Vegan boterkoek – 2 versies

Al een poosje was ik van plan om een vegan versie van boterkoek te maken. En afgelopen week kwam het er eindelijk van. Na een aantal mislukte pogingen kwam er een versie uit de oven waar ik heel tevreden over was. Ik besloot spontaan nog een andere versie te maken met perzik en ook die is heel goed gelukt!

Met amandelen

De boterkoek heb ik ook gebakken zonder amandelschaafsel en dan is ‘ie lekker, maar ik vond wel dat het iets mist. De amandel geeft een lekkere crunch en smaak er aan en zou ik echt aanbevelen.

Perzik

En de versie met de laag perzikjam kun je naar smaak aanpassen door een jam te gebruiken naar wens. Wat dacht je van frambozen of aardbeien?

Egg wash van maple syrup

De boterkoek krijgt een mooie goudbruine kleur dankzij de egg wash van maple syrup en plantaardige melk. Dit is een heel goede vervanger voor ei die normaal wordt gebruikt in baksels. Je kunt ook alleen plantaardige melk gebruiken, maar voor een extra diepe kleur en smaak koos ik voor de maple syrup erbij. Dit trucje kwam ik tegen op Pinterest en is geniaal!

Ik heb de boterkoek laten proeven aan Fabien en een aantal familieleden. Iedereen vond het heel erg lekker met de perzik variant als absolute favoriet!

Afdrukken

Vegan boterkoek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 200 gram plantaardige boter op kamertemperatuur, zie notities
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker van 8 gram, optioneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 1/4 cup / 60 gram appelmoes
  • snufje zout
  • 250 gram bloem
  • handje amandelschaafsel, optioneel
  • 2 tablespoons plantaardige melk
  • 1 tablespoons maple syrup

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de boter in kleine blokjes.
  • Meng de boter met suiker en (wanneer je die gebruikt) vanillesuiker in een mixer met deeghaken tot een luchtig mengsel.
  • Voeg het citroensap, citroenrasp, appelmoes en zout toe en meng.
  • Voeg beetje bij beetje het bloem toe.
  • Vet een boterkoekvorm of springvorm met een doorsnede van ongeveer 24 cm. in en bekleed met bakpapier.
  • Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Meng de plantaardige melk met de maple syrup en bestrijk dit met een bakkwastje over het deeg.
  • Maak een patroon in het deeg met een vork door strepen te trekken.
  • Verdeel het amandelschaafsel erover (als je die gebruikt) en bak ongeveer 30 – 35 minuten in de oven tot de boterkoek een goudbruine kleur krijgt.
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen en snij in stukken.

Notities

  • Voorbeelden van plantaardige boter zijn Wajang (verkrijgbaar bij Jumbo) of de plantenmargarine van Albert Heijn.

Afdrukken

Vegan boterkoek met perzik

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 200 gram plantaardige boter op kamertemperatuur, zie notities
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker van 8 gram, optioneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 1/4 cup / 60 gram appelmoes
  • snufje zout
  • 250 gram bloem
  • 75 gram perzikjam (of jam naar keuze)
  • handje amandelschaafsel
  • 2 tablespoons plantaardige melk
  • 1 tablespoons maple syrup

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de boter in kleine blokjes.
  • Meng de boter met suiker en (wanneer je die gebruikt) vanillesuiker in een mixer met deeghaken tot een luchtig mengsel.
  • Voeg het citroensap, citroenrasp, appelmoes en zout toe en meng.
  • Voeg beetje bij beetje het bloem toe.
  • Vet een springvorm met een doorsnede van ongeveer 24 cm. in en bekleed met bakpapier.
  • Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de vorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Verdeel de perzikjam (of jam naar keuze) over het deeg.
  • Verdeel de rest van het deeg over de jam.
  • Meng de plantaardige melk met de maple syrup en bestrijk dit met een bakkwastje over het deeg.
  • Maak een patroon in het deeg met een vork door strepen te trekken.
  • Verdeel het amandelschaafsel erover en bak ongeveer 30 – 35 minuten in de oven tot de boterkoek een goudbruine kleur krijgt.
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen en snij in stukken.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

11 reacties

  • Reply Carla

    Hoi Suzanne,kan ik bvb ook sojaboter hiervoor gebruiken?

    17 juni 2019 at 11:35
    • Reply Suzanne

      Hi Carla, dat zal vast goed lukken!

      17 juni 2019 at 14:00
      • Reply Carla

        Dank je wel voor de snelle reactie.Ik ga hem dit weekend voor mijn verjaardag maken!

        17 juni 2019 at 18:20
        • Reply Mette

          Klinkt goed!! Maar zou je de appelmoes in dit recept kunnen vervangen met iets anders?

          18 juni 2019 at 21:08
      • Reply Debbie

        He Suzanne.

        Staat nu in de oven, vaderdag cadeau haha! Pap is er gek op. Ik vond de boter wel erg lastig uitsmeren op de ingevette bodem en op de jam, maar het is gelukt! Ben benieuwd.

        Groetjes Debbie

        21 juni 2020 at 11:25
    • Reply Judith

      Ik heb hem een paar dagen geleden geprobeerd! Zonder perzik. Hij is lekker, maar ik vind de citroen iets te overheersend, daar ga ik volgende keer wat minder van doen, 1 eetlepel is toch best veel…
      Verder ipv amandelen gehakte pecannoten bovenop gedaan, dat gaat wel goed samen!

      10 november 2020 at 21:13
  • Reply Tessa

    waarom eigenlijk boter op kamertemperatuur? Dat snijdt zo lastig in blokjes?

    23 juni 2019 at 11:54
  • Reply Yvonne

    Zou je dit recept ook zonder mixer kunnen maken? Dus met de hand opkloppen?

    1 augustus 2019 at 08:25
    • Reply Suzanne

      Dat zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen.

      6 augustus 2019 at 16:16
  • Reply Lotte

    HI Suzanne!

    Ik heb hem net gemaakt met frambozen Jam en Haver+ Amandelmeel.
    Iets te snel uit de vorm gehaald, dus beetje uit elkaar gevallen maar nog steeds super lekker!

    Ik vroeg me af of je weet of ik hem kan invriezen en zo niet, hoelang is hij dan houdbaar in de koelkast?

    Groetjes
    Lotte

    30 juni 2020 at 14:59
    • Reply Suzanne

      Hi Lotte, fijn dat ‘ie goed smaakt! Ik heb ‘m zelf niet ingevroren dus dat kan ik je niet zeggen. Ik heb het in een bewaardoos bewaard bij kamertemperatuur, ik schat dat het een dag of 5 goed blijft in de koelkast.

      1 juli 2020 at 10:58

    reageer