Afdrukken

Pide met plantaardige tonijn

Het Turkse gerecht Pide maar dan helemaal veganistisch gemaakt met plantaardige tonijn

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingrediënten

Scale
  • 450 gram bloem
  • 1 zakje instant gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 250 ml. warm water
  • 60 ml. olijfolie en extra om te bestrijken
  • 200 gram plantaardige geraspte kaas naar keuze (ik gebruikte een mengsel van plantaardige ‘jonge’ kaas en plantaardige geraspte mozzarella, ook wel Italiaanse stijl genoemd)
  • 1 tomaat, zaadjes verwijderd en in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 witte ui, in dunne halve ringen gesneden
  • zwarte olijven
  • handje verse peterselie
  • 1 blikje plantaardige tonijn, bijvoorbeeld van Princes
  • witte en zwarte sesamzaadjes

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het warme water en de olijfolie toe en meng met je handen tot een bal. Dit duurt enkele minuten.
  • Smeer wat olie in de kom en leg de deegbal er in en dek af met een schone theedoek. Laat een uur rijzen.
  • Het deeg is nu verdubbeld in grootte.
  • Kneed het deeg met een deegroller (of schone lege wijnfles) tot een langwerpige rol.
  • Snij het deeg in 6 gelijke stukken en vorm van ieder stuk een bal.
  • Laat deze deegballen een kwartiertje rusten onder een schone theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Rol de deegballen uit tot platte ovale bodems.
  • Leg de bodems op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bedek de bodems met een laagje plantaardige geraspte kaas naar keuze, maar laat de randen vrij voor ongeveer 2 cm. rondom.
  • Verdeel dan de plantaardige tonijn erover: ik mengde er bij de helft van de pides wat blokjes tomaat door.
  • Verdeel dan met toppings naar keuze zoals olijven, ui, peterselie.
  • Vouw de randen van het deeg over de vulling (niet helemaal dicht) en knijp de uiteinden dicht en draai ze rond zodat ze goed dicht blijven.
  • Bestrijk de randen van het deeg met olijfolie en bestrooi met witte en zwarte sesamzaadjes.
  • Bak de pides in ongeveer 12 minuten.
  • Serveer eventueel met schijfjes citroen om erover uit te knijpen.