Je kunt kiezen om als vervanger voor het rundvlees de oesterzwammen of vegan kipstukjes te gebruiken.
Auteur:Suzanne
Genoeg voor:8 stuks 1x
Ingrediënten
Scale
olie, om te bakken
150 gram oesterzwammen of een schaaltje vegan kipstukjes
40 gram plantaardige margarine
40 gram bloem
400 ml. groentebouillon
1 eetlepel paprikapoeder
1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
1 blikje tomatenpuree van 70 gram
1 eetlepel peterselie
2 theelepels agar agar, zie notities
50 ml. koud water
25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
paneermeel
olie, om te frituren
Bereidingswijze
Snij de oesterzwammen of vegan kipstukjes in heel dunne reepjes.
Bak ze kort in wat olie in een koekenpan tot ze kleuren en hou apart.
Smelt de margarine in een pan.
Zeef de bloem boven een kom.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan de gesmolten margarine in de pan en roer continu goed door met een garde zodat er zo min mogelijk klontjes ontstaan.
Voeg de groentebouillon toe en roer alles goed door.
Voeg de reepjes oesterzwammen of vegan kipstukjes, paprikapoeder, blokjes paprika, tomatenpuree en peterselie toe en laat een minuutje of 2 zachtjes pruttelen.
Los de agar agar op in het koude water en voeg het mengsel toe aan de ragout.
Laat 2 minuten op laag vuur zachtjes meekoken.
Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast.
Draai kroketten van de opgesteven ragout. Je haalt ongeveer 8 stuks uit deze hoeveelheid. Mocht het mengsel te slap zijn, zet het dan een kwartiertje in de vriezer.
Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
Rol de kroketten één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
Frituur de kroketten tot ze beginnen te kleuren.
Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Je kunt de kroketten ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.
Agar agar is een plantaardige versie van gelatine. Je kunt het kopen in de supermarkt en bij bijvoorbeeld Ekoplaza en Holland & Barrett. Klik hier om er meer over te lezen.