Afdrukken

Vegan Fast Food Friday #6: frikandel speciaal

De linzen hebben een nachtje nodig om te weken, dus hou hier rekening mee.

Ingrediënten

Scale
  • 250 gram blonde linzen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode jalapeñopeper
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1 klein blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram paneermeel
  • olie, om te frituren

Voor het broodje

  • hotdogbroodjes (van AH huismerk is veganistisch)
  • vegan mayonaise zoals Remia Mayolijn
  • curry
  • gesnipperde ui

Bereidingswijze

  • Was de linzen in een vergiet en laat ze een nacht in water weken.
  • Spoel de linzen af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Doe ze samen met alle ingrediënten behalve de bloem, paneermeel en olie in een keukenmachine en meng. Het hoeft niet helemaal fijn gehakt te worden, er mogen best nog wat hele linzen in zitten.
  • Schep het mengsel uit de keukenmachine over in een kom en meng de bloem en paneermeel er door. Het is de bedoeling dat je er balletjes van kunt draaien, voeg eventueel nog een beetje bloem toe tot dit kan.
  • Draai een balletje van 50 gram, knijp het goed samen zodat het zo compact mogelijk wordt en vorm hier vervolgens een frikandel van. Laat deze vervolgens voorzichtig in de frituurolie glijden. Het is geen stevig mengsel, maar door de olie schroeit het dicht en wordt dat het pas tijdens het bakken wel.
  • Frituur enkele minuten tot de buitenkant goudbruin begint te worden.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snij een frikandel over de lengte open maar niet doormidden en garneer met vegan mayonaise, curry en uitjes en leg de frikandel speciaal op een opengesneden hotdogbroodje.