Afdrukken

Vegan bitterballen

Ingrediënten

Scale
  • 125 gram jackfruit
  • peper
  • zout
  • olie, om te bakken
  • 30 gram plantaardige boter, bijvoorbeeld AH plantenmargarine
  • 30 gram bloem, gezeefd
  • 200 ml. groentebouillon
  • 1 eetlepel peterselie
  • 25 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 12 eetlepels plantaardige melk, zoals ongezoete sojamelk
  • paneermeel
  • olie, om te frituren

Bereidingswijze

  • Spoel de jackfruit af en laat uitlekken. Trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken in kleine sliertjes en stukjes. Bestrooi met een snuf peper en zout.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de jackfruit enkele minuten. Haal het van het vuur zodra het begint te kleuren. Zet apart.
  • Smelt de boter/margarine in een steelpan.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer met een garde tot een gladde roux.
  • Voeg de groentebouillon en peterselie toe en roer door tot er geen klontjes meer zijn.
  • Roer de jackfruit er door.
  • Stort de ragout over een metalen bakplaat of dienblad, dek af met plastic huishoudfolie en zet minimaal een paar uur of liever nog een nacht in de koelkast.
  • Draai gelijke balletjes van de opgesteven ragout. Je haalt ongeveer 14 balletjes van 20 gram per stuk uit deze hoeveelheid.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes. Giet het mengsel in een diep bord.
  • Bestrooi in het andere diepe bord een laag paneermeel.
  • Rol de balletjes één voor één door het natte mengsel en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit 1 keer.
  • Frituur de balletjes tot ze beginnen te kleuren. Dit duur ongeveer een halve minuut.
  • Ik heb zelf geen frituurpan maar gebruik mijn Le Creuset pan met daarin een laag olie.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Je kunt de balletjes ook prima invriezen. Dan duurt het frituren iets langer.