Afdrukken

Vegan bacon oftewel facon

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kijk voor meer foto’s naar deze pagina.

Ingrediënten

Scale
  • rijstvellen, zie notities
  • 2 tablespoons/30 ml. olie
  • 3 tablespoons/45 ml. sojasaus
  • 3 tablespoons/24 gram edelgistvlokken, zie notities
  • 1/2 teaspoon/2.5 ml. liquid smoke, zie notities
  • 1/2 tablespoons/7.5 ml. maple syrup
  • snufje zwarte peper
  • snufje (gerookte) paprikapoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de alle ingrediënten op de rijstvellen na in een schaaltje.
  • Neem een diepe schaal of diep bord en vul dit met lauw water.
  • Bekleed een ovenrooster met bakpapier.
  • Knip of snij de rijstvellen in stroken.
  • Neem twee stroken en leg deze op elkaar. Haal ze door het water terwijl je ze tegen elkaar aanhoudt.
  • Druk met je duim en wijsvinger het meeste water eruit en haal ze dan door de marinade en leg ze vervolgens op het bakpapier.
  • Herhaal dit tot het rooster vol is.
  • Zet voor een minuut of 7 in de oven.
  • Hou het goed in de gaten: het brandt snel aan! Laat de facon goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt.
  • Ongeveer drie dagen houdbaar in een vershouddoos.

Notities

  • Rijstvellen zijn te koop bij toko’s en ook bij supermarkten zoals Albert Heijn zoals deze. Zelf vind ik de vierkante rijstvellen uit de toko het handigst voor het maken van deze facon.
  • Edelgistvlokken zorgen voor een geur en smaak die lijkt op kaas. Lees er hier meer over.
  • Liquid smoke geeft gerechten een rokerige smaak. Lees er hier meer over.