Afdrukken

Gevulde vanille donuts

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Ingrediƫnten

Scale

vanille vulling

  • 30 gram Koopmans custardpoeder
  • 500 ml. plantaardige melk
  • 30 gram suiker

donuts

  • 500 gram tarwebloem
  • 200 ml. warme plantaardige melk
  • 1 zakje gist
  • 50 gram suiker en extra om te bestrooien
  • 1 teaspoon zout
  • 50 gram plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram appelmoes
  • olie, om in te frituren

Bereidingswijze

  • Maak de vulling door de suiker met het custardpoeder te mengen. Voeg een scheutje van de plantaardige melk toe en meng.
  • Verwarm de resterende melk. Voeg het custardmengsel al roerende toe aan de hete melk.
  • Breng het geheel al roerende aan de kook en laat het nog ongeveer 3 minuten, onder af en toe roeren zachtjes doorkoken.
  • Laat het mengsel ongeveer 3 uur afkoelen.
  • Meng de warme melk met de suiker en gist en laat 10 minuten staan.
  • Meng in een andere kom het bloem met het zout en voeg het melk mengsel en de appelmoes toe.
  • Kneed met je handen tot een bal en voeg de boter toe.
  • Kneed ongeveer 10 minuten of tot het een egaal deeg is geworden.
  • Leg het deeg in een kom en bedek met een schone theedoek. Laat rijzen tot het verdubbeld is in grootte.
  • Kneed het deeg kort zodat de lucht er uit kan. Rol uit tot 1 cm. dik.
  • Steek er met een uitsteker met een doorsnede van 8 cm. rondjes uit. Leg deze op een bord, dek af en laat 30 minuten rusten.
  • Frituur de rondjes deeg ongeveer 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Rol de rondjes door de suiker en maak met een mes een klein sneetje waar de custard in gespoten kan worden.
  • Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje de custard in de donuts.
  • Bewaar in de koelkast.

Notities

  • Ik heb zelf geen frituurpan, maar gebruik mijn Le Creuset pan hiervoor met een flinke laag olie.
  • Je kunt er ook cronuts (een mengsel tussen croissant en donut) van maken door het deeg minder dun uit te rollen, in plaats van 1 cm. dikte minstens 4 cm. dikte.
  • Vul de donuts met jam in plaats van vanille custard.
  • Rol de donuts door een mengsel van kaneel en suiker in plaats van alleen suiker.