Pumpkin spice muffins met kruimeltopping – vegan en glutenvrij

De herfst is nu echt begonnen en daarmee is het pumkin spice seizoen ook aangebroken! Ik bakte deze heerlijke muffins met kruimeltopping die niet alleen veganistisch zijn maar ook glutenvrij.

Pumpkin spice mix

Voor dit recept gebruikte ik mijn zelfgemaakte pumpkin spice mix. Ga je liever voor gemak met een kant en klare mix? Dan is deze pumkin spice mix iets voor jou.

Dit mengsel van specerijen kun je voor diverse toepassingen gebruiken, zoals:

Je hebt voor dit recept een klein gedeelte van de mix nodig.

Boekweitmeel

Voor deze muffins heb ik voor het glutenvrije boekweitmeel gekozen. Dit meel is geen graansoort maar een kruidachtige plant waar boekweitkorrels aan groeien. Deze worden fijngemalen tot meel. Boekweitmeel is een gezonde keuze, want het bevat veel plantaardige eiwitten. Je kunt boekweitmeel in de (biologische) supermarkt kopen.

Pompoen

Voor deze muffins heb ik pompoen gestoomd en vervolgens gepureerd. Ik heb hiervoor een half zakje diepvries pompoenblokjes voor gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook zelf blokjes snijden uit een verse pompoen. Het stomen doe ik als volgt: ik breng een laagje water aan de kook in een pan. Vervolgens zet ik er mijn stoommand er op, deze heb ik bij IKEA gekocht. Het type dat ik heb is uit het assortiment, maar ze hebben nu een iets andere die ook prima is. De pompoenblokjes gaan vervolgens in de stoommand en dan stoom ik ze tot er makkelijk een vork in geprikt kan worden en de blokjes zacht genoeg zijn. Dan laat je de pompoenblokjes afkoelen en pureer je ze fijn in een blender of keukenmachine.

Afdrukken

Pumpkin spice muffins met kruimeltopping – vegan en glutenvrij

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 12 stuks 1x

Ingrediënten

Scale

muffins

  • 180 gram boekweitmeel
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 4 theelepels pumkin spice mix (ongeveer 10 gram)
  • 80 gram plantaardige margarine, gesmolten en afgekoeld
  • 120 gram appelmoes
  • 225 gram gestoomde en gepureerde pompoen, zie uitleg in het artikel hierboven

kruimeltopping

  • 60 gram boekweitmeel
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel pumkin spice mix
  • snufje zout
  • 50 gram plantaardige margarine, gesmolten en afgekoeld

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de ingrediënten voor de muffins in een grote kom tot een deeg.
  • Verdeel het deeg over de 12 vormpjes in het muffinblik.
  • Maak de kruimeltopping door de ingrediënten te mengen tot het korrelig wordt.
  • Druk de topping aan.
  • Bak de muffins 30 minuten in de oven.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star