Maak de vulling door de suiker met het custardpoeder te mengen. Voeg een scheutje van de plantaardige melk toe en meng.
Verwarm de resterende melk. Voeg het custardmengsel al roerende toe aan de hete melk.
Breng het geheel al roerende aan de kook en laat het nog ongeveer 3 minuten, onder af en toe roeren zachtjes doorkoken.
Laat het mengsel ongeveer 3 uur afkoelen.
Meng de warme melk met de suiker en gist en laat 10 minuten staan.
Meng in een andere kom het bloem met het zout en voeg het melk mengsel en de appelmoes toe.
Kneed met je handen tot een bal en voeg de boter toe.
Kneed ongeveer 10 minuten of tot het een egaal deeg is geworden.
Leg het deeg in een kom en bedek met een schone theedoek. Laat rijzen tot het verdubbeld is in grootte.
Kneed het deeg kort zodat de lucht er uit kan. Rol uit tot 1 cm. dik.
Steek er met een uitsteker met een doorsnede van 8 cm. rondjes uit. Leg deze op een bord, dek af en laat 30 minuten rusten.
Frituur de rondjes deeg ongeveer 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Rol de rondjes door de suiker en maak met een mes een klein sneetje waar de custard in gespoten kan worden.
Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje de custard in de donuts.
Bewaar in de koelkast.
Notities
Ik heb zelf geen frituurpan, maar gebruik mijn Le Creuset pan hiervoor met een flinke laag olie.
Je kunt er ook cronuts (een mengsel tussen croissant en donut) van maken door het deeg minder dun uit te rollen, in plaats van 1 cm. dikte minstens 4 cm. dikte.
Vul de donuts met jam in plaats van vanille custard.
Rol de donuts door een mengsel van kaneel en suiker in plaats van alleen suiker.