Crispy rice blocks – TikTok ontdekkingen #11

In deze reeks probeer ik recepten uit die ik op TikTok heb gezien. Het water liep me in de mond toen ik crispy rice blocks voorbij zag komen: blokjes gekookte sushi rijst die vervolgens goudbruin gebakken of gefrituurd worden en belegd met toppings zoals avocado en pittige zalmsalade. Dat wilde ik proberen!

TikTok

Er gaan vele varianten rond, onder andere deze heb ik bekeken.

Rijstblokken

Het is wel even wat werk: de rijst moet eerst gekookt worden, afgekoeld, gemengd met onder andere sushi azijn.

Vervolgens moet het minimaal een paar uur gekoeld worden en kun je er blokjes van snijden. Of gebruik een mal om blokjes mee te maken, deze gebruik ik zelf:

Je kunt ook een (siliconen) ijsblokjesvorm gebruiken. En daarna kun je de rijstblokjes frituren of bakken in een laagje olie.

Vegan zalm salade

De pittige zalmsalade maakte ik met de vegan zalm van Vegan Zeastar die ik hier al eens eerder liet zien. Ik maakte er met sriracha en vegan mayonaise een heerlijke salade van voor bovenop de blokjes rijst. Aanrader!

Afdrukken

TikTok ontdekkingen #11: crispy rice blocks

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 1 cup (200 gram)  sushirijst
  • 375 ml. water
  • 60 ml. sushi azijn
  • snufje zout
  • 1 teaspoon suiker
  • 1 avocado, fijngeprakt
  • scheutje citroensap
  • 1 blok Vegan Zeastar zalmon sashimi, ontdooid
  • 2 á 3 eetlepels vegan mayonaise zoals Remia Mayolijn
  • 2 á 3 theelepels sriracha (hete saus)
  • witte en/of zwarte sesamzaadjes
  • 1 lenteui, in dunne ringetjes gesneden

Bereidingswijze

  • Was de sushirijst goed onder koud stromend water in een vergiet. Bereid vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de sushi azijn, zout en suiker toe en schep met een spatel de rijst voorzichtig om.
  • Stort de rijst in een schaal of plat blik en laat het volledig afkoelen. Zet vervolgens minimaal een paar uur in de koelkast.
  • Maak gelijkmatige blokjes van de rijst met behulp van een sushi vorm of met een mes.
  • Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de blokjes rijst in enkele minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Prak een avocado fijn en voeg wat citroensap toe, dit voorkomt dat de avocado bruin kleurt.
  • Verdeel de fijngeprakte avocado over de blokjes rijst.
  • Snij het blok vegan zalm in heel kleine stukjes.
  • Meng met 2 á 3 eetlepels vegan mayonaise en 2 á 3 theelepels sriracha.
  • Verdeel dit mengsel over de avocado.
  • Bestrooi met witte en/of zwarte sesamzaadjes en lenteui en serveer.

Bekijk de andere delen uit deze serie hieronder:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Sandra

    Misschien iets minder werk, als je loting rijst gebruikt.
    Koop je bij de toko, rijst in een zakje dat je kookt, en daarna na afkoelen in blokken kunt snijden.

    5 april 2021 at 09:31
  • Reply Anouk

    Als voorgerecht, raad je dan 3 of 4 stukjes per persoon aan? En als ik er 33 wil maken, keer hoeveel moet ik alle benoemde ingredienten doen?

    1 december 2022 at 14:01
    • Reply Suzanne

      Portiegrootte is een lastige, voor de een is 3 of 4 veel en voor de andere weinig. Ik denk persoonlijk dat dat wel een goede hoeveelheid is per persoon. Voor precies 33 stuks is het heel lastig aan te geven hoeveel je moet maken ik zou het ruim houden en het recept maal 2 doen.

      5 december 2022 at 10:14

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star