Vegan Pastéis de Nata

De eerste keer dat ik mijn tanden zette in een Pastéis de Nata weet ik nog precies: twee jaar geleden bij een kraampje in de Markthal. Mijn vriend was het jaar ervoor in Portugal geweest, had ze daar voor het eerst gegeten en kocht er eentje voor me, zodat ik deze lekkernij ook kon proeven. Wat heerlijk! Ik heb ze echter alweer ruim een jaar niet gegeten, want deze taartjes worden gemaakt met ei, roomboter en melk. Maar ik heb gelukkig een heel eenvoudige vegan versie bedacht: die is zo simpel, je zult versteld staan! 

Pastéis de Nata

Deze pasteitjes worden ook Pastéis de Belém genoemd en is één van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Je kunt ze in Portugal op iedere straathoek kopen en ook hier worden ze steeds bekender.

Custardpoeder

Ik bekeek de ingrediënten van de tradionele Pastéis de Nata: melk, eieren, suiker, vanille, bloem. Ik weet nog dat de vulling naar vanille pudding smaakte. Aangezien custardpoeder fantastisch bleek te werken in mijn vegan tompoezen, probeerde ik of het toevallig ook zo goed uitpakte hierbij. En jawel hoor: superlekker! En zó makkelijk te maken. Eigenlijk heb je alleen maar bladerdeeg, custardpoeder, suiker, plantaardige melk en wat kaneel nodig. That’s it!

Ingredienten

  • 1 rol vers bladerdeeg *
  • 30 gram Dr. Oetker custardpoeder
  • 30 gram suiker
  • 500 ml. plantaardige melk naar keuze, ik gebruikte ongezoete sojamelk
  • kaneelpoeder

* dit is meestal vegan, check voor de zekerheid de verpakking. Ik nam een rol vers bladerdeeg uit de koeling van het huismerk van AH.

Benodigdheden

  • muffin bakblik
  • optioneel: crême brûléebrander, deze kocht ik voor nog geen 2 euro bij de Action

Bereidingswijze

  • Roer de suiker door het custardpoeder. Neem 3 eetlepels van de melk en roer dit door het custardpoeder-suikermengsel. Verwarm de resterende melk in een pan. Voeg het custardmengsel toe en roer door de hete melk. Breng het aan de kook. Laat het nog 3 minuten onder af en toe roeren zachtjes doorkoken. Laat de custard afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit. Rol het weer op aan de lange kant. Snij de rol doormidden. Snij beide stukken weer doormidden en vervolgens in 3 gelijke delen. Zo heb je 12 rolletjes die even groot zijn. Zet ze met de open kant neer en druk ze plat.
  • Vet het bakblik in met wat (kokos)olie. Leg in iedere holte een platgedrukt stuk bladerdeeg. Druk het met je vingers doe aan en kneed het deeg iets omhoog zodat er een bakje vormt en bestrooi met kaneel.
  • Vul de bakjes bladerdeeg met de custard.
  • Bak 25 – 30 minuten in de oven. Optioneel: strooi een klein beetje suiker over de pasteitjes en carameliseer met een crême brûléebrander.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Lynn

    Kun je het bladerdeeg ook vervangen door filodeeg? Hoeveel ‘porties’ maak je uit dit recept?

    17 april 2020 at 22:23
  • reageer