Sojavrij #1: zuivel vervangen met Beleaf

Hierbij de start van een nieuwe reeks hier op Wat je dan wel dat in het teken staat van sojavrij! In ieder deel staat een thema of product centraal dat geen soja bevat. In dit eerste deel staan producten van Beleaf in de spotlights.

Vegan en sojavrij

Steeds vaker krijg ik het verzoek om meer recepten te ontwikkelen die geen soja bevatten. Vaak is de reden hiervoor dat men een soja allergie heeft. Ook denken veel mensen dat soja de reden is dat er wereldwijd veel bossen worden gekapt. Dat is waar, maar ironisch genoeg wordt het overgrote deel van de soja gebruikt voor veevoer. Een gemiddelde vleeseter consumeert via het eten van vlees zo’n 3 keer zoveel soja als de gemiddelde veganist. (Bron)

Soja allergie

Een soja allergie komt vooral bij jonge kinderen met atopisch eczeem voor, maar zeker ook bij volwassenen. Soja behoort tot de peulvruchten en met name zijn de eiwitten in soja de allergie veroorzaker. Soja allergie uit zich in verschillende klachten zoals:

  • huidklachten
  • luchtwegklachten
  • maagdarm klachten

Ook kunnen mensen die overgevoelig zijn voor soja  ook geen pinda’s of andere peulvruchten zoals erwten, linzen en bonen verdragen. Lees hier meer over soja allergie.

Soja in voedingsmiddelen

Wanneer je soja wilt ontwijken is het goed opletten: het is in zeer veel producten verwerkt. Van kant en klaar maaltijden tot kruidenmixen, van beschuit tot ketjap en van diverse soorten snoep tot zoutjes. Om het nog lastiger te maken zijn er andere benamingen voor soja waar je op moet letten, want ze kunnen wijzen op de aanwezigheid van soja:

Chiang | Eiwothydrolysaat (zuur) | Hoisin | Isoflavonen | Ketjap | Kinako | Lecitine/ lecithine (E-nummer 322) | Miso (smaakmaker, basis voor soepen) | Natto | Okara (sojazemelen) | Plantaardig eiwit | Shoyu (sojasaus bereid met soja en tarwe | Soja | Soja cellulose (E-nummer 426) | Tamari (sojasaus zonder tarwe) | Tofu, tofoe, tempeh, tahoe | Toa-tjo | TVP (Textured Vegetable Protein) | TSP (Textured Soja Protein) | Voedingsvezel | Yuba (vel van verhitte sojamelk) | Zetmeel bron: Allergenen Consultancy

Vegan en sojavrij Beleaf

Gelukkig komen er steeds meer sojavrije alternatieven op de markt. In dit deel van Sojavrij laat ik je de zuivelvervangende producten van Beleaf zien. Dit merk is in Nederland onlangs geïntroduceerd bij Albert Heijn en is al langer verkrijgbaar in andere landen.

Beleaf staat voor:

  • minimale verwerking
  • duurzame verpakking
  • vrij van lactose, soja en gluten
  • de amandeldranken zijn vrij van toegevoegde suikers
  • de variatie van yoghurt zijn gezoet met gerijpt fruit waardoor er zeer beperkt suikers zijn toegevoegd voor een lekker zoete smaak

Op dit moment bestaat het assortiment in Nederland uit de volgende producten die allemaal verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn:

Beleaf amandeldrink barista

Dit is een plantaardig alternatief voor melk speciaal ontwikkeld voor in de koffie. Ik gebruik ‘m graag om een heerlijke cappuccino mee te maken.

De amandeldrink barista schuimt stevig in de melkopschuimer. De smaak is romig en een tikkeltje nootachtig.

Bekijk hier de taste test waarin ik er meer over schreef!

Beleaf amandeldrink ongezoet

Deze amandeldrink is geschikt om zo te drinken of te verwerken in andere drankjes zoals golden milk.

Beleaf yoghurt alternatieven

Dit alternatief voor yoghurt op basis van amandel is verkrijgbaar in 3 smaken:

  • mango & passievrucht
  • bosvruchten
  • naturel

Verkrijgbaar in bekers met inhoud van 350 gram.

Ik ben dol op deze plantaardige amandel yoghurt, mijn favoriete smaak is bosvruchten. Lekker romig met een frisse en zoete smaak! Heerlijk om zo te eten of te verwerken in een smoothie of smoothie bowl.

Dit artikel is in samenwerking met Beleaf tot stand gekomen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Stephanie

    Ik proefde zo ook al allemaal en ze zijn lekker, al had ik een beetje het gevoel in mijn mond dat ik bloem at. Dat komt waarschijnlijk omdat het van noten gemaakt is.

    10 mei 2021 at 19:26
  • reageer