200 gram plantaardige geraspte kaas naar keuze (ik gebruikte een mengsel van plantaardige ‘jonge’ kaas en plantaardige geraspte mozzarella, ook wel Italiaanse stijl genoemd)
1 tomaat, zaadjes verwijderd en in kleine blokjes gesneden
1/2 witte ui, in dunne halve ringen gesneden
zwarte olijven
handje verse peterselie
1 blikje plantaardige tonijn, bijvoorbeeld van Princes
witte en zwarte sesamzaadjes
Bereidingswijze
Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
Voeg het warme water en de olijfolie toe en meng met je handen tot een bal. Dit duurt enkele minuten.
Smeer wat olie in de kom en leg de deegbal er in en dek af met een schone theedoek. Laat een uur rijzen.
Het deeg is nu verdubbeld in grootte.
Kneed het deeg met een deegroller (of schone lege wijnfles) tot een langwerpige rol.
Snij het deeg in 6 gelijke stukken en vorm van ieder stuk een bal.
Laat deze deegballen een kwartiertje rusten onder een schone theedoek.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Rol de deegballen uit tot platte ovale bodems.
Leg de bodems op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bedek de bodems met een laagje plantaardige geraspte kaas naar keuze, maar laat de randen vrij voor ongeveer 2 cm. rondom.
Verdeel dan de plantaardige tonijn erover: ik mengde er bij de helft van de pides wat blokjes tomaat door.
Verdeel dan met toppings naar keuze zoals olijven, ui, peterselie.
Vouw de randen van het deeg over de vulling (niet helemaal dicht) en knijp de uiteinden dicht en draai ze rond zodat ze goed dicht blijven.
Bestrijk de randen van het deeg met olijfolie en bestrooi met witte en zwarte sesamzaadjes.
Bak de pides in ongeveer 12 minuten.
Serveer eventueel met schijfjes citroen om erover uit te knijpen.