Waarom vegetariër

IMG_2423Op deze website vind je geen recepten met vlees of vis. Ik eet namelijk vegetarisch! Even kort waarom, wanneer en hoe: toen ik tien jaar was, kreeg ik een enorme brok in mijn keel en tranen in mijn ogen. Ik keek naar de televisie en ineens zag ik op het beeldscherm hoe een koe werd geslacht. In een slachthuis. Met een pin. Tussen zijn ogen. Heel erg. Zielig. Die zelfde avond verklaarde ik aan mijn ouders aan tafel dat ik voortaan als ve-ga-tie-er (het was lang niet zo bekend en zo gewoon als nu) zou zijn. Mijn ouders en mijn broers en zus lachten er hartelijk om en voorspelden dat deze fase niet lang zou duren. Dat deed het wel.

Ik besefte waar dat lapje vlees vandaan kwam en hoe en sindsdien kon ik het niet meer door mijn keel krijgen. In het begin at ik nog wel boterhamworst, omdat mijn vader me wijsmaakte dat dat niet van vlees werd gemaakt. Kwaad dat ik was toen ik er achter kwam dat dat heus wel zo was! Afijn, ik at nog wel vis. Maar steeds meer met moeite kreeg ik die overheerlijke garnalen en vissticks door mijn keel. Rond mijn veertiende liet ik dat ook staan en werd ik een echte vegetariër. Vegetariërs die wel vis eten heten namelijk pesco-vegetariërs.

Er bestaan helaas veel oordelen over vegetariërs. Ik kan ze allemaal zo de kop indrukken. Nee, ik ga je geen preek geven als je een Big Mac besteld bij McDonalds of chicken nuggets bij KFC. Tenzij je oprecht uit interesse wilt weten waarom ik geen vlees eet. Inmiddels ben ik geen 10 meer en is het niet alleen meer ‘omdat het zielig is’. Toen vond ik alleen het feit dat een dier dood gemaakt werd, zielig. Nu weet ik zoveel meer, 1001 redenen om als vegetariër door het leven te gaan. Maar net als ik die niet ongevraagd zal opsommen ‘in het echt’ ga ik ook geen VLEES IS MOORD taferelen op mijn website plaatsen. Gruwelijke filmpjes, huiveringwekkende verhalen…als iemand die wil zien of lezen zijn ze makkelijk te vinden via Google.

Ik zal niemand veroordelen die wel vlees eet. Dat moet iedereen helemaal voor zichzelf uitmaken. Net als ik heb besloten om dat niet te doen. Er zijn, zeker tegenwoordig, genoeg alternatieven waardoor je prima zonder vlees en vis kan leven. Door vitamine B12, die alleen in dierlijke stoffen voorkomt, te slikken in pilvorm naast gezonde voeding, kun je zonder tekorten door het leven gaan. Heck, ik doe het al zo’n 25 jaar! 🙂 Overigens lust ik het dus wel. Het gekke is ook dat ik na al die jaren nog precies weet hoe alles smaakt. Het water loopt me in de mond als ik een biefstukje zie of aan een wienerschnitzel denk. Maar de gedachte waar het vandaan komt en hoe, een dood dier, voor mij ligt er een lijk op een bord…Maar goed. Vandaar dus geen vlees en vis op deze website!

Bekijk alle recepten op deze pagina.

vegetarischerecepten

Print Friendly, PDF & Email
Share:
reageer

21 reacties

 • Reply Sanne

  Mooi stuk!
  Ik kan me er ook in vinden. Zelf eet ik wel vis, maar lang niet alle soorten en alleen duurzaam. Ik ben nu 22 en vanaf mijn 15de pescotariër. Ik kreeg toen steeds meer moeite met het eten van vlees, voor mij ligt er ook een lijk op mijn bord. Waarom ik vis wel kan eten vind ik ook gek, al moet ik er niet te veel bij nadenken hoor!
  Je hebt echt een fijne blog! Ik vind ook dat iedereen moet eten wat hij of zij wil, waar ik heel slecht tegen kan zijn mensen die mij vertellen wat ik wel en niet zou moeten eten. Als ik me er maar goed bij voel, toch?
  Ga door met bloggen en geniet van al het heerlijke eten dat je maakt! X x

  11 januari 2014 at 15:43
  • Reply Suzanne

   Helemaal mee eens! En dank je wel voor je lieve compliment!

   13 januari 2014 at 21:42
 • Reply Sytse

  Hoi, Mooi stukje! Ik ben ook vegetariër en voor mij is het precies hetzelfde. Wij hebben niet het recht om een leven te nemen. Laat staan dat we diertjes geboren mogen laten worden om ze daarna binnen een maand te vermoorden. Omdat de nugget dan nog lekker vers is, ofzoiets. Ik pas daarvoor. Ik kwam via via op je site terecht en denk dat ik wat vaker langs zal komen 😉

  Groetjes!

  17 januari 2014 at 12:27
  • Reply Suzanne

   Hoi Sytse, leuk dat je even langs kwam op mijn blog en bedankt voor je reactie!

   17 januari 2014 at 12:30
 • Reply Petra

  Hallo Suzanne,

  Ik heb pas geleden je blog ontdekt. Leuke recepten en ook niet te moeilijk.Ik ben zelf ook al meer als 30 jaar vegetarisch. Wat ik me alleen afvraag is waar jij vegetarische Parmezaanse kaas en vegetarische Gorgonzola vandaan haalt,
  Je gebruikt beide regelmatig, maar ik kan er geen vegetarische variant van vinden.

  Groet, Petra

  3 april 2014 at 17:34
  • Reply Suzanne

   Hoi Petra,

   Bedankt voor je reactie en leuk dat je mijn website hebt gevonden! Wat betreft de kaas, daar eet ik de ‘gewone’ van, mits er een vegetarische variant van is. Van die twee heb ik inderdaad ook nog geen alternatief gezien.

   Groetjes,
   Suzanne

   4 april 2014 at 11:48
 • Reply Madelon Janssen-Nouwen

  Beste Suzanne,

  ik ontdekte je website afgelopen weekend, ontzettend leuk!
  Ik herkende veel van je verhaal hierboven, vandaar dat ik even wilde reageren. Ik was 7 jaar toen ik er op school achterkwam waar vlees vandaan komt. ‘s Avonds tijdens het eten zag ik alleen maar een stukje dood dier op mijn bord liggen, en wilde het niet meer eten. Mijn ouders dachten dat het een fase was en na twee weken wel over zou zijn, maar dat was het niet 😉 Mijn moeder probeerde mij eerst nog te misleiden door kleingesneden stukjes vlees te ‘verstoppen’ in gerechten en door mij wijs te maken dat leverkaas geen vlees is maar kaas… Toen ik echter vervolgens iedere maaltijd ging ontleden om er zeker van te zijn dat er geen vlees in zat, is ze daarmee opgehouden, zolang ik wel nog vis at. Dit heb ik gedaan totdat ik 15 was, toen vond ik dat ik oud genoeg was om daar zelf over te beslissen.
  In het begin waren er nog maar weinig (lekkere) vegetarische alternatieven voorhanden, dus ik ben heel blij dat dat nu wel anders is!

  Ga zo door en ik hoop nog veel inspiratie uit je website te halen 🙂

  Hartelijke groet,
  Madelon

  30 juni 2014 at 09:21
  • Reply Suzanne

   Hoi Madelon,

   Wat herkenbaar, zo ging het inderdaad bij mij ook ongeveer, grappig! 🙂 En bedankt voor je compliment!

   Groetjes,
   Suzanne

   30 juni 2014 at 09:31
 • Reply Lotte

  Wat een leuke blog heb je!
  Ik ben zelf ook vegetariër en dat verhaal waardoor je vegetariër werd en hoe er op werd gereageerd is erg het zelfde als die van mij. Nu nog steeds zitten mensen vaak bij mijn neus met een frikandel bijvoorbeeld om mij jaloers te maken of zeggen ze van hoezo eet je dat niet en eet gewoon het dier word toch geslacht. Zo irritant! Ik zou het niet meer kunnen verdragen vlees te eten. Daar zou ik een heel erg schuldgevoel door krijgen.

  Xx

  30 juli 2014 at 18:19
  • Reply Suzanne

   Bedankt voor je compliment Lotte! En ik heb dat dus ook, kan me niet voorstellen dat ik ooit nog een hap vlees zou eten. Gelukkig kunnen wij tegenwoordig ook een broodje ‘frikadel’ eten en dingen als kroket en bamihap die net zo lekker smaken! x

   31 juli 2014 at 09:15
 • Reply Christine van Pareren

  Dag Suzanne,
  Begrijp ik het goed dat je een vegetariër bent die nog wel dierlijke produkten of ingrediënten eet (m.a.w. de dieren die het leveren zijn geoormerkt om geslacht te worden): kaas (ook vegetarische) en andere melkprodukten, ei, enz. En gebruik je schoenen en kleding met leer of wol bijvoorbeeld? Als dat niet zo is, dan ben je eigenlijk een veganist!
  Ik was vegetariër van 1986 tot half 2013, daarna werd ik veganist, die stap is dan niet zo moeilijk. Met sites als http://veganchallenge.nl/ wordt op toegankelijke wijze je gratis gedurende een maand wegwijs gemaakt in de vegane leef-/eetwijze. Ik heb een paar recepten van je gezien. Ga ik zeker uitproberen. Succes verder met je tips/receptenblog!

  23 september 2014 at 11:31
  • Reply Suzanne

   Beste Christine, bedankt voor je reactie! Ik noem mezelf meestal een parttime veganist. Ik eet vegetarisch maar inmiddels voor het grootste gedeelte vegan. Groetjes, Suzanne

   23 september 2014 at 12:09
 • Reply Maureen

  Hoi! Wat een leuke site 🙂 ik kwam hier omdat ik googelde op vegetarische salade van de albert heijn haha, lekker is die kerrie smaak he! Ik ben pas sinds een paar maanden vegetariër en ben bijna 19 jaar. Ik wilde geen plofkip meer eten, en toen ik nog wel andere soorten vlees at dacht ik ja.. Waarom geen plofkip en wel andere dieren? Helemaal gestopt met vleeseten dus. Mijn familie is een beetje ouderwets en vindt het de grootste onzin. Ze houden er ook geen rekening mee dus vaak komt het er op neer dat ik zelf nog wat moet halen en maken. Met dit soort recepten wordt het wel makkelijker, en misschien kan ik ze hier thuis zo ver krijgen om ook eens iets zonder vlees te eten.. Echt een leuke site!

  2 oktober 2014 at 15:51
  • Reply Suzanne

   Bedankt voor je leuke reactie Maureen! 🙂

   3 oktober 2014 at 11:04
 • Reply Sari

  Goeiemorgen!
  Wat een geweldige recepten en leuk geschreven.
  Ik ben al m’n hele leven vegetariër. Mijn moeder namelijk ook en ben dus zo opgevoed.
  Super leuk om deze recepten te lezen wanr mijn vriend woont in Rotterdam ongeveer naast EkoPlaza die ik dus echt pas een maand ken ofzo. Wat een heerlijke winkel.

  Ik ben echt blij deze website te hebben gevonden.

  Groetjes Sari

  23 december 2014 at 09:56
  • Reply Suzanne

   Hoi Sari,

   Bedankt voor je mooie compliment! En wat ideaal dat je vriend zo dicht bij de EkoPlaza woont, ik kom er zelf regelmatig maar moet er voor met de tram. Gelukkig is er onlangs een biologische supermarkt geopend om de hoek bij mij, al blijft EkoPlaza toch wel favoriet. Ken je Gimsel op de Mariniersweg? Die is ook een bezoekje waard!

   Groetjes,
   Suzanne

   29 december 2014 at 11:12
 • Reply Jannet

  Hoi Suzanne,
  Complimenten voor je blog/site! Ik was zelf 11 jaar toen ik besloot geen vlees/vis meer te eten. In april vier ik mijn 30 jarig jubileum 🙂 Jouw blog maakt het heel laagdrempelig om lekker en gezond vega te eten. Voor parttime vega’s of vleesverlaters ook wel prettig. Ik ga je volgen en zal je recepten volgen op Facebook en ook delen! Ga zo door 🙂
  Groetjes, Jannet

  28 december 2014 at 12:13
  • Reply Suzanne

   Hoi Jannet,

   Wat leuk om te lezen, dank je wel! En grappig dat jij op ongeveer dezelfde leeftijd vegetariër bent geworden, dat hoor je wel vaker dat dat rond het tiende jaar is. Mooi jubileum en leuk dat je mijn blog en Facebook gaat volgen.

   Groetjes,
   Suzanne

   29 december 2014 at 11:14
 • Reply Petra

  hoi, heb je blog net ontdekt. Was op zoek naar vegetarische broodbeleg recepten.
  Wij, mijn man en ik zijn januari van dit jaar tot de slotsom gekomen dat standaard vlees eten de hoofd oorzaak is van de welvaart ziektes van tegenwoordig. Na het zien van de doc. Forks over knifes, hebben we besloten dierlijke producten voor gemiddeld 80 % uit ons dieet te schrappen.

  Wat wel lastig is om te vervangen is het broodbeleg. Ik vind sandwichspread niet lekker en het vega beleg vinden we beiden smaken naar karton. Dus zijn we zelf begonnen met experimenteren. Maar lekkere recepten altijd welkom. Zal zelf ook wel eens wat van de probeersels plaatsen. Alleen als het echt lekker is dan. Ik blijf je recepten gebruiken en tips en trucs altijd welkom. Succes en groetjes.

  5 februari 2015 at 20:38
 • Reply Edwin Pantus

  Hoi Suzanne,

  Ik ‘Like’ je lekkere eten en kattenplaatjes op Instagram al een poosje, maar besloot nu eens op je site te kijken om recepten te lenen 😉
  Ik sluit me aan bij je stuk, precies het idee om een lijk te eten is zo ranzig.
  Zelf slik ik geen vitamines, en het gaat nu al zo’n 13 jaar meer dan goed.

  Na het bekijken van je site heb ik wel ontzettende honger gekregen zeg!

  Groetjes en tot ‘Like”s,

  Edwin

  27 maart 2015 at 17:31
 • reageer