Afdrukken

Vegan Fast Food Friday #20: goulash kroketten

Ingrediënten

Scale
  • olie, om te bakken
  • 150 gram oesterzwammen of een schaaltje vegan kipstukjes
  • 40 gram plantaardige margarine
  • 40 gram bloem
  • 400 ml. groentebouillon
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels agar agar, zie notities
  • 50 ml. koud water
  • 25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
  • paneermeel
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Snij de oesterzwammen of vegan kipstukjes in heel dunne reepjes.
  • Bak ze kort in wat olie in een koekenpan tot ze kleuren en hou apart.
  • Smelt de margarine in een pan.
  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan de gesmolten margarine in  de pan en roer continu goed door met een garde zodat er zo min mogelijk klontjes ontstaan.
  • Voeg de groentebouillon toe en roer alles goed door.
  • Voeg de reepjes oesterzwammen of vegan kipstukjes, paprikapoeder, blokjes paprika, tomatenpuree en peterselie toe en laat een minuutje of 2 zachtjes pruttelen.
  • Los de agar agar op in het koude water en voeg het mengsel toe aan de ragout.
  • Laat 2 minuten op laag vuur zachtjes meekoken.
  • Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast.
  • Draai kroketten van de opgesteven ragout. Je haalt ongeveer 8 stuks uit deze hoeveelheid. Mocht het mengsel te slap zijn, zet het dan een kwartiertje in de vriezer.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
  • Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
  • Rol de kroketten één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
  • Frituur de kroketten tot ze beginnen te kleuren.
  • Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Je kunt de kroketten ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.
  • Lekker op een boterham! Het brood op de foto is het Liefde & Passie San Francisco ongesneden brood van AH.

Notities

  • Agar agar is een plantaardige versie van gelatine. Je kunt het kopen in de supermarkt en bij bijvoorbeeld Ekoplaza en Holland & Barrett. Klik hier om er meer over te lezen.