Gevulde vanille donuts

Deze met vanille custard gevulde donuts zijn waanzinnig lekker. Ik maakte ze voor de eerste keer en er ontstond ook per ongeluk een soort cronut! Heerlijk als afwisseling van de oliebollen tijdens deze feestmaand, al kunnen ze natuurlijk altijd. 

Wanneer je het deeg minder dun uitrolt krijg je een exemplaar dat heel veel lijkt op een cronut (croissant-donut)!

Afdrukken

Gevulde vanille donuts

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 12 1x

Ingrediënten

Scale

vanille vulling

  • 30 gram Koopmans custardpoeder
  • 500 ml. plantaardige melk
  • 30 gram suiker

donuts

  • 500 gram tarwebloem
  • 200 ml. warme plantaardige melk
  • 1 zakje gist
  • 50 gram suiker en extra om te bestrooien
  • 1 teaspoon zout
  • 50 gram plantaardige boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram appelmoes
  • olie, om in te frituren

Bereidingswijze

  • Maak de vulling door de suiker met het custardpoeder te mengen. Voeg een scheutje van de plantaardige melk toe en meng.
  • Verwarm de resterende melk. Voeg het custardmengsel al roerende toe aan de hete melk.
  • Breng het geheel al roerende aan de kook en laat het nog ongeveer 3 minuten, onder af en toe roeren zachtjes doorkoken.
  • Laat het mengsel ongeveer 3 uur afkoelen.
  • Meng de warme melk met de suiker en gist en laat 10 minuten staan.
  • Meng in een andere kom het bloem met het zout en voeg het melk mengsel en de appelmoes toe.
  • Kneed met je handen tot een bal en voeg de boter toe.
  • Kneed ongeveer 10 minuten of tot het een egaal deeg is geworden.
  • Leg het deeg in een kom en bedek met een schone theedoek. Laat rijzen tot het verdubbeld is in grootte.
  • Kneed het deeg kort zodat de lucht er uit kan. Rol uit tot 1 cm. dik.
  • Steek er met een uitsteker met een doorsnede van 8 cm. rondjes uit. Leg deze op een bord, dek af en laat 30 minuten rusten.
  • Frituur de rondjes deeg ongeveer 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Rol de rondjes door de suiker en maak met een mes een klein sneetje waar de custard in gespoten kan worden.
  • Spuit met behulp van een spuitzak en spuitmondje de custard in de donuts.
  • Bewaar in de koelkast.

Notities

  • Ik heb zelf geen frituurpan, maar gebruik mijn Le Creuset pan hiervoor met een flinke laag olie.
  • Je kunt er ook cronuts (een mengsel tussen croissant en donut) van maken door het deeg minder dun uit te rollen, in plaats van 1 cm. dikte minstens 4 cm. dikte.
  • Vul de donuts met jam in plaats van vanille custard.
  • Rol de donuts door een mengsel van kaneel en suiker in plaats van alleen suiker.

Wil je nog meer Amerikaanse recepten zien? Kijk eens hieronder!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply Anne

    Wauw Suzanne die foto’s! <3

    5 december 2018 at 11:46
  • Reply Will Langenberg

    Mmmm, lekkere donuts. Zou zo bijten in de foto’s. Hahaha.
    Bedankt voor het recept.
    Ga ze zeker maken.

    6 december 2018 at 22:01
  • Reply Mariska

    Heerlijk, de kinderen en ik heb ervan gesmuld!

    9 december 2018 at 14:25
    • Reply Suzanne

      Wat goed om te horen! <3

      10 december 2018 at 15:58
  • Reply Eline

    Hey, ik heb ze uitgeprobeerd maar het werden meer koekjes ? wat kan ik hebben misgedaan? Hoelang moet het deeg rusten en op hoeveel graden frituren?






    15 augustus 2019 at 14:31
    • Reply Suzanne

      Dat is jammer om te horen! 🙁 Het deeg moet rijzen tot het verdubbeld is in grootte, zoals hierboven staat.

      15 augustus 2019 at 17:52
  • Reply Zalig Koken

    Bedankt voor de inspiratie! Ik ga ze maken voor mijn verjaardag. Ben erg benieuwd!

    11 oktober 2019 at 13:07
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star