Osawacake

Osawake: ik kwam het wel eens tegen in de biologische supermarkt, waar je het meestal per plak kunt kopen op de broodafdeling. Het leek me zo droog en niet echt lekker. Bovendien vond ik het best prijzig dus liet ik het altijd voor wat het was. Tot ik me tijdens de VeganChallenge tegenkwam. Ik had geen lunch bij me, had best trek en zag maar weinig kant en klare opties om even snel te eten. Ik kocht een plak en nam buiten nieuwsgierig een hap. Wow. Verrassend lekker! Zoveel smaak en heel voedzaam: na 1 plak is je ergste trek gestild. Eigenlijk vind ik dit meer een brood dan cake.  Thuis ging ik er meteen mee aan de slag: het maken bleek een stuk minder moeilijk dan ik had verwacht en het resultaat was nog lekkerder dan uit de winkel, helemaal wanneer de cake nog een beetje warm is en dan met een laagje caramel en wat zeezout er over. Heb jij wel eens osawacake gegeten?

Ingrediënten
200 gram zilvervliesrijst
125 gram speltmeel (of ander meel)
100 gram havermout
150 gram hazelnoten
150 gram rozijnen
6 gedroogde abrikozen
9 eetlepels sesamzaadjes
180 ml. diksap
1 theelepel vanillepoeder
2,5 eetlepels kaneelpoeder
1 theelepel zeezout
(kokos)olie om het bakblik mee in te vetten

Benodigdheden
koekenpan
cakebakblik

Bereidingswijze
Week de rozijnen in warm water en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin. Rooster de noten daarna heel kort tot ze licht beginnen te kleuren. Vet het bakblik in met de (kokos)olie en verspreid 6 eetlepels sesamzaadjes in het hele blik. Hou de overige sesamzaadjes apart. Meng de rijst met alle ingrediënten behalve de sesamzaadjes in een kom. Doe dit mengsel in het bakblik en druk goed aan. Bestrooi de apart gehouden sesamzaadjes over de cake. Bak de cake 60 minuten in de oven gaar.

Bron recept: Rens Kroes

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer