World Animal Protection – Help mee! (het kost je 1 minuutje)

De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection is deze week een campagne gestart waar ik als dierenvriend helemaal achter sta. Ik leg je in dit artikel uit waar deze campagne over gaat en met doel deze wordt gehouden én wat jij kunt doen om mee te helpen.  Het kost je 1 minuutje én een noot: er staan geen schokkende foto’s in dit artikel. Lees vooral verder. Jouw hulp is HARD nodig!

Wereldwijde dieronvriendelijke veehouderij

De campagne heeft als doel een verschil te maken in de wereldwijde dieronvriendelijke veehouderij, die worden gefinancierd (en dus in stand gehouden) door onder andere de Nederlandse bankensector. Ik zelf schrok toen ik dit las: daar wordt dus mijn (en jouw!) spaargeld voor gebruikt? Het gaat hier om Rabobank, ING en ABN AMRO: de drie grootste Nederlandse banken. Gezamenlijk hebben zij in zes jaar voor ten minste € 8,8 miljard geïnvesteerd in grootschalige, zeer dieronvriendelijke vleesindustrie.

 • Rabobank – ‘de bank die staat voor een betere wereld’ – is met € 6,8 miljard met afstand de grootste financier.
 • ING financierde een deel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. De bank stopte maar liefst € 1,3 miljard in de bedrijven.
 • ABN AMRO financierde de onderzochte vleesproductiebedrijven met € 658 miljoen.

Deze feiten kwamen voort uit het onderzoek dat de World Animal Protection samen met Eerlijke Bankenwijzer vorig jaar heeft uitgevoerd over de periode tussen 2012 en 2017. De banken financieren bedrijven die zeer lage dierwelzijnsnormen hanteren. Enkele voorbeelden:

 • Moedervarkens worden in kooien opgesloten
 • Biggetjes worden onverdoofd gecastreerd
 • Plofkippen zitten opeengepakt in gigantische fabrieken
 • De dieren worden op omstreden wijze geslacht

Nu ik dit te weten ben gekomen sta ik versteld, waarom laten de banken dit toe? Mijn maag draait zich om bij de bovengenoemde omstandigheden waarbij onschuldige dieren het slachtoffer zijn. Ik ben een dierenliefhebber en dit doet mij dit pijn. Ook ben ik boos, ik ben klant bij zowel ING als ABN AMRO en heb dus zonder het te weten jarenlang meegefinancierd aan dat wat mij zo raakt: dierenleed.Tijd om in actie te komen en de Nederlandse banken te laten weten dat we het hier niet mee eens zijn!

Tijd voor actie!

World Animal Protection gaat in gesprek met de banken en vraagt hen druk uit te oefenen op de bedrijven waarin zij investeren (zoals fastfoodketens en vleesproductiebedrijven) en eisen dat zij zich gaan houden aan hogere dierenwelzijnsstandaarden. Weigeren deze partijen dit? Dan wil World Animal Protection dat de banken hun investeringen in deze bedrijven stoppen.

Misstanden

Welke misstanden dan precies? Dit zijn een aantal punten waar World Animal Protection zich hard voor wil maken:

 • Stoppen met het gebruik van individuele kooien om moedervarkens (zeugen) in te houden.
 • Minder vleeskippen per vierkante meter.
 • Welzijnsvriendelijker rassen gebruiken – geen plofkippen.
 • Verrijkte stallen zodat de varkens en kippen zich minder vervelen.
 • Stoppen met het verminken van biggetjes, zoals onverdoofd castreren.

Door dit aan de banken te vragen, hopen ze de meeste kippen- en varkenslevens te kunnen verbeteren.

Ik hoef je niet uit te leggen dat ik hier vierkant achter sta. Er moet iets gebeuren! Hoe? Het kost je een minuutje van je tijd.

KOM IN ACTIE! (Het kost je een minuutje)

Met één klik kun jij een email versturen aan 1 of meerdere banken waarmee jij aangeeft achter deze actie te staan en hen vraagt om te stoppen met investeren in dieronvriendelijke en intensieve vee-industrie. Na deze campagne gaat World Animal Protection in gesprek met deze banken om het te hebben over hoe ze hun investeringen diervriendelijker in kunnen zetten.

KLIK HIER OM JOUW EMAIL TE VERSTUREN!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer