Review: Garmin Vivoactive HR

In dit artikel laat ik je zien hoe de Garmin Vivoactive HR na ongeveer anderhalve week in gebruik me bevalt!

Zoals vaste lezers inmiddels weten, las ik begin vorig jaar over 10,000 steps a day. Dit principe houdt in dat je minimaal 10,000 stappen per dag zet, om zo in een goede conditie te blijven. Het sprak me direct aan en ik besloot het te proberen. Om mijn stappen bij te houden kocht ik een stappenteller. Eerst maar eens zien of dit wel wat voor mij was en of ik het bij zou houden: ik wilde geen al te dure en koos de Jawbone UpMove. Een prima stappenteller: wat was het motiverend om te zien hoeveel ik bewoog op een dag!

Een jaar verder en kilo’s lichter
Inmiddels ben ik ongeveer een jaar verder en heel wat kilo’s lichter: 10,000 stappen per dag werden er vaak veel meer en daarnaast stopte ik met troep te eten. Troep als in chips en snoep. Ik raad het iedereen aan! Daarnaast ontdekte ik hoe fijn het is om je hoofd leeg te maken tijdens zo’n lange wandeling. Mijn vaste route is langs de Kralingse Plas, waar ik vlakbij woon en een afstand van ongeveer 5 kilometer is. Ik heb er nu ieder seizoen gezien: voorjaar, zomer, herfst, winter… Het is er altijd mooi, steeds op weer een heel andere manier. Wandelen is voor mij de ideale manier om in conditie te blijven. Je krijgt mij met geen mogelijkheid een sportschool in en bij het idee aan sporten in groepsverband krijg ik buikpijn.

Ik aan de Kralingse Plas

Van stappenteller naar smartwatch
De Jawbone UpMove voldeed prima: wat werkt dat motiverend, wanneer je ziet hoeveel stappen je op een dag zet! Het geeft je een duwtje om jezelf steeds weer een beetje verder te pushen en kijken of je vandaag weer wat extra stappen kunt zetten. Omdat ik nu na bijna een jaar dit nog steeds volhou, is het tijd voor een stapje verder qua stappen tellen. De Jawbone werkt prima, maar ik zou wel meer mogelijkheden willen. Zo kan ik tijdens het lopen aan de Jawbone niet zien hoeveel stappen ik heb gelopen. Daarvoor moet ik mijn mobiel tevoorschijn halen, de app openen en pas dan zie ik hoe ver ik ben. Het zou met een smartwatch wel mogelijk zijn ‘live’ te zien wat ik doe. Daarom greep ik de kans om een smartwatch te reviewen via Coolblue met beide handen aan. En niet zo maar de eerste de beste, ik mocht de Garmin Vivoactive HR uitproberen. Deze watch telt niet alleen je stappen, hij heeft héél veel mogelijkheden en extra’s waaronder een hartslagmeter. Ik heb de Vivoactive HR nu ruim een week in gebruik en vertel je in dit artikel mijn bevindingen!

Unboxing
Zoals ik gewend ben van Coolblue stond er al snel een postbezorger voor de deur: feest! Het uitpakken kan beginnen!

De smartwatch wordt geleverd in een compact doosje.

Naast de watch zelf krijg je een beknopte gebruiksaanwijzing, garantieboekje en oplader.

Bonbon assisteert bij het uitpakken van de doos

Installatie van een fluitje
Uitgebreide informatie staat er niet in de gebruiksaanwijzing: alleen een beknopte ‘quick start’ handleiding. En meer hoeft eigenlijk ook niet: alles wijst zich vanzelf. Het begint met het downloaden van de Garmin Connect app die voor zowel Apple als Android beschikbaar is. Dan volgen wat standaard instellingen via de app en koppel je de smartwatch aan je smartphone. De look van hoe het display er uit ziet kun je helemaal naar je smaak aanpassen. Zo kun je kiezen voor een ouderwetse analage klok met tikkende wijzers of juist een superhippe interface. Het is een fluitje van een cent allemaal: ready to go! Dan begint het ontdekken van de mogelijkheden op de smartwatch zelf. Ook dat wijst zich vanzelf. Er zitten twee knopjes op en de rest werkt via het scherm: touchscreen dus. Wel vind ik de plaat van de smartwatch wat groter dan ik had verwacht. Gaat dit wel comfortabel om mijn redelijk dunne pols zijn? We zullen zien…

Meldingen in één oogopslag
Ik heb nog nooit eerder een smartwatch gehad: wat ideaal dat meldingen komen op je scherm verschijnen wanneer je mail hebt, gebeld wordt of een privé bericht op Facebook ontvangt. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe je dit zelf in stelt, als je dit juist niet prettig vind kun je dit uit zetten. En inderdaad zoals mijn vriend Fabien schreef: het scheelt weer dubbel kijken op mijn mobiel!

Vaak hoor ik mijn telefoon ‘buzzen’ wanneer ik letterlijk mijn handen vol heb en net iets als deeg aan het kneden ben. Nieuwsgierig als ik ben, wil ik dan toch weten wat er voor melding binnen is gekomen. Nu hoef ik slechts een blik op mijn pols te werpen om het te lezen. 🙂

In proportie
Zoals ik hierboven schreef, was ik dus even bang dat deze smartwatch net een tikkie te groot zou zijn voor mijn smalle pols en ik hem dag en nacht zou voelen. Gelukkig: dit is niet het geval. Ik heb hem inmiddels ruim een week dus dag en nacht om maar merk er niks van. Hij is licht en het bandje is van stevig, maar soepel materiaal. Gelukkig!

Er verschijnt live in beeld wat je aflegt. Motivating much!

Live
Het stappen tellen gaat automatisch. Wil je een activiteit op zichzelf registreren is dit mogelijk. Er wordt dan bijgehouden hoe lang je er over doet, hoeveel kilometer je loopt, hoe hoog je hartslag was tijdens de inspanning en details als hoeveel km. je per minuut bewoog. Ook kun je hierbij een keuze maken uit een lijst met type activiteiten: van golf tot zwemmen en van roeien tot wandelen.

Kaartjes
Leuk om ook naast de getalletjes visueel een beeld te krijgen van de gelopen stappen: dit wordt letterlijk in kaart gebracht. Als voorbeeld een gelopen route die ik aflegde (klik voor groter)

Trappen
Ook worden het aantal verdiepingen bijgehouden, dat je op een dag op of af gaat. Op deze dag liep ik kennelijk 8 verdiepingen omhoog en 9 omlaag. Leuk om te zien en ook hier weer motiverend om in plaats van de lift of roltrap voor de trap te kiezen!

Hartslagmeter
De smartwatch is uitgerust met hartslagmeter. Deze wordt nauwkeurig bijgehouden.

Slaap
Ook wordt je slaappatroon bijgehouden. En zeer gedetailleerd! Ik was me er al van bewust dat ik regelmatig wakker word ‘s nachts, maar zó vaak? Bizar. Fijn om dit op deze manier in kaart te kunnen brengen. Ik hoef er trouwens ook niets voor aan of uit te zetten op de watch: kennelijk heeft ‘ie zelf door wanneer ik slaap en wakker wordt.


En hij geeft weer hoeveel tijd ik licht en diep heb geslapen en zelfs hoeveel ik me heb bewogen.

Kalender
Handig: zo kun je alles terug vinden per dag.

Conclusie
Ik ben na deze week met uitproberen van de smartwatch erg enthousiast. Wat kan er veel mee! Het grootste voordeel vind ik dat je tijdens de activiteit live ziet wat je doet. Zo motiverend! Nog één klein blokje om dan, nóg even wat meer dan de vorige eindstand… Ja: ik raad deze Garmin Vivoactive HR absoluut aan. Het is even een uitgave maar daarvoor krijg je echt heel wat terug. Ik zie het ook als een investering in je gezondheid. Je krijgt een duidelijk en gedetailleerd beeld van je hartslag, je slaappatroon en hoeveel je beweegt.

Nadelen
Ik heb hier serieus lang over nagedacht. Een goede review belicht ook de mindere kanten maar: ik kan ze bij deze echt niet ontdekken! De prijs dan? Nou nee, want ik vind het het geld waard. Mocht ik bij langer gebruik toch nog nadelen tegenkomen, zal ik die in dit artikelen erbij plaatsen. Voor nu: niets dan lof love!

AdvertisementAanbieding
De Garmin Vivoactive HR is momenteel te koop voor de verlaagde prijs van € 229,95 bij Coolblue.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

 • Reply Irma Boerlage

  Wat is tie gaaf! Met zoveel mogelijkheden!

  Ik overweeg ook om deze aan te schaffen

  Top jouw revieuw??

  6 januari 2017 at 11:26
 • Reply Tanja

  Ik gebruik hem nu ongeveer een half jaar. Ik ben er super blij mee, maar ervaar ook wat nadelen:

  – de trappen meet hij niet nauwkeurig (flinke afwijking)
  – ik vind hem wel te groot voor mijn pols
  – ik vergeet op tijd de batterij op te laden
  – in de bios geeft hij licht (groene lampje voor hartslag)
  – wanneer je een hele dag gaat wandelen en de wandeling ‘opneemt’ gaat je batterij heel snel leeg.

  Tip voor mensen die naast meer bewegen ook willen afvallen: koop de Garmin weegschaal erbij. Ok, hij is duur, maar in Connect werkt hij mooi samen en je krijgt alle details en grafieken. Werkt wel verslavend, waardoor ik vaker dan gewenst op de weegschaal sta ?

  6 januari 2017 at 12:08
 • Reply Nancy

  Wat een handig ding!

  6 januari 2017 at 19:07
 • Reply Coos

  Leuke review! Ik ben net 3 dagen in het bezit van dit toestel.
  Kun je me vertellen hoe je het zo instelt dat je routekaart aan een loop-sessie hangt? Dit is met nog niet gelukt 🙁

  24 oktober 2017 at 09:37
  • Reply Suzanne

   Dank je! En sorry, dat zou ik niet weten helaas. Ik zou Garmin even benaderen via Facebook/email!

   24 oktober 2017 at 13:09

  reageer