Led verlichting – wat is dat nou eigenlijk precies?

Led verlichting: de meest milieuvriendelijke en energie (en dus kosten) besparende vervanger voor de gloeilampen die we allemaal kennen. Hoe het precies zit? Ik liet ik mijn licht er over schijnen (wink wink) en zocht ik het uit. Omdat het bij veel mensen nog niet helemaal bekend is wat led nu precies is, leg ik het je in dit artikel uit!

De gloeilamp is historie
Al sinds 2009 is de gloeilamp verboden in Nederland: door een trucje bleef hij echter verkrijgbaar in bouwmarkten (tot 60 watt) tot februari dit jaar. Het verbod komt van de Europese Commissie om iets te doen aan ons energieverbruik. De gloeilamp is milieuonvriendelijk omdat maar 5 procent wordt omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte. Een alternatief is de halogeenlamp, dankzij een speciaal gas zijn deze net iets efficiënter dan gloeilampen. Maar ook deze zijn lang niet zuinig genoeg en worden daarom vanaf 2018 verboden.

Alternatieven?
De spaarlamp en TL-balk. Deze zijn 5 keer zuiniger dan de gloeilamp en gaat dus langer mee. Nadelen hiervan zijn dat ze niet meteen aangaan, ze moeten langzaam opstarten. Ook zijn ze niet altijd dimbaar en er zit milieu-belastend kwik in.

Watt dan wel?
LED! LED is de energie zuinigste manier om gebruik te maken van licht. Hij is nog zuiniger dan de spaarlamp en in de meeste gevallen dimbaar én verkrijgbaar in warme kleuren, in tegenstelling wat veel mensen nog denken. LED licht kan dus zeker wel knus en gezellig zijn! Ze zijn duurder dan andere soorten lampen, maar omdat je er veel langer mee doet verdient de aanschafprijs zich al snel terug. De keuze wordt steeds groter, wat het aantrekkelijker maakt om snel(ler) over te stappen voor consumenten. Uiteindelijk ziet het er naar uit dat LED-verlichting the only way to go zal worden. Alle soorten kunnen ook vervangen worden door een LED-versie: van afzuigkamplampje tot enorme bakken die stadions kunnen verlichten.

Waar staat LED voor?
LED staat voor Light Emitting Diode. Het is dus een veel zuiniger en milieu vriendelijker alternatief voor de gloeilamp! Voor een ruime keus aan lampen voor iedere ruimte in én om het huis verwijs ik naar Lampen Online, waar je uit een breed assortiment aan ledverlichting online kunt kiezen.

Beetje bij beetje
Eén voor één houden de huidige gloei- en reflectorlampen ermee op in huis. Pang! De badkamer. Pang! De leeslamp in de woonkamer. Ik vervang ze dan door LED-verlichting, het is inderdaad in de prijs te merken dat deze hoger ligt, maar je doet er dus veel langer mee. Beter voor het milieu en uiteindelijk voor je portemonnee!

Ben jij al overgestapt op LED-verlichting?

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer