Risotto met vegan coquilles en groene asperges

Een heerlijke en feestelijke maaltijd: risotto met vegan Parmezaanse kaas en champignons met daarbij vegan coquilles en groene asperges met tahin.

Afdrukken

Risotto met vegan coquilles en groene asperges

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gebaseerd op het basisrecept voor risotto van Allerhande

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale
  • 60 gram plantaardige boter, zoals Flora Plant
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 gram risottorijst
  • 100 ml. droge witte wijn
  • olie, om in te bakken
  • handje kastanjechampignons
  • 1 liter water
  • 2 groentebouillontabletten
  • 75 gram Violife Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  • Smelt de helft van de plantaardige boter in een (braad)pan met dikke bodem. Voeg de gesnipperde ui toe en bak een paar minuten tot de ui glazig is geworden.
  • Voeg de risottorijst toe, roer door en bak 3 minuten mee.
  • Voeg de witte wijn toe en roer tot deze door de rijst is opgenomen.
  • Maak groentebouillon door 1 liter water te koken en daar 2 groentebouillonblokjes aan toe te voegen en te roeren tot de blokjes opgelost zijn.
  • Voeg een scheut groentebouillon toe aan de rijst en roer tot deze is opgenomen.
  • Herhaal dit tot alle bouillon op is, dit duurt ongeveer 20 minuten. De risotto is dan gaar.
  • Snij de kastanjechampignons in kleine stukjes en bak deze een paar minuten in een koekenpan met wat olie tot ze beginnen te kleuren.
  • Rasp de vegan Parmezaanse kaas. Zelf hak ik het stuk tot fijne korrels in mijn hakmolen.
  • Voeg de vegan Parmezaanse kaas en de kastanjechampignons toe aan de risotto en breng op smaak met peper en zout.

Vegan Parmezaanse kaas

Voor deze risotto gebruikte ik de vegan Parmezaanse kaas aan een stuk genaamd Prosociano wedge van Violife, deze is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Ik vind ‘m erg lekker, het smaakt goed!

Vegan coquilles

De vegan versie van coquilles maakte ik met koningsoesterzwammen. Deze paddenstoel heeft ook diverse andere namen waaronder:

  • Kruisdisteloesterzwam
  • Duinvoetje
  • Eryngii

Ze zijn voornamelijk verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten en zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast. En sinds kort zijn ze ook verkrijgbaar bij Albert Heijn! Ze hebben een lengte van ongeveer 10 tot 15 cm. Ik maakte ze al eerder zoals je hier kunt zien, ook met miso marinade!

Afdrukken

Vegan coquilles basisrecept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 4 koningsoesterzwammen
  • olie, om te bakken
  • zwarte peper
  • zeezout

Bereidingswijze

  • Veeg de koningsoesterzwammen schoon en verwijder de hoedjes. Deze kun je in een ander gerecht gebruiken zoals in een soep of wok gerecht.
  • Snij de stelen in dikke plakken.
  • Week de plakken in een bakje warm water voor ongeveer 10 minuten.
  • Haal de plakken uit het water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de ‘coquilles’ aan beide kanten in enkele minuten goudbruin.
  • Breng op smaak met zwarte peper en zeezout.
  • Lekker op aardappel- of bloemkoolpuree en bij pasta.

Groene aspergetips

Verder serveerde ik er groene aspergetips bij. Deze zijn heel makkelijk te bereiden: snij een stukje van de onderkant van de asperges en was ze grondig. Dep ze droog en bak ze vervolgens een minuut of 4 in wat olie in een koekenpan of wok. Breng op smaak met peper en zout. Reken op ongeveer 75 gram per persoon.

Samenstellen

Verdeel de risotto over de borden, leg de groene aspergetips ernaast en bestrooi met wat fijngehakte verse of gedroogde peterselie. Lekker over de groene aserpegetips: wat tahin (sesampasta) verdund met een scheutje water en citroensap.

Nog meer vegan feestelijke recepten? Neem dan een kijkje hieronder!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer