Vegan bitterballen
- Auteur: Suzanne
- Genoeg voor: 14 stuks 1x
- 125 gram jackfruit
- peper
- zout
- olie, om te bakken
- 30 gram plantaardige boter, bijvoorbeeld AH plantenmargarine
- 30 gram bloem, gezeefd
- 200 ml. groentebouillon
- 1 eetlepel peterselie
- 25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
- 12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
- paneermeel
- olie, om te frituren
- Spoel de jackfruit af en laat uitlekken. Trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken in kleine sliertjes en stukjes. Bestrooi met een snuf peper en zout.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak de jackfruit enkele minuten. Haal het van het vuur zodra het begint te kleuren. Zet apart.
- Smelt de boter/margarine in een steelpan.
- Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer met een garde tot een gladde roux.
- Voeg de groentebouillon en peterselie toe en roer door tot er geen klontjes meer zijn.
- Roer de jackfruit er door.
- Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast.
- Draai gelijke balletjes van de opgesteven ragout. Je haalt ongeveer 14 balletjes van 20 gram per stuk uit deze hoeveelheid.
- Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
- Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
- Rol de balletjes één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
- Frituur de balletjes tot ze beginnen te kleuren. Dit duur ongeveer een halve minuut.
- Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Je kunt de balletjes ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.