Vegan Yakisoba

Heb je wel eens gehoord van Yakisoba? Dat is een Japans roerbakgerecht en het betekent letterlijk gebakken noedels. Ik heb het onlangs voor het eerst gemaakt en vind het zo heerlijk! Uiteraard is deze versie helemaal vegan!

Worcestershiresaus

De saus waarmee Yakisoba wordt gemaakt bevat meestal oestersaus en worcestershiresaus. Die eerste heb ik in dit recept weggelaten en de worcestershiresaus heb ik vervangen door een plantaardige zelfgemaakte versie, want het origineel bevat ansjovis. Er bestaan wel vegan versies, maar die zijn zo prijzig en om het alleen voor dit gerecht te kopen vond ik ook weer zo wat. Ik ging Googlen naar een vegan vervanger en kwam terecht op deze pagina van tijdschrift Foodies, waar een supermakkelijk recept vermeld staat: je kunt worcestershiresaus vervangen door sojasaus, azijn of citroensap en een paar druppels sambal of chilisaus. Mooi!

Kant en klare saus

Er bestaat ook een kant en klare saus die helemaal vegan is: deze kun je kopen in de Aziatische supermarkt. Ik kocht ‘m bij Amazing Oriental zoals je hier kon zien. Op zich prima om te proberen of bij weinig tijd, maar het is wel heel prijzig en ik vind mijn eigen versie veel lekkerder!

Vleesvervanger

Voor dit gerecht kun je een vleesvervanger naar keuze gebruiken. Ik dit inmiddels ook met blokjes tofu gemaakt en dat smaakte heerlijk! Deze keer gebruikte ik een schaaltje vegan kipstukjes, de Sensational Asian seasoning filet pieces van Garden Gourmet om precies te zijn. Die heb ik wel iets kleiner gesneden, want ze zijn behoorlijk groot.

Noodles

Ook de noodles heb ik vervangen door een ander ingrediënt: door spaghetti! Een food-zonde misschien, maar ik vind het een fantastische uitvinding: met baking soda in het kookwater krijgt de spaghetti de ‘body’ en textuur van ramen en daarnaast is het veel goedkoper dan ramen/noodles uit de supermarkt! Lees er hier meer over.

Afdrukken

Yakisoba

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale

noodles

  • 300 gram spaghetti of noodles naar keuze
  • eetlepel baking soda, optioneel

alternatief voor worcestershiresaus

  • 5 theelepels sojasaus
  • 5 theelepels azijn (of citroensap)
  • 2 á 3 theelepels sriracha (hete chilisaus)

yakisobasaus

  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 flinke theelepel bruine basterdsuiker

yakisoba

  • olie, om te bakken
  • 1 ui, in halve dunne ringen gesneden
  • 1 schaal vegan kipstukjes
  • 1/2 spitskool, in dunne reepjes gesneden
  • 4 oesterzwammen, in stukjes gesneden
  • 2 kleine of 1 grote winterwortels, geraspt
  • 1 lenteui, in ringetjes gesneden

Bereidingswijze

  • Kook de spaghetti met de baking soda toegevoegd aan het kookwater gaar. Spoel af onder stromend water, giet af en zet apart.
  • Maak de yakisoba saus door eerst de ingrediënten voor het alternatief voor worcestersaus te mengen.
  • Voeg dit mengsel toe aan de ketchup, sojasaus en bruine basterdsuiker en zet dit mengsel apart.
  • Verhit wat olie in een wok.
  • Bak als eerste de ui en vegan kipstukjes een paar minuten tot de ui glazig wordt en de vegan kipstukjes beginnen te kleuren.
  • Voeg de spitskoolen oesterzwammen  toe en bak een paar minuten mee, schep regelmatig om.
  • Voeg de saus toe.
  • Voeg dan de geraspte wortel en lenteui toe en bak een minuutje of twee mee. Roer alles goed door en voeg als laatste de noodles toe, verwarm die een paar minuten mee.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating