Vegan Food Swaps #2: hartige sauzen

Hierbij het tweede deel van deze nieuwe serie: Vegan Food Swaps! Als veganist hoef je anno 2021 niks meer te missen. Voor zo’n beetje alles is een goede vervanger. In deze serie laat ik je ze zien met in dit tweede deel een aantal alternatieven voor hartige sauzen, die minstens zo lekker zijn als de non-vegan versie.

Hela salad & sandwich dressing

Met deze vegan dressing kun je een sandwich of salade meer smaak geven. Ik eet deze zelf vooral graag op een broodje met vegan kaas en gegrilde groenten. Zalig! Deze dressing is verkrijgbaar in de meeste supermarkten voor ongeveer € 1,85.

Mayonaise

Dit is er één die altijd veel reacties op roept: zoveel mensen, zoveel smaken. De één is overtuigd team Remia Mayolijn, de ander vindt de vegan mayonaise van Jean Bâton de lekkerste. Zo zie je maar dat smaken verschillen. Ik laat je in dit artikel mijn 3 favorieten zien, maar er zijn er meer verkrijgbaar en je kunt natuurlijk zelf vegan mayonaise maken! Kijk voor een overzicht en recept in dit artikel. Het verschil tussen gewone en vegan mayonaise is trouwens dat er voor de gewone mayonaise eigeel wordt gebruikt.

Remia Mayolijn

Deze vind ik vooral fijn om te verwerken in recepten zoals zelfgemaakte knoflook- en remouladesaus. Deze mayonaise is heel lekker vol en romig. Ook is het een voordelige mayonaise: een pot met inhoud van 500 ml. kost gemiddeld € 1,35 en is ook verkrijgbaar in een knijptube voor gemiddeld € 1,49. Overigens, laat je niet afschrikken door het ingrediënt melkzuur. Dit is in tegenstelling wat de naam doet vermoeden wel veganistisch. Melkzuur wordt gebruikt als conserveringsmiddel in voedingsmiddelen en heeft niets met melk te maken. Het is van plantaardige afkomst!

Jean Bâton

Deze mayonaise is iets zuurder dan neigt meer naar mayonaise zoals je die veel in België tegenkomt. De samenstelling van deze mayonaise is een tijd geleden aangepast. Ik vond ‘m daardoor niet lekker en vreemd van structuur. Vond jij dat ook, geef ‘m dan zeker nog een kans want de mayonaise is nu vele malen lekkerder en steviger en beter van structuur! Deze mayonaise is glutenvrij en kost per pot met inhoud van 235 gram € 1,84. Pluspunt: na gebruik goed schoonmaken en je hebt een fijne voorraadpot!

Van Wijngaarden Zaanse veganaise

Een vegan versie van Zaanse mayonaise in tube! Ik vind ‘m erg lekker. En eerlijk? Ik proef dus echt geen verschil met de Zaanse mayonaise met ei. Heerlijk! Een tube kost € 0,99 en is verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn.

Pindasaus

In de meeste kant en klare pindasaus uit de supermarkt zit in veel gevallen melk of melkproducten zoals weipoeder. Een pindasaus die vegan is is onder andere die van Remia. Deze is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, een grote pot met 540 gram voor € 1,99, 325 gram voor € 1,59 en een kleinere met 150 gram voor € 0,99. Ook is er een hot variant die ook veganistisch is. Daar zit 325 gram in en kost € 1,59. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Knoflooksaus

Wat mij betreft gaat er niets boven zelfgemaakte knoflooksaus. Het is zo eenvoudig, ik maak het door Remia Mayolijn te mengen met fijngehakte knoflook, peterselie, peper, zout en een scheutje water om te verdunnen. That’s it! Heb je daar geen tijd voor of zin in, dan zijn dit wat mij betreft prima kant en klare aanraders:

Mister Kitchen’s garlic sauce

Net nieuw en verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 1,99 voor een fles met 250 ml. van het merk Mister Kitchen’s. Ik vind deze saus erg lekker, het heeft geen heel sterke knoflooksmaak maar dat is in sommige gevallen en gerechten juist prettig. Aanrader!

AH en Jumbo knoflooksaus

Deze kuipjes knoflooksaus vind je bij zowel AH als Jumbo op de afdeling met tapas, in de buurt bij de vleeswaren en kaas. Bij Jumbo betaal je € 1,00 en bij AH € 1,50 en de sauzen zijn vrijwel hetzelfde. Lekker bij een barbecue met stokbrood.

Duyvis dipsauzen

LET OP: de Festival dipsaus bevat aroma waar melk in zit! Hier kwam ik na het plaatsen achter.

Dit is een trip down memory lane voor mij. Ik heb in mijn jeugd heel wat zakjes hiervan omgetoverd tot dipsaus voor bij chippies! Het enige dat je hoeft te doen is de inhoud van het zakje te mengen met 2 1/2 lepel mayonaise, vegan uiteraard en een eetlepel water. De varianten Carnaval en Festival smaken nog exact zoals ik me herinner. Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten voor € 0,39.

Dit artikel is een deel uit de serie Vegan Food Swaps. Bekijk hieronder de andere delen!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply MF

  Tweede poging om een reactie te plaatsen. Hoi Suzanne! Geweldige site heb je! Even een paar vragen; De Duyvis Festival dipsaus bevat natriumguanylaat. Weet jij of dat van gist of sardientjes is? En toen wij het op de Duyvis site wilden checken stond er bij de ingrediënten van deze dip dat er melk in het aroma zit. Dus volgens die info is het helaas toch niet vegan, maar achter op het zakje staat melk niet vermeld. Erg verwarrend dus.
  De Hela mosterd dille is hier thuis ook een favoriet. Alleen volgens de Hela site zou dit niet vegan zijn. Aangezien het bij en op andere Hela producten wel vermeld staat. Wat zou de reden kunnen zijn? Het bevat namelijk ook geen sporen van. Hopelijk weet jij meer 🙂

  27 februari 2021 at 16:23
  • Reply Suzanne

   Hi, omdat ik je vragen eerst wilde checken duurde het even voor ik gelegenheid had. De dipsaus Festival bevat inderdaad aroma met melk wat weer niet vermeld staat op de website van Albert Heijn waar ik de ingrediënten checkte. Helaas. En de Hela is naar mijn weten vegan, staat ook zo aangegeven op de website van Albert Heijn en als ik de ingrediënten bekijk zie ik niets dierlijks zijn. Bij twijfel beste de fabrikant direct contacten, ik heb er niet altijd direct gelegenheid voor dus kan even duren.

   27 februari 2021 at 18:10
   • Reply MF

    Hoi Suzanne, Bedankt voor je reactie. We dachten dat er eerder deze week iets verkeerd was gegaan met de plaatsing van onze reactie, omdat we die hier niet terugvonden. We bedoelden het goed. We zouden het zelf namelijk graag weten als we per ongeluk toch iets niet vegan zouden eten. Succes verder met je site 🙂

    27 februari 2021 at 23:13

  reageer