Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de oven omdat ik het vies vind, integendeel. Of de salade caprese die zo lekker combineert met olijfolie en peper en zout… Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat je thuis heel goed zelf kaas kunt maken. Vegan, natuurlijk! Al eerder maakte ik een heel lekkere feta en nu is mozzarella aan de beurt voor deel 2 van deze serie zelf kaas maken!
Ook die is heel goed gelukt! Natuurlijk: het is niet een exacte kopie van the real thing. Als je dat in gedachten houdt en een beetje inlevert op structuur en smaak, dan is dit echt een vervanger waar ik prima mee kan leven. De feta blijft trouwens wél echt een precies-zoals-het-echte-vervanger, gek genoeg.
Meerdere manieren
Dit ging niet over één nacht ijs, trouwens. Ik heb mijn huiswerk gedaan en de mogelijkheden om zelf mozzarella te maken eerst onderzocht. De meestgebruikte manier is met een basis van cashewnoten en tapiocameel. Dat laatste zorgt voor de rekbare structuur die mozzarella heeft: dat draderige wanneer je het uit elkaar trekt. Ik heb meerdere versies geprobeerd en deel in dit artikel de verreweg best gelukte. Ik maakte er een lekkere caprese salade mee. Denk er even pesto bij, die ik had ik op dat moment niet in huis evenmin de ingrediënten om er zelf eentje te maken. Want met een flinke lepel pesto hierover zal het nóg lekkerder smaken. Hoe je ‘m maakt? Easy, kijk maar! Hou er trouwens wel rekening mee dat de cashewnoten een nachtje moeten weken voor je ze bereidt.
Ingrediënten voor ongeveer 4 ballen mozzarella
1/2 cup/75 gram rauwe cashewnoten – een nacht geweekt in water
120 ml. water
3 tablespoons tapiocameel
2 tablespoons citroensap
1 teaspoon zeezout
snufje nootmuskaat
Benodigdheden
blender
steelpan met goede anti-aanbaklaag
kom met water en wat ijsklontjes er in
ijsboltang
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een blender tot een glad mengsel. Verwarm een steelpan op het vuur en schenk het mengsel in de pan. Roer constant tot het na een paar minuten begin te bubbelen. Het krijgt de structuur van mozzarella en de vorm van een bal. Zet het vuur uit en schep met de ijsboltang een bol van het mengsel. Hou de tang 10 seconden onder water en laat de bol in het water glijden. Herhaal dit met de rest van het mengsel. Laat de bollen 10 minuten in het ijswater. Giet af en bewaar de bollen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.
4 reacties
Kan je ipv tapioca ook normale bloem/meel gebruiken. Het is namelijk lastig verkrijgbaar
18 november 2017 at 18:45Hi, nee dat zou ik niet aanraden. Tapioca meel zorgt voor een elastisch effect wat essentieel is bij mozzarella.
19 november 2017 at 10:04Hi lieve Suzanne,
Binnen welk tijdsbestek moet ik deze nozarella consumeren?
x
18 januari 2018 at 12:43Hi! Super leuk, heb je er wel eens pizza oid mee geprobeerd te maken? Ben benieuwd of het een beetje smelt.
Liefs
22 maart 2018 at 08:28