30 gram plantaardige boter, bijvoorbeeld AH plantenmargarine
30 gram bloem, gezeefd
200 ml. groentebouillon
1 eetlepel peterselie
25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
paneermeel
olie, om te frituren
Bereidingswijze
Spoel de jackfruit af en laat uitlekken. Trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken in kleine sliertjes en stukjes. Bestrooi met een snuf peper en zout.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de jackfruit enkele minuten. Haal het van het vuur zodra het begint te kleuren. Zet apart.
Smelt de boter/margarine in een steelpan.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer met een garde tot een gladde roux.
Voeg de groentebouillon en peterselie toe en roer door tot er geen klontjes meer zijn.
Roer de jackfruit er door.
Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast.
Draai gelijke balletjes van de opgesteven ragout. Je haalt ongeveer 14 balletjes van 20 gram per stuk uit deze hoeveelheid.
Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
Rol de balletjes één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
Frituur de balletjes tot ze beginnen te kleuren. Dit duur ongeveer een halve minuut.
Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Je kunt de balletjes ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.