Ben je nu vegetariër of veganist?

Ik ben veganist. Maar lees vooral verder, ik leg je uit hoe ik 28 jaar heb gedaan om die weg af te leggen:

Op mijn tiende besloot ik na het zien van een documentaire over slachthuizen dat ik vegetariër wilde worden. Ik was zo geschokt toen ik de link legde tussen dieren en dat wat ‘s avonds bij het eten op mijn bord lag, dat ik het daarna niet meer gegeten heb.

Ik als jong meisje met onze schapen. Ik kon er toen al niet bij: hoe kun je die nou opeten?

Ik heb sinds die dag dus geen vlees meer gegeten, nog wel de eerste vier jaar vis. Daar stopte ik dus ook mee toen ik 14 was. Rond mijn 30e werd ik me bewuster van wat er precies in voeding zit: ik schapte als eerste gelatine. Deze stof wordt gemaakt van beenderen en huiden van voornamelijk zoogdieren en komt voor in veel producten. Zo zit het vaak in toetjes, in slagroom en bakkersproducten en in veel soorten drop en snoep.

Iets later begon ik strenger te worden wat betreft E-nummers en de stoffen karmijn en schellak. Karmijn/E120 wordt gebruikt in bijvoorbeeld roze koeken en M&M’s. Het is een kleurstof die wordt gewonnen uit een soort schildluis, de Cochenilleluis. In feite wordt deze rode kleurstof gekregen door fijngestampte lijfjes en eitjes van deze luizen. Schellak/E904 is afkomstig van de afscheiding van schildluizen. Het zorgt voor een glimmend laagje op snoepgoed.

Kaas begon beetje bij beetje voor mij een grijs gebied te worden. Ik begon me te realiseren wat stremsel was en ik zag het een paar jaar door de vingers. Stremsel wordt gemaakt van de enzymen die worden gewonnen uit de lebmaag van kalveren. Thuis stapte ik waar het kon over op vegetarische kaas: daarbij wordt gebruikt gemaakt van microbieel stremsel. Buiten de deur zag ik het lang door de vingers.

Tot in oktober 2016, toen ik voor het eerst mee deed aan de VeganChallenge: 30 dagen vegan eten en drinken. Ik nam me voor om na die challenge geen ‘gewone’ kaas meer te eten, ook niet buiten de deur. Ik hield dat vol!

Tijdens de tweede VeganChallenge in april 2017 gooide ik het roer om: ik wilde helemaal geen kaas meer. En geen melk, geen boter, geen eieren: ik bleef na die 30 dagen vegan. Dus het antwoord op deze vraag is dat ik veganist ben. Op wateetjedanwel.nl zul je wel vegetarische recepten vinden. Dat komt dus omdat ik voor april 2017 als vegetariër door het leven ging en pas op mijn 38e de stap heb gemaakt naar het veganisme.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel