Afdrukken

Nachos

Ik vind het lastig om aan te geven voor hoeveel personen deze hoeveelheid is. Het hangt ervan af of je het als maaltijd eet (dan zou ik zeggen 2 personen) of als snack bij de borrel bijvoorbeeld. Dan zou het eerder voor 4 personen zijn. Dat wil er dus vooraf wel bij vermelden!

Ingrediënten

Scale

kaassaus

  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 30 gram bloem
  • 400 ml. ongezoete plantaardige melk, zoals havermelk
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1/2 theelepel zout

guacamole

  • eetlepel rode ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, in kleine blokjes gesneden
  • 1 avocado, fijngeprakt
  • scheut limoensap
  • peper
  • zout

gehaktmengsel

  • olie, om te bakken
  • 1 schaal vegan gehakt, zoals deze
  • 1/2 zakje tacokruiden, zoals deze
  • 1 blik chilibonen 400 gram
  • 150 gram maiskorrels, uit blik

nachos en toppings

  • zwarte olijven, in plakjes gesneden
  • kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
  • bosui, in dunne ringen gesneden
  • 1 zak tortilla chips, bijvoorbeeld deze
  • vegan crème fraîche zoals AH haverfraiche
  • plakjes jalapeno’s, uit een pot

Bereidingswijze

  • Verhit de eetlepels olijfolie in een pan. Roer met een garde de bloem erdoor en laat op een laag vuur 5 minuten gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren en het een roux wordt.
  • Voeg al roerend de plantaardige melk erbij en blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Voeg de edelgistvlokken, kurkuma en het zout toe en zet de kaassaus apart.
  • Maak de guacamole door de avocado te mengen met de tomaat, rode ui en limoensap en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak het vegan gehakt een paar minuten tot het begint te kleuren.
  • Voeg het halve zakje tacokruiden toe en meng goed door.
  • Voeg een flinke scheut water toe en verwarm enkele minuten, roer steeds goed door.
  • Spoel de chilibonen en maiskorrels af in een vergiet met water en laat goed uitlekken.
  • Voeg de chilibonen en maiskorrels toe aan het gehakt en meng goed door.
  • Leg een laag tacochips op een groot bord of verdeel over kleinere bordjes. Verdeel er wat kaassaus en van het gehakt mengsel over.
  • Verdeel er wat van de toppings er over: olijven, jalapeno’s, bosui en rode ui.
  • Dek af met een laag tacochips en verdeel er weer wat kaassaus, het gehakt mengsel en toppings over en herhaal.
  • Schep als laatste wat vegan crème fraîche en de guacamole over de nachos en serveer.