Spicy buddha bowl

Ik maakte het al eerder: een Buddha Bowl. Maar wat is het nou precies? Urban dictionary omschrijft het als: buddha bowl (n). a bowl which is packed so full that it has a rounded “belly” appearance on the top much like the belly of a buddha

Kortom, een flinke gevulde kom met als basis een ingrediënt zoals blokjes (zoete) aardappelen, rijst, quinoa of bulghur. Dan iets met proteïne zoals in reepjes gesneden vega burger, gebakken tofu, seitan of bonen. En natuurlijk groenten zoals spinazie, bieten, broccoli, champignons. Als extra topping zijn de mogelijkheden eindeloos, denk aan zonnebloempitten, olijven, geroosterde paprika of edelgistvlokken. Dressings worden meestal gemaakt op basis van tahin, een pasta van sesamzaadjes.

Ik vind het vooral een ideale manier om restjes groente op te maken! Deze buddha bowl maakte ik al eens eerder. Deze variant is een stuk pittiger door het gebruik van sriracha saus. Deze rode saus kun je bij toko’s kopen en ook bij AH. Het is een pittige chilisaus.

Ingrediënten voor 2 personen
1 cup/160 gram gekookte zilvervlies/meergranenrijst
1 zoete aardappel in stukken gesneden
1 tsp/5 ml. olijfolie
kikkererwten, blik van 400 gram
1 1/2 tbsp/22.5 sriracha saus
2 tsp/30 ml. maple syrup
1/2 tsp/1 gram paprikapoeder
1/2 tsp/1 gram knoflookpoeder
1 cup/90 gram fijngesneden rode kool
1 cup/30 gram babyspinazie
1 avocado, in plakken gesneden
peper
zout
dressing
4 tbsp/60 ml. tahini
4 tbsp/60 ml. warm water
1 tsp/5 ml. maple syrup
1/4 tsp/1/2 gram cayenne peper
1/2 tsp/1 gram kurkuma
1/2 tsp/2.5 ml. sriracha saus

Bereidingswijze
Kook  de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de zoete aardappel stukjes met de olijfolie en peper en zout. Stort de stukjes op een bakplaat en bak vor 35 minuten in de oven, keer halverwege om.

Meng de kikkererwten, sriracha saus, maple syrup, paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en zout. Doe dit mengsel in een steelpan en kook voor 5-10 minuten. Roer regelmatig door zodat de kikkererwten niet aanbranden. Kook tot de kikkererwten een beetje kleverig worden en het meeste vocht is verdampt. Zet apart.

Laat de spinazie in een pan slinken en breng op smaak met wat peper en zout. Doe hetzelfde met de rode kool.

Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.

Schep de rijst in diepe borden of kommen en vervolgens de zoete aardappel, kikkererwten, spinazie, rode kool en avocado. Giet de dressing er overheen.

Spicy buddha bowl

Het recept komt hier vandaan.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Maartje

    Ziet er heerlijk uit! Ik ga het zeker proberen.
    Heb je voorgekookte of rauwe kikkererwten gebruikt?

    13 maart 2017 at 17:54
    • Reply Suzanne

      Hier had ik voorgekookte kikkererwten voor gebruikt. Eet smakelijk alvast! 🙂

      13 maart 2017 at 20:04

    reageer