Witte asperges met alles er op en eraan, the vegan way!

Witte asperges met botersaus en peterselie, krieltjes, ham en gekookte eieren. Kan dat vegan? Jazeker! Van dit echt Hollandse voorjaarsgerecht maakte ik een heerlijke plantaardige versie. Het is even wat werk, maar dat is het zeker waard!

Vegan eieren

Vegan gekookte eieren maken is minder moeilijk dan je zou denken!

De basis voor het eiwit is agar agar, dat is een plantaardig alternatief voor gelatine gemaakt van algen en dat kun je gewoon in de supermarkt kopen. De basis voor het eigeel is aardappel, dat zijn kleur krijgt door kurkuma (geelwortel) en de typische zwavelachtige eismaak- en geur is dankzij het toevoegen van kala namak, ook wel zwart zout genoemd. Lees hier meer over kala namak. Voor deze eieren heb ik een schaal gebruikt die normaal gebruikt wordt voor het serveren van gevulde eieren. Een soortgelijke die ik gebruik is hier online te bestellen bij bol.com.

Je ziet op de foto ook een vorm gevuld met mini eitjes. Deze had ik als extra gemaakt. De vorm daarvoor is van oorsprong bedoeld voor chocolade en kocht ik bij Søstrene Grene. De bereidingswijze is nagenoeg hetzelfde, ik had er een ander recept voor geprobeerd met meer ingrediënten zoals tofu met als resultaat een witter eiwit, maar de smaak is verder vrijwel gelijk.

Teaspoon en tablespoon

Let op: in het recept worden hoeveelheden van onder andere kala namak aangeduid met teaspoon en tablespoon. Dit is niet hetzelfde als de theelepel en eetlepel zoals wij dit kennen, maar Amerikaanse inhoudsmaten. Omdat het om heel weinig gewicht gaat is dit ook niet in exacte grammen uit te drukken. Je zult dus echt gebruik moeten maken van Amerikaanse meetlepels, maar die zijn in veel winkels verkrijgbaar zoals deze van IKEA voor maar een euro.

Voor het maken van de vegan gekookte eieren heb je een aantal producten nodig die je misschien nog niet kent. Ik laat hieronder zien welke ik heb gebruikt en waar ik ze gekocht heb:

Kala namak

Dit wordt ook wel zwart zout genoemd. Het is heel geconcentreerd en je hebt er maar een beetje van nodig. Je kunt het kopen bij sommige Aziatische supermarkten:

En deze is verkrijgbaar bij sommige bio supermarkten zoals Ekoplaza:

Lees hier meer over kala namak!

Agar agar

Dit is een plantaardige versie van gelatine en is verkrijgbaar in de supermarkt, bio supermarkten en winkels als Holland & Barrett. Ik neem meestal deze die je kunt kopen bij Albert Heijn. Lees er hier meer over!

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken geven gerechten een hartige smaak die lijkt op ei. Je kunt het kopen in de meeste supermarkten en bio supermarkten. Mijn favoriet is die van Holland & Barrett. Lees hier meer over edelgistvlokken!

Zo maak je de vegan gekookte eieren:

Afdrukken

Vegan gekookte eieren

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Benodigdheden:
  • eierschaal, zoals deze
  • steelpan
  • meloenlepel, zoals deze
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 24 stuks 1x

Ingrediënten

Scale

eiwit

  • 375 ml. ongezoete plantaardige melk zoals sojamelk
  • 1/2 teaspoon kala namak
  • 2 teaspoons agar agar

eigeel (dit is voor ongeveer 3 keer de vulling van de eiwit-helften)

  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 20 gram plantaardige margarine
  • 1 tablespoon edelgistvlokken
  • 1/4 teaspoon kala namak
  • 1/4 teaspoon kurkuma
  • 1/4 teaspoon knoflookpoeder

Bereidingswijze

Eiwit

  • Meng de plantaardige melk, kala namak en agar agar in een blender en schenk het in een pan. Verwarm en roer regelmatig door tot het dikker begint te worden, dit duurt een minuut of twee.
  • Giet het mengsel in de eierschaal/mal en zet in de koelkast. Het duurt ongeveer 30 – 60 minuten tot het mengsel is gestold.
  • Maak met de meloenlepel (of theelepel) in iedere ei-helft een holte waar het eigeel in kan.

Eigeel

  • Kook de aardappel in water gaar.
  • Prak of stamp de aardappelblokjes fijn, voeg de margarine toe en meng tot deze helemaal gesmolten is.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een zo glad mogelijk mengsel.
  • Schep met de meloenlepel (of theelepel) een beetje van het eigeel mengsel en duw het in de holte van het eiwit.
  • Strijk glad met een vork of bolle kant van een lepel.

Notities

Bron recept eiwit: Mouthwatering vegan

Bron recept eigeel: deze video

Afdrukken

Witte asperges met alles er op en eraan, the vegan way!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 kilo witte asperges
  • 500 gram mini krieltjes
  • 100 gram plantaardige roomboter, ik gebruikte deze
  • 1 eetlepel citroensap
  • Quorn vegan plakjes ham, verkrijgbaar bij AH, ongeveer 2 plakjes per persoon
  • handje platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

  • Schil de asperges met een dunschiller rondom, vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder een stukje van de houtachtige stugge onderkant.
  • Kook de asperges in een ruime pan met water en een snufje zout in zo’n 12 minuten gaar.
  • Kook de krieltjes gaar, ik heb voorgekookte gekozen en deze zijn in zo’n 10 minuten gaar in een pan met water met een snuf zout.
  • Maak de botersaus door de plantaardige roomboter te smelten en het citroensap toe te voegen.
  • Verdeel de asperges, vegan ham, krieltjes en partjes gekookt plantaardig ei over de borden.
  • Bestrooi met fijngehakte peterselie en verdeel de botersaus erover en serveer.

Nog meer lekkers uit de Hollandse keuken? Wat dacht je van:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer