Vegan Fast Food Friday #6: frikandel speciaal

Jaren geleden maakte ik voor het eerst mijn eigen vegan frikandellen. Voor deze Vegan Fast Friday heb ik het recept iets aangepast en ik vind ze nu nog lekkerder. In combinatie met de klassieke (vegan!) mayonaise, curry en uitjes is dit wat mij betreft een prima alternatief voor frikandellen die gemaakt zijn met dierlijke ingrediënten!

Airfryer

Steeds vaker krijg ik bij recepten de vraag of het ook bereid kan worden in de airfryer. Ik heb het daarom deze keer getest en het antwoord is ja, maar het wordt er wel droog van. Het beste resultaat krijg je door het te frituren.

Maar ik heb geen frituurpan!

Ook een opmerking die ik veel lees. Ik heb zelf ook geen frituurpan in huis maar frituur toch regelmatig. Ik gebruik hiervoor een stevige braadpan zoals mijn Creuset pan en een laag olie er in. Test na het verwarmen van de olie of de olie heet genoeg is door er er een heel klein stukje brood in te toen. Wanneer het stukje brood meteen begint te bakken en boven komt drijven is de temperatuur goed.

Afdrukken

Vegan Fast Food Friday #6: frikandel speciaal

De linzen hebben een nachtje nodig om te weken, dus hou hier rekening mee.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 12 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • 250 gram blonde linzen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode jalapeñopeper
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1 klein blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram paneermeel
  • olie, om te frituren

Voor het broodje

  • hotdogbroodjes (van AH huismerk is veganistisch)
  • vegan mayonaise zoals Remia Mayolijn
  • curry
  • gesnipperde ui

Bereidingswijze

  • Was de linzen in een vergiet en laat ze een nacht in water weken.
  • Spoel de linzen af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Doe ze samen met alle ingrediënten behalve de bloem, paneermeel en olie in een keukenmachine en meng. Het hoeft niet helemaal fijn gehakt te worden, er mogen best nog wat hele linzen in zitten.
  • Schep het mengsel uit de keukenmachine over in een kom en meng de bloem en paneermeel er door. Het is de bedoeling dat je er balletjes van kunt draaien, voeg eventueel nog een beetje bloem toe tot dit kan.
  • Draai een balletje van 50 gram, knijp het goed samen zodat het zo compact mogelijk wordt en vorm hier vervolgens een frikandel van. Laat deze vervolgens voorzichtig in de frituurolie glijden. Het is geen stevig mengsel, maar door de olie schroeit het dicht en wordt dat het pas tijdens het bakken wel.
  • Frituur enkele minuten tot de buitenkant goudbruin begint te worden.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snij een frikandel over de lengte open maar niet doormidden en garneer met vegan mayonaise, curry en uitjes en leg de frikandel speciaal op een opengesneden hotdogbroodje.

Bekijk hieronder alle delen van de serie Vegan Fast Food Friday.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Carla

    Kan je deze frikandellen ook in vriezen? Want ik ben de enige die vegetarisch eet thuis 😉

    29 december 2019 at 18:17
    • Reply Suzanne

      Ja hoor, dat zou moeten lukken!

      19 januari 2020 at 15:23
  • Reply myrthe

    moet je de linzen eerst koken voordat je ze in de keukenmachine stopt, of heb je linzen uit blik gebruikt?

    16 mei 2020 at 14:07
    • Reply Suzanne

      Het zijn gedroogde linzen die eerst een nacht geweekt moeten worden zoals omschreven. Niet uit blik.

      16 mei 2020 at 14:43

    reageer