Postcrossing

Heb je wel eens gehoord van Postcrossing? Grote kans van wel: er zijn wereldwijd al miljoenen kaarten verstuurd. Ken je het niet? Dan leg ik het in het kort aan je uit. Postcrossing is een online project dat door een Portugese man bedacht is in 2005. Hij wilde een plek creëren waar mensen die het net als hijzelf leuk vonden om kaartjes te versturen en ontvangen, elkaar konden vinden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een gigantische community.

Wat is Postcrossing?
Postcrossing is een website waar je voor iedere kaart die je verstuurd, een kaartje terug ontvangt. De regels om hier aan mee te doen zijn streng, dus de kans dat jouw kaartje niet in je brievenbus beland is maar heel klein. Nadat je je hebt aangemeld kun je beginnen met Postcrossen. Je vraagt het adres van een andere Postcrosser aan en vervolgens worden jouw gegevens aan iemand anders verstrekt. Alleen die persoon krijgt jouw adresgegevens te zien. Je krijgt een Postcrossing ID met het adres meegestuurd, deze is heel belangrijk: hiermee registreert de ontvanger jouw kaart op de website. Daar krijg jij weer melding van en andersom ook: zo krijg je een bericht wanneer jouw kaartje is aangekomen.

Je kunt overigens niet kiezen aan wie je een kaart stuurt of waar. Het kan naar persoon A. in Lutjebroek zijn maar net zo goed naar persoon B. in Australië. In je profiel kun je als je wilt aangeven wat voor soort kaarten je vraag ontvangt: zwart-wit, met stripfiguren, met bekende mensen, van de stad waarin de afzender woont, enzovoort. Overigens is het niet verplicht om hier rekening mee te houden. Vervolgens is het wachten tot jouw kaartje aankomt bij de ontvanger.

Een gedeelte van de kaartjes die ik in de afgelopen 10 jaar heb ontvangen

Een gedeelte van de kaartjes die ik in de afgelopen 10 jaar heb ontvangen

Is het duur?
Nee. Lidmaatschap is helemaal gratis. Het enige wat je geld kost zijn de kaartjes en de postzegels. Misschien denk je meteen ‘ah, ik heb nog wat gratis Boomerang kaarten liggen’ maar ho, stop: maar dit wordt gezien als echt not done. Wees daarom slim en kijk goed waar je voordelig ansichtkaarten kunt kopen. Verderop in dit artikel geef ik je een aantal tips. Echt normaals: verstuur geen gratis kaarten, jij zou het toch ook veel leuker vinden als je ziet dat iemand voor jou moeite heeft gedaan en een kaart heeft gekocht? Overigens kun je je wel uitleven op het forum, daar worden onderling adressen uitgewisseld en zijn er ook topics waarbij het versturen van gratis kaarten wordt toegestaan. Wat de kosten van de verzendkosten betreft, dit heb je helaas niet in de hand. Je weet pas naar welk land/werelddeel jouw kaartje verstuurd moet worden, en dus hoeveel de verzendkosten gaan worden nadat je een adres hebt aangevraagd. Hou hier dus rekening mee.

Gratis kaarten zijn een no no. Koop dus kaarten, dit kan heel goedkoop online of bij winkels als Sostrene Grene, zie verderop dit artikel voor tips.

Gratis kaarten zijn een no no. Koop dus kaarten, dit kan heel goedkoop online of bij winkels als Sostrene Grene, zie verderop dit artikel voor tips.

Wat is er zo leuk aan?
Post op de deurmat, naast de gebruikelijke rekeningen en afschriften, is iets dat niet meer zo vaak voorkomt. Een handgeschreven kaartje, wie krijgt dat nou nog tegenwoordig? Het is spannend om zo’n kaartje in je brievenbus te vinden: van wie is het? Uit welk land komt hij of zij? Je zult merken dat de Postcrossers over het algemeen heel vriendelijke leuke mensen zijn. Zoals ik net schreef is er een forum dat zeer actief is en waar zich veel mensen bevinden van over de hele wereld.

postcrossing-4

Kun je alleen kaarten versturen?
Nee: je kunt ook swappen. Ik heb dit in het verleden vaak gedaan, voor het iPad tijdperk toen ik nog naarstig op zoek moest naar mensen overseas die mij mijn oh zo gewilde Amerikaanse/Australische tijdschriften wilde opsturen. Nu download ik ze dus gewoon, maar toen was ik als een kind zo blij met een hier amper te krijgen Real Simple of Dolly Magazine! Ik swapte een poosje met een Nederlandse vrouw in Australië die juist graag weer eens een Libelle en Flair wilde lezen. Zo leuk! Bij swaps kun je ook denken aan snoep: jij stuurt iemand in bijvoorbeeld Amerika een doosje met typische Nederlandse lekkernijen zoals stroopwafels en drop en in return krijg jij, ter waarde van een van te voren overeengekomen bedrag, een pakketje met American goodies terug. Hoe cool is dat? Of wat dacht je van een travelling toy: een vaak pluchen speelgoedbeestje dat de wereld rond wil reizen en waar jij een logeeradres voor kunt zijn. Dit leg je dan vast met een foto, die je dan upload en laat zien. Vervolgens stuur je je logé verder naar het adres dat je door krijgt. Zo cool!

postcrossing-5

Goedkope ansichtkaarten
Postcrossing is dus in essentie kaartjes versturen en ontvangen. Wil je het zo goedkoop mogelijk houden, dan kun je vooral online je slag slaan met het inkopen van goedkope ansichtkaarten, hier bijvoorbeeld (prijs weergeven van laag naar hoog) of hier. Zelf koop ik ze nu ook bij Søstrene Grene, het stapeltje dat je op de foto ziet komt daar vandaan, superleuke kaarten voor maar € 0,43 per stuk! Ook heb ik in het verleden heel voordelige ansichtkaarten boekjes gekocht met thema’s als Van Gogh en Marilyn Monroe bij zogenaamde Witte Boekenmarkten, van die partijenwinkel met boeken en DVD’s. De Van Gogh versie zie je op mijn foto’s, dat kwam mooi uit: iemand die ik een kaartje stuurde gaf in haar profiel aan van van Gogh te houden. Hou je ogen dus in dat soort winkels goed open voor goedkope kaarten!

Overtuigd en ook eens proberen? Meld je hier aan. Oh, en dit is mijn account trouwens. Happy Postcrossing!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

6 reacties

 • Reply Marianne - Groene stapjes

  Wat een leuk initiatief! Ik had hier nog nooit van gehoord. Maar inderdaad lijkt het me heel spannend om dan zo’n kaartje op de mat te vinden en erachter te komen waar hij vandaan komt. Leuke blog!

  21 september 2017 at 12:35
  • Reply Suzanne

   Dank je wel! 🙂

   25 september 2017 at 08:47
 • Reply Mevrouw Marloes

  Wat leuk! Ik ga meteen even op de site kijken. Ik hou van post versturen en ontvangen 🙂

  24 september 2017 at 12:12
  • Reply Mevrouw Marloes

   Wel nog een vraagje: weet jij hoe duur het maximaal kan zijn om iets te verzenden? En waar koop ik de juiste postzegels?

   24 september 2017 at 12:14
   • Reply Suzanne

    Leuk dat het je aanspreekt! 🙂 Ik breng de post zelf meestal naar een Primera bij mij in de buurt. De tarieven zijn momenteel binnen Nederland € 0,78 en binnen en buiten Europa (daar is geen verschil meer tussen) € 1,33.

    25 september 2017 at 08:48
    • Reply Mevrouw Marloes

     Oh, oké! Ik heb mij meteen aangemeld 🙂 Deze week kaartjes kopen en ze versturen! Ik vind het echt een heel leuk concept!

     25 september 2017 at 17:54

  reageer