Krokante geplette gemarineerde aardappelen – TikTok ontdekkingen #13

Steeds zag ik ze voorbij komen op TikTok: crispy smashed potatoes. Kort gezegd: gekookte aardappeltjes in schil, die vervolgens gemarineerd worden en dan op een bakplaat fijngeplet met bijvoorbeeld de onderkant van een glas. En dan een uurtje in de oven tot ze krokant zijn. Zalig. Ik maakte ze in twee smaken.

Smaakt naar speklapjes

Wat een leuke bijkomstigheid: Fabien merkte op dat de rode versie, met onder andere chili en gerookte paprikapoeder net speklapjes zijn. En toen proefde ik het ook: inderdaad! Zowel de structuur als de smaak heeft er veel van weg. Dat ga ik nog eens proberen met een stamppotje.

Lekker bordje

Ik at ze samen met geroosterde bloemkool uit de oven, groene aspergetips met tahin en een slabink, kijk hier voor het recept daarvoor!

Afdrukken

TikTok ontdekkingen #13: krokante geplette gemarineerde aardappelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 zak krieltjes in schil 500 gram zoals deze
  • flinke scheut olijfolie met smaakmakers naar smaak zoals: 1 theelepel gerookte paprikapoeder, 1 theelepel gemalen komijn, snuf chilipoeder, zwarte peper en zout en 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • of twee eetlepels vegan groene pesto (bijvoorbeeld deze) met een scheut olijfolie

Bereidingswijze

  • Was de krieltjes en kook ze in een pan met water en een beetje zout gaar.
  • De krieltjes zijn gaar wanneer je er makkelijk een vork in kunt prikken.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de smaakmakers naar keuze in een grote kom en doe de krieltjes er bij. Ik maakte twee kommen met ieder apart de mengsels met de kruiden en knoflook en een kom met de groene pesto en olijfolie.
  • Laat de krieltjes even marineren.
  • Verdeel ze over de bakplaat en druk ze plat met de onderkant van een glas.
  • Verdeel met een bakkwastje de rest van de marinade over de krieltjes.
  • Bak ze in 45 tot 60 minuten krokant, hou het goed in de gaten want ze branden snel aan tegen het einde van de baktijd.

Bekijk de andere delen uit deze serie hieronder:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Annemarie

    Zo lekker! De volgende keer ga ik wel knoflookpoeder gebruiken, verse verbrandt zo snel.






    12 mei 2021 at 17:12
  • Reply Conny

    Kun je deze ook maken zonder olijfolie, of bijvoorbeeld in de airfryer?

    26 september 2022 at 12:22
    • Reply Suzanne

      De olie is hierbij essentieel, dat geeft de smaak en maakt het krokant. Of ze in de airfryer kunnen weet ik niet, omdat ik zie zelf niet heb.

      26 september 2022 at 12:29

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star