Vegan Vienetta met gecondenseerde kokosmelk en plantaardige slagroom

Misschien wel het meest gegeten dessert tijdens de feestdagen in Nederland: de ijstaart Vienetta. Ook bij ons kwam ‘ie vroeger thuis vaak op tafel, vooral met kerst! Laatst vroeg ik via een vragensticker in mijn Instagram Stories weer eens wat men zoal graag zou willen zien hier op de website. Deze klassieker werd vaak genoemd, dus ben ik de keuken in gedoken en het resultaat mag er zijn: zowel Fabien als ik vonden het gewoonweg net echt!

 

Afdrukken

Vegan Vienetta met gecondenseerde kokosmelk en plantaardige slagroom

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Benodigdheden

  • bakblik met afmeting van ongeveer 9 cm. x 19 cm.
  • olie, om in te vetten
  • bakkwastje
  • vel keukenpapier
  • lepel
  • zeefje
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 8 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk, zie notities
  • 2 pakjes plantaardige slagroom om op te kloppen, bijvoorbeeld van AH huismerk of Alpro
  • 150 gram pure chocolade
  • 12 eetlepels kokosolie
  • cacaopoeder
  • 1 teaspoon vanille extract

Bereidingswijze

  • Maak als eerste het ijs. Dit doe je door de gecondenseerde kokosmelk, de plantaardige slagroom en vanille extract te mengen in een mixer tot het stijf wordt. Schep in bijvoorbeeld een bakblik en vries in tot het ijs hard is geworden.
  • Smelt de chocolade en de kokosolie in een schaaltje, ik doe het zelf au bain marie. Een handige instructievideo hiervoor vind je hier.
  • Vet het bakvorm in met wat olie met behulp van een bakkwastje. Bekleed het daarna met het vel bakpapier, door de olie blijft het goed op zijn plek.
  • Schep met een lepel kleine beetjes van het ijs, ongeveer een eetlepel per keer. Leg deze stukjes ijs in het bakblik in 1 laag. Druk met de achterkant van de lepel aan en strijk zo glad mogelijk.
  • Verdeel met een eetlepel wat van de gesmolten chocolade erover. Dit hoeft niet netjes: trek een wir war van dunne strepen.
  • Zet het bakblik in de vriezer zodat de chocolade kan drogen voor een minuut of 5.
  • Haal het bakblik weer uit de vriezer en herhaal de vorige 2 stappen, vul het blik met nog een laag ijs en verdeel er weer chocolade over.
  • Herhaal tot het ijs op is.
  • Zet het bakblik met ijs een uurtje in de vriezer zodat het goed hard kan worden.
  • Verdeel er met een zeefje wat cacao overheen.
  • Snij in plakken en serveer.

Notities

  • Gecondenseerde kokosmelk kun je in veel supermarkten kopen, waar het meestal op de afdeling met buitenlandse artikelen te vinden is. Ook is het te koop in de meeste toko’s.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star