75 gram rauwe cashewnoten, een half uur geweekt in kokend heet water
150 gram geschilde en in blokjes gesneden aardappel
50 gram in blokjes gesneden wortel
45 ml. citroensap
1 theelepel zout
15 gram edelgistvlokken, zie notities
1/4 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel kurkuma, voor de gele kleur
500 ml. water
25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
paneermeel
olie, om te frituren
Bereidingswijze
Bereid de pasta zoals staat aangegeven op de verpakking en week de cashewnoten in kokend heet water zodat ze zacht worden.
Kook de aardappel en wortel gaar, giet af en laat iets afkoelen.
Meng de cashewnoten, aardappel, wortel, citroensap, zout, edelgistvlokken, chilipoeder, paprikapoeder, kurkuma en water in een blender of keukenmachine tot een gladde saus.
Verwarm de saus in een pan, blijf goed roeren. De saus zal dikker worden tijdens het verwarmen. Zet het vuur uit wanneer het begint te bubbelen.
Voeg de pasta toe en meng door de saus.
Stort de mac and cheese op een bakplaat en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
De saus zal tijdens het afkoelen dikker worden.
Draai balletjes van de mac and cheese.
Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
Rol de balletjes één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
Frituur de balletjes tot ze beginnen te kleuren. Dit duur ongeveer een halve minuut.
Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Lekker met mosterd.
Notities
Edelgistvlokken geven gerechten een geur en smaak die op kaas lijkt. Lees er hier meer over!