Vegan coquilles op 2 manieren

Onlangs heb ik een bijzondere paddenstoel ontdekt waarmee je allerlei kanten op kunt in de vegan keuken. Het leent zich qua vorm en structuur enorm voor het nabootsen van allerlei soorten vlees en vis. Als eerste maakte ik er coquilles mee!

Dit artikel is geupdated omdat deze koningsoesterzwam nu ook verkrijgbaar is bij Albert Heijn!

Koningsoesterzwam

Deze paddenstoel heeft ook diverse andere namen waaronder:

  • Kruisdisteloesterzwam
  • Duinvoetje
  • Eryngii

Ze zijn voornamelijk verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten en zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast. En sinds kort zijn ze ook verkrijgbaar bij Albert Heijn! Ze hebben een lengte van ongeveer 10 tot 15 cm. Op YouTube kwam ik tot de ontdekking dat je er plantaardige coquilles mee kunt maken: dat wilde ik proberen! Ik maakte er twee soorten mee, 1 basis recept met alleen peper en zout en 1 waarbij de coquilles eerst gemarineerd worden in een miso marinade.

Ik at de coquilles met peper en zout bij een eenvoudige pasta die bestaat uit spaghetti met vegan pesto, geroosterde groene asperges en zongedroogde tomaat.

Afdrukken

Vegan coquilles basisrecept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 4 koningsoesterzwammen
  • olie, om te bakken
  • zwarte peper
  • zeezout

Bereidingswijze

  • Veeg de koningsoesterzwammen schoon en verwijder de hoedjes. Deze kun je in een ander gerecht gebruiken zoals in een soep of wok gerecht.
  • Snij de stelen in dikke plakken.
  • Week de plakken in een bakje warm water voor ongeveer 10 minuten.
  • Haal de plakken uit het water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de ‘coquilles’ aan beide kanten in enkele minuten goudbruin.
  • Breng op smaak met zwarte peper en zeezout.
  • Lekker op aardappel- of bloemkoolpuree en bij pasta.

Vegan coquilles met miso marinade, bloemkoolpuree en waterkers salade

De in miso gemarineerde coquilles at ik met een salade van waterkers, geroosterd groene asperges en radijs met een dressing van olijfolie, azijn en peper en zout en daarbij bloemkoolpuree. Die maak je heel eenvoudig door een kleine bloemkool (van ongeveer 525 gram) in roosjes gesneden met een halve groentebouillon tablet 20 minuten te koken. Giet de bloemkool af, stamp tot puree en breng op smaak met peper en zout.

Afdrukken

Vegan coquilles met miso marinade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 4 koningsoesterzwammen
  • olie, om in te bakken

marinade

  • 150 gram miso
  • 60 ml. rijstazijn
  • 2 theelepels geraspte gember
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 60 ml. olie
  • 4 eetlepels water

Bereidingswijze

  • Veeg de koningsoesterzwammen schoon en verwijder de hoedjes. Deze kun je in een ander gerecht gebruiken zoals in een soep of wok gerecht.
  • Snij de stelen in dikke plakken.
  • Snij ze kruislings in aan één kant. Zo wordt de marinade beter opgenomen.
  • Meng de ingrediënten voor de marinade.
  • Leg de plakken in de marinade en laat 10 minuten marineren.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de gemarineerde plakken aan beide kanten op hoog vuur.

Recepten met 4 of minder ingrediënten

Dit artikel is in samenwerking met Alpro tot stand gekomen.

Nog meer vegan feestelijke recepten? Neem dan een kijkje hieronder!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Kati

    Mijn hart slaat over. Suzanne, ik ben alweer zo blij met je website! Deze post is een mooi voorbeeld van je verrassende recepten. Ik kan niet wachten om dit te maken. Waar blijft je kookboek? 🙂

    29 november 2019 at 14:15
  • reageer