Slow coffee

Ben jij ook zo dol op koffie? Dan kan het je bijna niet ontgaan zijn dat er een grote verandering aan het plaatsvinden is op koffiegebied. Het snel-snel-snel koffiepadssysteem en de met 1 druk op de knop espressomachines maken steeds meer ruimte voor slow coffee. In dit artikel vertel ik er meer over en laat ik je zien hoe mijn eerste beleving met koffiezetten op deze manier is gegaan!

Slow coffee
Slow coffee is een term voor de ouderwetse manier van koffiezetten van uit the old days: water door een met gemalen koffie gevuld papieren filter gieten, beetje bij beetje. De koffie druppelt dan in de koffiepot en zo zet je een heerlijke koffie die de tijd heeft gekregen. En dat proef je, lees ik overal. Ik ben reuze benieuwd: aan de slag!

Oriënteren
Ik verdiep me in de wereld van slow coffee en al snel wordt me duidelijk dat er veel keuze is in het aanbod van slow coffee makers. Voor mij springen er meteen 2 uit, die op elkaar lijken. Beiden zijn mooi gevormde glazen kannen met een soort jasje van kurk, dat bij elkaar wordt gehouden met een koord. Omdat ik nog niet weet of slow coffee echt iets voor mij is, besluit ik voor de goedkoopste versie van de twee te gaan: de Pour Over van het merk Bodum. Deze krijgt prima reviews en ziet er super uit. Ja. Dit wordt ‘m!

Koffiebonen
Omdat ik de coffee maker bij Simon Lévelt bestel, koop ik daar meteen de koffiebonen erbij. Omdat ik daar werkelijk 0,0 verstand van heb kies ik voor de huismelange. Heel betaalbaar en krijgt goede reviews.

Pour Over
De Pour Over van Bodum is een prachtig vormgegeven glazen coffee maker.  Het karaf is gemaakt van borosilicaatglas, het heeft een titanium filter en een koelblijvende handgreep van kurk.

Uitproberen
Zodra ik de bestelling in huis heb, wil ik het direct proberen natuurlijk. Nadat ik de bonen heb gemalen, doe ik die in het filter van de coffee maker. Dan kook ik voldoende water, de verkouding is 1 (bijgeleverd) schepje met 125 ml. Het water hoort in cirkelvormige beweging op de koffie gegoten te worden, waarna het door het filter de pot in druppelt.

Knus
Het heeft iets knus: dat zachte getik van het gedruppel in de pot. Het doet me denken aan het koffiezetapparaat dat mijn moeder meerdere keren per dag aanzette in de keuken. ‘s Ochtends terwijl ik mijn bordje warme Brinta at aan de keukentafel en ‘s avonds na het eten. Ja: het heeft iets comforting, iets gezelligs.

Slow down in deze drukke tijd
Wel logisch ook dat slow coffee zo hot is in deze steeds drukker wordende tijd. Een tijd waarin we allemaal 24/7 verbonden zijn met onze telefoon, iPads, mailbox, Netflix. Alles moet snel, snel, snel. Op de koffie na: die mag zijn tijd nemen.

Ouderwets bakkie
Dat de koffie de tijd heeft gekregen, dat proef je. Het is een ouderwets bakkie: superlekker! Je proeft de volle aromatische smaak van de koffiebonen en je voelt je toch een beetje een thuis-barista op deze manier. 🙂 Wel valt het me op dat de koffie in de kan snel afkoelt. Ik heb meteen het maximum gezet: voor deze halve liter kan zijn dat 4 koppen. Prima als je die alle 4 direct schenkt, maar wat langer laten staan is niet aan te raden.

Voordelen
+ de glazen kan kan in de afwasmachine, uiteraard zonder het kurk
+ je kunt veel koffie tegelijk zetten, handig voor visite!
+ voordeliger dan losse cups of pads
+ je hebt zelf de sterkte van de koffie in de hand

Nadelen
– de koffie in de kan koelt snel af
– heel beknopte handleiding

Voor dit artikel heb ik een product gekregen. Dit artikel is in samenwerking met Simon Lévelt geschreven.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer