Vegan donuts

Ik was al een tijdje op zoek naar een betaalbaar donut bakblik. Daar liep ik vorige week tegenaan bij de Wibra voor maar een euro of drie! Ik ging op zoek naar een vegan recept en kwam uit bij deze. Ze zijn heel goed gelukt. Zacht, zoet en lekker.

Ingrediënten
1 cup/115 gram (spelt)bloem
1 tbsp/10 gram gebroken lijnzaad
1 tsp/6 gram baking powder
1/2 tsp/5 gram baking soda
1/4 tsp/1 gram zout
1/4 tsp/1/2 gram nootmuskaat
1/4 tsp/1/2 gram kaneel
1/4/60 gram (riet)suiker
1/4 cup/70 gram appelmoes
1/2 cup/120 ml. plantaardige melk
1/2 tsp/2,5 ml. vanille extract
(kokos)olie om in te vetten
poedersuiker
water
kleurstof, optioneel
discodip* (zie notities hieronder)

Notities*
Op de foto’s zie je dat ik discodip heb gebruikt als topping. Achteraf gezien een foutje: ik had de ingrediëntenlijst niet bekeken hiervan, dit is geen vegan product. Er zit bijenwas in (daar heb ik persoonlijk geen problemen mee) en (daar dan weer wel mee) de kleurstof E120. Het is een afweging of je die wel of niet uit je dieet laat. Ik wilde het er toch bij vermelden: laat de discodip achterwege of vervang door kleine snoepjes of suikerwerk dat wel vegan is. Mocht je een discodip kennen die wel vegan is, laat het dan alsjeblieft achter in de reacties!

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het donut bakblik in met wat (kokos)olie en zet apart.

Meng de bloem, gebroken lijnzaad, baking powder, baking soda, zout, nootmuskaat en kaneel in een grote kom.

Meng de suiker, appelmoes, melk en vanille extract in een andere kom. Voeg toe aan het meelmengsel en roer goed door.

Giet het beslag in het ingevette donutbakblik. Bak voor 15-20 minuten. Wanneer je een satéprikker in de donuts steekt en deze komt er schoon uit, zijn ze gaar. Laat ze goed afkoelen.

Meng poedersuiker met water, eventueel met wat kleurstof tot het glazuur is geworden. Doop de donuts met de bovenkant in het glazuur en leg ze op een rooster. Bestrooi eventueel met discodip (niet vegan!) of ander suikerwerk.

Vegan donuts

Vegan donuts

Vegan donuts

Vegan donuts

Vegan donuts

Vegan donuts

Op basis van dit recept.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Wietske

    Wat een leuk recept en tevens fijn koopje bij de Wibra, daar ga ik naar op zoek! Dankjewel hoor!

    22 mei 2015 at 22:18
  • Reply Ramona

    Leuk donuts. Ik ben veganist nu al jaren, en de enige donuts die ik ook gegeten hebben waren die geglazuurde van de AH en die vond ik heel lekker. Kijken of dit erop lijkt!

    Ik dacht, als versiering kun je ook van die hele goedkope duo hagelslag (wit en puur, is totaal vegan, bv van AH Basic) en/of gedroogde kokos?

    18 maart 2016 at 16:16
  • reageer