig de vraag hoeveel eiwitten je als vega(n) nodig hebt en hoe dit zit in combinatie met sporten. Eline vertelde dat de Nederlandse aanbeveling 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht is. Om erachter te komen hoeveel eiwit jij nodig hebt kun je het beste bij een diëtist terecht. De hoeveelheden zijn namelijk ook weer afhankelijk van je lifestyle. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak je sport, of je een bepaald dieet volgt en wat je diverse dagelijkse inspanningen zijn.

Diëtist , Dieet dit dieet dat, Intakegesprek bij de diëtist

Jodium
Wat ik tijdens het gesprek ook leerde, is dat veel mensen het risico lopen op een tekort aan jodium. Hoe dat komt? Steeds meer mensen laten brood links liggen. En laat dat nou juist een bron van jodium zijn. Maar ook mensen die wel (biologisch) brood eten, of kiezen om zelf brood te maken, lopen risico. Vaak wordt dit brood gebakken met zeezout, wat weinig tot geen jodium bevat. Eet je geen (biologisch) brood? Dan raadt Eline aan zout te gebruiken in je andere maaltijden. Wanneer je zout gebruikt is Jozo zout een goede optie. Zo krijg je toch voldoende jodium binnen. Deze tip ga ik sowieso toepassen omdat ik weinig brood eet. Daarnaast gebruikte in de keuken vrijwel alleen zeezout.

Het uur vloog om
Het intakegesprek van een uur vloog om. Ik had nog wel uren kunnen praten met Eline over voeding, het is ook zo’n interessant onderwerp. Een groot deel van de vragen die jullie via social media gesteld hadden, kon ik dan ook niet tijdens het gesprek stellen. Maar ik heb ze genoteerd en kom hier op een later moment nog op terug!

Ik ben erg tevreden over het gesprek en heb er ook veel aan gehad. Met name de nieuwe kennis die ik over gezond eten opdeed. Evenals de noodzaak van jodium en met de adviezen voor het verhelpen van mijn slaapproblemen ben ik erg blij! Ik kreeg de belangrijkste aandachtspunten en adviezen van Eline mee op een kaartje. Thuis ben ik meteen aan de slag gegaan met het aanpassen van mijn leefstijl en vitamine- en supplement gebruik.

diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Heel persoonlijk
Belangrijk vind ik het om te vermelden dat de vitamines en supplementen die ik slik als veganist, niet per se voldoende zijn voor een ander. De hoeveelheden en soorten vitamines die ik slik zijn afgestemd op mijn eetpatroon en leefwijze. Voeding is persoonlijk. Daarom is het zo belangrijk hierover persoonlijk advies in te winnen bij een diëtist.

En jij?
Ben jij weleens bij een diëtist geweest? Wat zou jij willen weten van een diëtist? Laat je reactie hieronder achter, ik ben benieuwd! En ik raad het eenieder aan om een afspraak te maken met een diëtist bij jou in de buurt voor een intakegesprek. Je gezondheid is belangrijk! Kijk op de website van Dieetditdieetdat.nl voor een praktijk bij jou in de buurt. Je kunt Dieet dit Dieet dat ook op Facebook volgen voor handige tips over gezonde voeding. Wist je trouwens dat je drie uur aan dieetadvies door een diëtist vergoed krijgt uit de basisverzekering?

Diëtist , Dieet dit dieet dat, Intakegesprek bij de diëtist

Dit artikel is in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten tot stand gekomen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

 • Reply Steffi

  Je kunt f.lux installeren. Dit programma past de hoeveelheid blauw licht aan op je computer aan de hand van wanneer de zon onder gaat. Super handig 🙂

  22 januari 2018 at 09:48
  • Reply Suzanne

   Wat een goede tip, dank je!

   22 januari 2018 at 10:19
 • Reply Mejuffrouw_M

  Ja, dat wilde ik ook zeggen! 🙂 f.lux is er ook voor je mobiel trouwens (en mijn telefoon heeft van zichzelf ook een oogbeschermende modus waarmee het blauwe licht wordt gefilterd, wie weet die van jou ook?)
  Ik ben wel eens bij de diëtist geweest, maar daar haalde ik niet echt iets uit. Ten dele vanwege dat ik gewoon al aardig op de goede weg zat 🙂 ook fijn te weten!

  22 januari 2018 at 10:58
  • Reply Suzanne

   Ook jij dank voor de tip! En inderdaad, dan is het toch fijn om die bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent!

   22 januari 2018 at 15:26
 • Reply Joyce

  Welk merk vitamines gebruik je en waar koop je ze? Ben zelf ook zoekende en okk voor mijn zoon is vitamine D handig!

  22 januari 2018 at 15:00
  • Reply Suzanne

   Hier is als toevoeging op dit artikel een artikel van in de maak, komt er snel aan! 🙂 Daar laat ik zien wat ik op dit moment precies gebruik.

   22 januari 2018 at 15:25
 • Reply Yara

  Ik vind dit enorm leuk om te lezen! Ik ben zelf student diëtiste dus dan is het zeker interessant om er achter te komen wat anderen van diëtisten vinden. Heel informatief geschreven!
  Liefs,
  Yara

  22 januari 2018 at 15:03
  • Reply Suzanne

   Dank je wel voor dit mooie compliment!

   22 januari 2018 at 15:26

  reageer