Vegan Fast Food Friday #20: goulash kroketten

Deze keer maakte ik voor deze serie vegan fast food Friday plantaardige goulash kroketten! Het is even wat werk en je maakt ze het beste de dag voor je ze wil eten, want de vulling heeft de tijd nodig om op te stijven in de koelkast. Maar zal het waard zijn. Deze zijn heel erg lekker!

Afdrukken

Vegan Fast Food Friday #20: goulash kroketten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Je kunt kiezen om als vervanger voor het rundvlees de oesterzwammen of vegan kipstukjes te gebruiken.
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 8 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • olie, om te bakken
  • 150 gram oesterzwammen of een schaaltje vegan kipstukjes
  • 40 gram plantaardige margarine
  • 40 gram bloem
  • 400 ml. groentebouillon
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels agar agar, zie notities
  • 50 ml. koud water
  • 25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
  • paneermeel
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Snij de oesterzwammen of vegan kipstukjes in heel dunne reepjes.
  • Bak ze kort in wat olie in een koekenpan tot ze kleuren en hou apart.
  • Smelt de margarine in een pan.
  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe aan de gesmolten margarine in  de pan en roer continu goed door met een garde zodat er zo min mogelijk klontjes ontstaan.
  • Voeg de groentebouillon toe en roer alles goed door.
  • Voeg de reepjes oesterzwammen of vegan kipstukjes, paprikapoeder, blokjes paprika, tomatenpuree en peterselie toe en laat een minuutje of 2 zachtjes pruttelen.
  • Los de agar agar op in het koude water en voeg het mengsel toe aan de ragout.
  • Laat 2 minuten op laag vuur zachtjes meekoken.
  • Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast.
  • Draai kroketten van de opgesteven ragout. Je haalt ongeveer 8 stuks uit deze hoeveelheid. Mocht het mengsel te slap zijn, zet het dan een kwartiertje in de vriezer.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
  • Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
  • Rol de kroketten één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
  • Frituur de kroketten tot ze beginnen te kleuren.
  • Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Je kunt de kroketten ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.
  • Lekker op een boterham! Het brood op de foto is het Liefde & Passie San Francisco ongesneden brood van AH.

Notities

  • Agar agar is een plantaardige versie van gelatine. Je kunt het kopen in de supermarkt en bij bijvoorbeeld Ekoplaza en Holland & Barrett. Klik hier om er meer over te lezen.

Bekijk hieronder alle delen van de serie Vegan Fast Food Friday.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Greet

    Leuk recept, ga ik zeker een keer maken.
    Ik gebruik meestal aardappelzetmeel waar agar genoemd wordt, of maizena. Beiden bindmiddelen, en vegan, en stukken goedkoper.

    15 mei 2020 at 16:31
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star