Vegan kokosbrood (slechts 3 ingrediënten!)

Kokosbrood, dat was lang geleden! Nou ja, een poosje terug kocht ik een pakje plantaardig kokosbrood bij de biosuper. Want vrijwel al het kokosbrood dat je in de gemiddelde supermarkt kunt kopen bevat gelatine en/of honing: niet vegan dus! Het plantaardige kokosbrood stelde me teleur, ik liet ‘m hier zien. Gewoon helemaal niet zoals in mijn herinnering, vroeger at ik het thuis regelmatig. Mierzoete plakjes op brood: hallo eind 80’s/begin 90’s flashback! Tijd om een eigen versie te maken. En die is heel goed gelukt en maar met 3 ingrediënten! 

Of nou ja eerlijk gezegd: ik kwam er per toeval achter. Eigenlijk was ik alvast voor Valentijnsdag bonbons aan het maken op basis van kokos. Die smaakten wel heel erg naar kokosbrood. Ik paste het iets aan, rolde het uit en verrek: dit is gewoon the real stuff! Geen gezond recept want het zit boordevol suiker. Maar ja, dat is gewoon kokosbrood ook! Zolang je dit niet elke dag eet kan het best. Geniet, maar met mate!

Ingrediënten voor ongeveer 8 plakjes
125 gram gecondenseerde kokosmelk (iets minder dan een half blikje) *
50 gram poedersuiker
150 gram geraspte kokos **
kleurstof indien je het een kleurtje wil geven. Dit kan met kleurstof uit de winkel of een beetje bietensap voor een rode kleur! ***

* dit kun je in de supermarkt kopen. Het staat meestal bij de buitenlandse artikelen en ziet er zo uit:

** ik koop geraspte kokos heel voordelig in de Aziatische supermarkt. Daar betaal je voor een zak met een inhoud van een kilo rond de vijf á zes euro.

*** let op dat wanneer je rode kleurstof koopt, je die met E-nummer 120 laat liggen. Dat is namelijk gemaakt van geplette luizen, het bloed daarvan geeft de mooie rode kleur. Vies he? Kies liever voor de kleurstof die je bijvoorbeeld bij Ekoplaza kunt kopen, het lijkt heel duur maar je hebt maar een beetje nodig per keer. Of gebruik dus bietensap voor een rode kleur!

Bereidingswijze

  • Meng de gecondenseerde kokosmelk met de geraspte kokos en de poedersuiker en voeg eventueel de kleurstof toe.
  • Meng eerst met een pollepel en dan met je handen tot je er een compacte bal van kunt maken. Wanneer je kleurstof gebruikt, is het een goed idee om (wegwerp) handschoenen aan te trekken om je handen tegen verkleuren te beschermen.
  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg de bal er op. Druk plat met je handen en leg er een tweede vel bakpapier op. Rol het kokosmengsel zo dun mogelijk uit.
  • Leg het vervolgens met het bakpapier aan beide kanten een kwartiertje in de vriezer om het iets steviger te maken.
  • Trek 1 vel bakpapier voorzichtig los en leg met de kant zonder bakpapier op een snijplank. Trek dan voorzichtig het andere vel bakpapier er af. Snij de plak dan in kleine plakjes kokosbrood. Bewaar in de koelkast.

Nog meer lekkere beleg ideetjes? Klik hier!

Chai coco almond latte

Chai coco almond latte

Ik ben dol op chai en probeer graag nieuwe manieren uit om het te maken. Mijn favoriet is toch wel de versie met de zakjes chai in een pannetje melk op het vuur. Bij Marks and Spencers (momenteel in Amsterdam en Den Haag) heb je veel voor weinig die ook ...
Chia bananenijs met blauwe bessen

Chia bananenijs met blauwe bessen

Supergezond ijs dat je maakt in nog geen tien minuten, zonder ijsmachine en ook nog eens zo lekker dat je je vingers er bij op eet? Jazeker! Je kunt het vervolgens zo gek maken als je zelf wil: toppen met muesli/cruesli, gedroogde kokos, vers fruit, gehakte nootjes of misschien zelfs ...
Witlofschuitjes met hummus

Witlofschuitjes met hummus

Supermakkelijk maar oh zo lekker en gezond: blaadjes witlof gevuld met hummus en getopt met kikkererwten ...
Vegan chocolade kokosijs

Vegan chocolade kokosijs

Dit ijs is verrukkelijk, je maakt het met maar 4 ingrediënten (geen banaan!) zonder ijsmachine én het is vegan. What's not to like? ...
Spelt chapati brood

Spelt chapati brood

Chapati is een Indiaas soort brood, dat veel gegeten wordt bij gerechten als curry. Het lijkt op naanbrood, maar het verschil is dat dit chapati brood veel dunner is omdat gist wordt weggelaten, waardoor het niet rijst. Deze chapati is heel makkelijk om te maken met maar 3 ingrediënten! Lekker bij deze ...
Aardbeien chia jam

Aardbeien chia jam

Deze gezonde en zeer smaakvolle jam maak je met maar 3 ingrediënten! Omdat chiazaadjes uitzetten in combinatie met vocht heb je geen geleermiddel nodig om deze jam te maken ...
Kokos fruit ijsjes

Kokos fruit ijsjes

Heerlijke frisse ijsjes op basis van kokoswater en vers fruit ...
Choco coco bonbons

Choco coco bonbons

Hmm, dit is echt lekker: met maar 3 ingrediënten maak je deze heerlijke chewy chocolade kokos bonbons ...
Plantaardige chocolade topping

Plantaardige chocolade topping

Hele lekkere ontdekking: meng 2-4 tablespoons/30 - 60 ml. gesmolten kokosolie met 2-4 teaspoons/5 - 10 gram cacaopoeder. Let op: de kokosolie mag niet heet zijn. Giet een beetje over een bolletje ijs, mengsel wordt hard en knapperig, zoals ze dat in America Magic Shell noemen. Heerlijk! Ook lekker met ...
Vegan mini meringues

Vegan mini meringues

Op basis van, echt waar: kikkererwtenvocht. Het water wat normaal door de gootsteen verdwijnt bij het afgieten van kikkererwten blijkt een basis voor vegan lekkers als schuimpjes, slagroom en meringues, dat verwacht je toch niet? Er is zelfs een naam voor het zetmeelrijke goedje: aquafaba. Op deze website kun je ...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Myrthe

    Hee
    Wat doe je met de poedersuiker? Of is dat zodat ze niet blijven plakken??

    17 januari 2018 at 16:18
    • Reply Suzanne

      Oops, die hoorde er dus wel bij in de bereidingswijze. Gelijk aangepast, dank je! 🙂

      17 januari 2018 at 16:26
  • Reply Ice Pandora

    Dit is wel héél gaaf en leuk recept idee 😀
    Mhmm kokosbrood, dat heb ik allang niet meer gegeten.
    Bedankt voor het delen!

    xx http://wwww.icepandora.com

    18 januari 2018 at 19:43
  • Reply eline

    Het biologische glutenvrije kokosbrood van de albert heijn is vegan

    23 januari 2018 at 09:59
  • Reply eline

    merk theunisse

    23 januari 2018 at 10:01
  • Reply Soetkin

    Hallo Suzanne,
    bedankt voor dit receptje! Ik gebruikte het een eerste keer als basis voor een plantaardig Olaf-figuurtje om de verjaardagstaart van mijn dochtertje mee te decoreren. Het mengsel valt wel wat brokkelig uit, ook voor op de boterham breekt het heel gemakkelijk, vind ik. Maar verder toppie alternatief 🙂

    16 maart 2019 at 20:16
    • Reply Soetkin

      Hallo Suzanne. Ik wou nog mijn verdere kokosbrood-ervaring met je delen. Ik gebruik er eigenlijk een “gewoon” blik kokosmelk voor (uit de Belgische Wereldwinkel). Elke keer als ik kook met kokosmelk, schep ik er 125g van het bovenste vaste gedeelte uit om er kokosbrood van te maken. Tegenwoordig probeer ik bij mijn ontbijt geen suiker meer te eten, dus experimenteerde ik met een variant: de poedersuiker heb ik vervangen door 1 eetlepel arrowroot (volgens mij lukt het ook met maizena). Voor de smaak voeg ik nog een heel klein beetje stevia toe, maar het kan eigenlijk ook zonder. Het resultaat is een stevige koek die niet zoet maar wel puur naar kokos smaakt. Ontbijt gered ;-).

      16 april 2020 at 21:33
  • Reply Remco

    Ik heb vorige week een kokosbrood gemaakt was prima en lekker. Hoe lang is dat houdbaar? (in/uit koeling) Ik maak dan meteen van 450gr kokos.

    19 augustus 2020 at 18:04
    • Reply Suzanne

      Hoe lang het precies houdbaar is durf ik niet te zeggen, ik heb alleen deze hoeveelheid gemaakt en binnen enkele dagen opgemaakt.

      20 augustus 2020 at 10:40

    reageer