Plantaardige salade Niçoise met bananenbloesem

Toen ik de nieuwe bananenbloesem in blik van Fairtrade Original zag, bedacht ik me meteen dat ik er salade Niçoise mee wilde maken. Bananenbloesem is een heel geschikte vervanger voor vis en zou in deze klassieke salade mooi in plaats van de tonijn kunnen. Ik heb het gemaakt en het is heerlijk! Door de combinatie van alle ingrediënten zoals olijven, kropsla en vinaigrette komt de bananenbloesem tot zijn recht als volwaardige vervanger voor vis.

Bananenbloesem

Meer lezen over bananenbloesem? Bekijk dan dit deel uit de serie Vegan Taste Test waarin ik je onder andere vertel wat bananenbloesem is, wat de voedingswaarden zijn en hoe je het gebruikt.

Salade Niçoise

Terug naar de salade. Wat is salade Niçoise en waar komt het vandaan? Let me tell you. De salade Niçoise komt uit de Franse stad Nice waar het de naam aan te danken heeft. De samenstelling van de salade Niçoise kan per streek verschillen. Er is geen officieel recept en salade Niçoise is geen beschermde naam, waardoor iedere chef zelf mag bepalen hoe hij of zij de salade bereidt. Voor de salade in dit recept heb ik me zo veel mogelijk gehouden hoe wij ‘m hier in Nederland kennen. Met als basis kropsla, haricots vers, gekookte krieltjes in de schil, tomaat, olijven en hardgekookt ei. Uiteraard heb ik geen ei gebruikt maar een vegan versie gemaakt. Het resultaat is superlekker, dus ga ‘m vooral proberen!

Vegan gekookt ei

Voor deze salade heb je vegan gekookte eieren nodig. Deze maak je vrij eenvoudig zelf. Het is wel wat werk en heeft wat wachttijd nodig, dus het beste is om deze van te voren te maken. Het recept voor de vegan gekookte eieren kun je hier vinden.

Zo ziet de fijngesneden bananenbloesem er van dichtbij uit. Het doet een beetje denken aan jackfruit qua looks, maar wat de smaak betreft is die van bananenbloesem veel neutraler!

Afdrukken

Plantaardige salade Niçoise met bananenbloesem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Het recept voor de dressing is uit het recept van salade Niçoise van Allerhande.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 personen 1x

Ingrediënten

Scale

Salade

  • 8 helften vegan gekookt ei naar dit recept (daar maak je er ruim voldoende mee)
  • 500 gram krieltjes in schil
  • 300 gram haricots verts
  • 1 kropsla
  • 1 blik Fairtrade Original bananenbloesem in stukken
  • 1 rode ui
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 150 gram olijven, bijvoorbeeld kalamata olijven

Dressing

  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Maak de vegan gekookte eieren, eventueel van tevoren.
  • Kook de krieltjes gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Snij ze dan doormidden.
  • Kook de haricots verts in 4 tot 6 minuten in een laagje water gaar.
  • Verwijder het harde uiteinde van de kropsla onderaan. Maak de bladeren los en was ze in een vergiet met water. Dep zo veel mogelijk droog en scheur de sla in kleine stukjes.
  • Spoel de bananenbloesem in een vergiet met water en laat goed uitlekken. Snij de bananenbloesem in kleine stukjes.
  • Snij de rode ui in dunne halve ringen.
  • Snij de cherrytomaatjes doormidden.
  • Verdeel de sla over 4 diepe borden en garneer met alle ingrediënten.
  • Maak de dressing door de ingrediënten te mengen met een garde en verdeel over de salades of serveer er apart bij.

Dit artikel is in samenwerking met Fairtrade Original tot stand gekomen.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Chris

    Super makkelijk en heerlijk!






    3 juli 2021 at 19:06
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star