Zino Urban Bistro

Onlangs kreeg ik een mail van de eigenaar van Zino Urban Bistro, een restaurant hier in Rotterdam in het Oude Noorden. Sinds kort is de bistro verbouwd en heeft ook het menu een make-over gekregen. Er wordt niet meer met gluten en lactose gekookt en de receptuur van alle vegetarische gerechten is veganistisch gemaakt. Ik mocht samen met Fabien komen proeven van dit vernieuwde menu en daar zei ik natuurlijk geen nee tegen!

Het Oude Noorden

Het wordt er steeds leuker daar, in het Oude Noorden. Met favorieten als het Kookpunt (dé winkel voor foodies met werkelijk zo’n beetje alles wat je kunt verzinnen op culinair gebied), healthy hotspot Happy Earth Kitchen en het altijd leuk om even rond te neuzen Jouw Marktkraam.

Zino Urban Bistro

Sinds 5 jaar is Zino Urban Bistro gevestigd aan de Zwaanshals. Eigenaar en kok Martijn Korving kookt het liefst met groente als basis. Er wordt gewerkt met producten uit het seizoen en daarom wisselt de kaart maandelijks.

Van vega naar vegan én lactose en glutenvrij

Hier gaat mijn hart dus echt sneller van kloppen: een chef die begrijpt dat het aantal mensen dat voor plantaardig kiest razendsnel groeit en daar goed op inspeelt. De vegetarische gerechten op het menu hebben plaats gemaakt voor een veganistische versie zonder in te leveren op smaak. Ook is alles op de kaart lactose- en glutenvrij. Wat een welkom voor zoveel mensen!

Samen genieten van dezelfde smaaksensaties

Natuurlijk zie je momenteel vaker dat restaurants veganistische gerechten toevoegen aan het menu. Daar zijn wij vegans natuurlijk hartstikke blij mee! Maar wat ik persoonlijk zo bijzonder vind aan deze aanpak bij Zino’s, is dat er echt is nagedacht aan het moment dat je aan tafel zit met andere mensen die niet veganistisch zijn. Zoals bij ons het geval is: mijn vriend Fabien eet meestal thuis vegan met me mee, maar buiten de deur lust hij graag een stuk vlees. We eten daarom altijd allebei iets anders, tenzij we naar een 100% veganistisch restaurant gaan natuurlijk. En voor het eerst hebben we nu buiten de deur genoten van praktisch dezelfde gerechten, maar dan het één met een deel vlees en het ander met dat deel aan groente.

Martijn Korving legde uit dat hij vlees in zijn gerechten niet als hoofd onderdeel ziet, maar meer als topping. Je zou het zelfs kunnen weglaten en dan nog zou het te serveren zijn, vindt hij. Hoe mooi! Groente krijgt hier dus in allerlei vormen de hoofdrol. Hoe dat er dan uit ziet zo bijna hetzelfde eten, maar net even anders? Kijk mee!

Aperitief – flaxseed crackers & wortel tahini dip

We kregen als eerste een aperitief dat bestond uit lijnzaad crackers met een wortel tahini dip. Onwijs lekker!

Daarna kregen we als hapje heerlijke stukjes kikkererwtenbrood met kruiden en zeezout. Smullen.

Voorgerecht – ceviche tomaat met citrusdressing, granaatappel en koriander

Fabien kreeg hetzelfde, maar de tomaat werd vervangen door dorade vis

Hoofdgerecht – geroosterde knolselderij, waterkers, spitskool, zoete aardappel crème, chili relish

Fabien kreeg in plaats van de knolselderij geroosterd buikspek

Dessert – geroosterde ananas, kokosmousse, passievrucht, choco crunch, guave sorbet ijs

Fabien koos (als enorme kaasliefhebber) voor het kaasplankje

Oordeel

Wat was dit genieten. Die geroosterde knolselderij was zo ontzettend lekker, en de zoete aardappelcrème erbij, ja alles eigenlijk, niks op aan te merken! En wat leuk dat we steeds hetzelfde kregen (op het dessert na) en daardoor genoten van vrijwel hetzelfde op hetzelfde moment. Wat is dit een uitkomst voor wanneer je als veganist uit eten wil met een gezelschap die ook bestaat uit vegetariërs en vleeseters. Voor ieder wat wils. De kaart is niet groot, maar zorgvuldig samengesteld en dat proef je: alle smaken kloppen bij elkaar.

Op de menukaart is duidelijk met een groen icoontje aangegeven dat het veganistisch is. Letterlijk de helft van de kaart, want voor alles is dus een optie vegan en niet-vegan.

Fijne sfeer

Ook niet onbelangrijk: er heerst een prettige, relaxte sfeer. Binnen is het knus en stijlvol, maar vanwege het mooie weer kozen we voor een plekje op het terras aan de levendige Zwaanshals. De medewerkster die ons bediende was enthousiast en had veel kennis over zowel het eten als de wijn.

Je voelt ‘m al aankomen: ik raad je dit restaurant van harte aan. Kijk op de website voor het menu, want dat wisselt dus maandelijks.

Zino Urban Bistro

Zwaanshals 265
3035 KG Rotterdam
010 – 466 03 03

woensdag t/m zaterdag: 17.30 uur – 22.00 uur

website | Facebook | Instagram

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Emma

    Ziet er lekker uit! Ik hou zelf meer van simpel eten als ik uiteten ga, haha, dit is allemaal best chique! Alhoewel het dessert me wel heel erg aanspreekt.

    9 juni 2018 at 09:15
  • reageer